JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere trenger hjelp, men få havner i retten

LO-forbund og arbeidsgiverforeninger får flere henvendelser enn tidligere om å bistå i nedbemanninger.

LINE SCHEISTRØEN

line@lomedia.no

Rogaland er hardt rammet av kuttene i olje- og leverandørindustrien. Helge Larsen, distriktssekretær i Fellesforbundet i Rogaland, forteller at avdelinger og distriktskontoret har stor pågang av tillitsvalgte som ber om hjelp.

– Våre tillitsvalgte får virkelig kjørt seg. Selv erfarne tillitsvalgte i Norges største klubber ber om bistand, sier Larsen.

I november i fjor var han innleder på et kurs for tillitsvalgte om permitteringer og oppsigelser. Kurset var fulltegnet. Deltakerne fikk innføring i blant annet lovverk, om hvordan føre forhandlinger om utvelgelseskriterier og «kjøreliste» over ting og tidsfrister som er lett å glemme i kampens hete.

Flere forbund inviterer denne våren til kurs. På nettsider publiseres veiledninger for tillitsvalgte i bedrifter som står overfor permitteringer eller oppsigelser.

Også landsforeninger i NHO får økende antall henvendelser om bistand i nedbemanninger.

– Vi merker et økende antall henvendelser om bistand i nedbanningsprosesser som en konsekvens av at bedriftene velger dette fremfor permitteringer etter endringene i regelverket – ikke minst arbeidsgiverperioden som nå er på 20 dager. I slike saker er BNL tydelige på at det er viktig å gjøre dette i samråd med tillitsmannsapparatet, sier Siri Bergh, direktør for arbeidsgiverpolitisk avdeling i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Landsforeninger inviterer til egne kurs. NHOs medlemsbedrifter får også tilbud fra Næringslivets skole.

– Hittil har vi ikke sett noen dramatisk økning i antall deltakere, sier leder Kari Minge.

Få havner i retten

De fleste nedbemanninger løser seg likevel før de kommer til LOs juridiske avdeling og Arbeidsrettsavdelingen i NHO - og eventuelt havneri rettsapparatet..

– Vi bistår i en del saker, for eksempel har vi vært mye inne i nedbemanningene som er varslet av Store Norske på Svalbard, sier avdelingsleder Atle Sønsteli Johansen i LO. Han mener arbeidsmengden i avdelingen gjenspeiler den økonomiske situasjonen i Norge. Går det godt, er det færre saker på bordet enn når det er økonomiske nedgangstider.

Den samme følelsen har Margrethe Meder, advokat i Arbeidsrettsavdelingen i NHO. Hun tror de vil merke økt pågang fra medlemmer i 2015, selv om hun er varsom med å forskuttere situasjonen.

– Jeg har en følelse av at vi i økonomiske nedgangstider får flere spørsmål fra medlemmer om permitteringsregler og hvordan nedbemanne. Sakene kommer imidlertid senere til oss, så vi kan ikke se det med en gang, sier Meder.

NHOs Arbeidsrettsavdeling hadde en markant økning i saker knyttet til oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold fra 2013 til 2014.

Annonse
Annonse