JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyere aldersgrense

Regjeringen foreslår å heve aldersgrensa fra 70 til 72 år – og senere til 75 år.
Får regjeringen viljen sin, får Norge Nordens høyeste aldersgrense.

Får regjeringen viljen sin, får Norge Nordens høyeste aldersgrense.

Erlend Angelo

einar.fjellvik@lomedia.no

Dagens regler: Stillingsvernet i Arbeidsmiljøloven opphører når man fyller 70 år. Da kreves det ikke lenger «saklig grunn» til oppsigelse. Alderen er i seg sjøl grunn god nok til at arbeidsgiveren kan avslutte arbeidsforholdet.

Les mer om 70-årsgrensa i Arbeidsmiljølovens § 15-13a

Arbeidsmiljøloven åpner også for at man i den enkelte bedrift kan avtale lavere aldersgrense. Høyesterett har i den såkalte Gjensidige-dommen fastslått at tre vilkår må være oppfylt for at en slik bedriftsintern aldersgrense skal være gyldig: Den må være kjent blant de ansatte, den må praktiseres konsekvent av arbeidsgiveren og den må være kombinert med tilfredsstillende tjenestepensjonsordning.

I tillegg har en del yrkesgrupper i statlig og kommunal sektor, bl.a. politifolk og brannfolk, særaldersgrenser som er lavere enn Arbeidsmiljølovens aldersgrense. Disse er dels hjemlet i lover, dels i tariffavtaler.

Regjeringens forslag: Regjeringen foreslår å heve Arbeidsmiljølovens aldersgrense til 72 år. Den varsler samtidig at den senere vil foreslå å heve aldersgrensa videre til 75 år.

Les mer om regjeringens forslag i stortingsproposisjonen.

Regjeringen går inn for å beholde adgangen til å avtale lavere bedriftsintern aldersgrense, men at denne ikke kan være lavere 70 år. Der en bedriftsintern aldersgrense på for eksempel 67 år er hjemlet i en tariffavtale, vil denne fortsatt være gyldig til tariffavtalen utløper.

Les mer om regjeringens forslag i stortingsproposisjonen.

Regjeringen foreslår i denne omgang ikke å gjøre noe med særaldersgrensene, men varsler at den vil gjennomgå disse sammen med partene i arbeidslivet.

Konsekvenser: Blir forslaget vedtatt får Norge Nordens høyeste aldersgrense. I Sverige er aldersgrensa i dag 67 år, men et offentlig utvalg har foreslått å heve den til 69 år. I Danmark ble aldersgrensa i 2008 hevet fra 67 til 70 år, og i Finland er den 68 år.

Fagbevegelsens reaksjoner: LO og Unio gikk i høringsrunden inn for å beholde dagens 70-årsgrense. Begge mener det er langt viktigere å sette inn tiltak for å få folk i alderen 62-70 år til å stå lengre i arbeid. LO frykter også at høyere aldersgrense vil føre til at arbeidsgiverne blir mer tilbakeholdne med å ansette eldre folk og at flere vil få en lite verdig avgang fra arbeidslivet.

YS går inn for å heve aldersgrensa til 75 år, mens Akademikerne ikke vil ha noen aldersgrense i det hele tatt. Subsidiært kan Akademikerne godta ei aldersgrense på 75 år.

Videre behandling: Saken ligger i Stortingets arbeidskomité. Dato for når komiteen skal avgi sin innstilling er ennå ikke fastsatt, men komiteen planlegger en høring om alle forslagene til endringer i Arbeidsmiljøloven 21. januar. (følg behandlingen her).

Annonse
Annonse