JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hver tredje inspektør truet på jobben

Over 30 prosent av inspektørene sier de er blitt utsatt for trusler under tilsyn mot sosial dumping, viser en undersøkelse i Arbeidstilsynet.
Hver tredje inspektør i Arbeidstilsynet har blitt utsatt for trusler om vold mens de drev tilsyn mot sosial dumping.

Hver tredje inspektør i Arbeidstilsynet har blitt utsatt for trusler om vold mens de drev tilsyn mot sosial dumping.

LO Media

hanne@lomedia.no

Arbeidstilsynet legger nå fram sine erfaringer fra mange år med tilsyn mot sosial dumping. Og det er ikke helt uten risiko for inspektørene.

72 inspektører som jobber spesielt med sosial dumping, er blitt spurt som sine erfaringer fra arbeidet. At veldig få av dem er blitt utsatt for vold, mener de skyldes at de tar forholdsregler når de skal ut på slike tilsynssaker, som at de alltid drar to og to.

Arbeidstilsynet mener det er en ekstra utfordring å ivareta inspektørenes sikkerhet i forbindelse med forebygging av sosial dumping. Men undersøkelsen dreier seg ikke bare om inspektørenes egne arbeidsforhold. Inspektørene har også svart på spørsmål om arbeidsvilkårene ute på arbeidsplassene de besøker, som lønn og avtaler, sikkerhet og verneutstyr, og seriøsitet i virksomhetene i de ulike næringene.

Mangler språk og opplæring

Inspektørene mener at manglende språkkunnskaper blant en del utenlandske arbeidstakere gjør det vanskelig å kommunisere og det utgjør en reell sikkerhetsrisiko på arbeidsplassene. Opp mot halvparten av de spurte har erfart at utenlandske arbeidstakere mangler nødvnedig verneutstyr og over 70 prosent mener at de utenlandske mangler den nødvendige opplæringen, som er et klart krav i Arbeidsmiljøloven.

75 prosent av inspektørene svarer at de mener utenlandske arbeidstakere er utsatt for større risiko enn norske arbeidstakere. En opptelling Frifagbevegelse har gjort viser at hver fjerde som ble drept på jobb i Norge i fjor, var en utlending.

Kreative og tilpasningsdyktige

Det er spesielle næringer som får flest tilsynsbesøk spesielt med tanke på sosial dumping. Det er bygg, renhold, overnatting og servering. Rapporten konkluderer med at sosial dumping er en vedvarende utfordring i det norske arbeidslivet og at det brer om seg til stadig nye næringer. Tilsynet mener at virksomhetene søker stadig nye måter for bevisst å omgå regelverket. Det er stadig flere kriminelle aktører, og arbeidsmiljøkriminaliteten er en del av et større bilde.

De påpeker at det er store forskjell på Oslo-området og landet for øvrig, og de viser til at det er blitt vanligere med virksomheter som slett ikke er virksomheter i vanlig forstand, og at virksomheter som tar underentrepriser i virkeligheten for anledningen er satt sammen av utenlandske bemanningsbyråer. Og at de stadig omorganiserer seg for å møte nye regler i Norge.

En måte de organiserer seg på er gjennom leverandørkjeder. Mange ledd blir uoversiktlige. Og inspektørene blir møtt med lister skrevet på fremmede språk og bokstaver.

Flere etater

«Sosial dumping gir seg ikke bare utslag i dårlige arbeidsbetingelser. Det bidrar ikke minst til økt risiko på norske arbeidsplasser og en varig svekkelse av kompetanse og kvalitet i norsk arbeidsliv», heter det i rapporten, som også påpeker at virkemidler som allmenngjøring av lønn, regionale verneombud og ID-kort har vært viktig. Men erfaringene til inspektørene viser også at det er viktig å samarbeide med flere etater, som brannvesen, el-tilsyn og kommunale myndigheter.

Les også:

Hver fjerde drepte var utlending (05.01.14)

Rapporten «Erfaringer fra Arbeidstilsynets tilsyn mot sosial dumping» viser Arbeidstilsynets egne erfaringer fra de siste årenes arbeid mot sosial dumping. Rapporten bygger på en undersøkelse blant 72 inspektører i Arbeidstilsynet som særlig har jobbet med denne problematikken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Rapporten «Erfaringer fra Arbeidstilsynets tilsyn mot sosial dumping» viser Arbeidstilsynets egne erfaringer fra de siste årenes arbeid mot sosial dumping. Rapporten bygger på en undersøkelse blant 72 inspektører i Arbeidstilsynet som særlig har jobbet med denne problematikken.