JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mindre nettselskap har høyere egenkapitaldekning

Jevnt over har mindre norske nettselskap høyere egenkapitaldekning enn større selskap, viser forskningsprosjekt.
ENERGISELSKAP: Leiv Erling Ådnanes (60) jobber som montør i Finnås Kraftlag på Bømlo, et lite energiselskap i norsk sammenheng. Forskningsprosjekt viser at små selskap jevnt over har bedre kapitaldekning enn de store.

ENERGISELSKAP: Leiv Erling Ådnanes (60) jobber som montør i Finnås Kraftlag på Bømlo, et lite energiselskap i norsk sammenheng. Forskningsprosjekt viser at små selskap jevnt over har bedre kapitaldekning enn de store.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

På oppdrag fra EL & IT Forbundet gjennomførte Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) i november et prosjekt som dokumenterer de tradisjonelle nettselskapenes egenkapitalsituasjon.

Prosjektleder Roald Sand sier egenkapitalsituasjonen i de aller fleste nettselskap i Norge er relativt solid.

– Vi ble faktisk litt overrasket over hvor solid den er, sier Sand. Selv om det er variasjoner både blant de små, mellomstore og de litt større selskapene, er trenden klar: Små selskap har god kapitaldekning og jevnt over bedre kapitaldekning enn mange av de store.

– Det finnes også eksempler på store selskap som har god egenkapitaldekning og store selskap der egenkapitaldekningen er ganske dårlig. For oss er det uklart hvorfor enkelte store nettselskap har dårlig egenkapitaldekning, en av forklaringene kan være at kapitalen er tilført morselskapet, sier Sand.

I mindre selskap er forholdene jevnt over mer oversiktlige.

Får ikke lån?

Det har de siste årene blitt hevdet at små nettselskap ikke har råd til store investeringer, i blant annet distribusjons- og regionalnettet og at en sammenslåing av nettselskap er tvingende nødvendig. Også i rapporten «Et bedre organisert strømnett», utarbeidet av en ekspertgruppe under ledelse av tidligere statsråd Eivind Reiten, gjentas påstandene om kapitalmangel.

Egenkapitaldekning nevnes oftest i forbindelse med en bedrifts mulighet for å kunne ta opp lån. Er den høy, betyr det muligheter for større lån, dårlig egenkapitaldekning kan i verste fall medføre at bedriften ikke får lån til helt nødvendige investeringer.

NVE har anslått investeringsnivået i distribusjons- og regionalnettet til rundt 7 milliarder kroner per år de neste ti årene.

Mye faktafeil

Forbundssekretær Henning Solhaug har fulgt den norske strømdebatten gjennom mange år og har også vært sentral i forbundets arbeid med å få en politisk debatt rundt de endringsforslagene Reiten-gruppen har kommet med.

– Selv om enkelte av forslagene fra Reiten-gruppen virker fornuftige, er hovedinntrykket at rapporten i for stor grad baserer seg på usystematiske faktaopplysninger, antakelser og feilslutninger. Det mangler også grundigere analyse av konsekvensene av de endringene de selv foreslår, mener Solhaug.

At det siste forskningsprosjektet nå solid tilbakeviser påstanden om at økonomien skal være særlig dårlig i små nettselskap, er godt nytt for Solhaug.

– Dette har vi også sett i en tidligere rapport fra TFoU, men dette er første gang det er gjort en undersøkelse om egenkapitalsituasjonen som omfatter alle nettselskap, sier Solhaug.

Kjør debatt!

Tre stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet, to av dem med bakgrunn fra EL & IT Forbundet, har nå sendt inn et såkalt Dokument 8-forslag til Stortinget der de ber om at forslagene til hvordan fremtidens bransje og eierstruktur skal se ut, blir drøftet av stortingspolitikerne. På hvilken side av nyttår saken blir tatt opp i Stortinget er uvisst, men nå blir det uansett en politisk sak ut av det.

– Prosjektet vi nå har fått utarbeidet vil være en god bakgrunn for politikerne før en slik debatt, sier Solhaug.

Tillitsvalgte i EL & IT Forbundet oppfordres nå til å ta opp problematikken rundt Reiten-gruppens forslag også lokalt i egen bedrift, overfor egen ledelse, lokalpolitikere og andre som bør være opptatt av fremtiden til energiselskapene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse