JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må ta pensjonskampen for de yngre

Dag Westhrin fra LO Stat mener det nå er på høy tid å kjempe for fremtidige generasjoner og ta en bred gjennomgang som sikrer arbeidstakere som veksler mellom privat og offentlig sektor en god pensjon.
INNLEDERE: Det haster med å få på plass løsninger for yngre generasjoner, mener LO Stat-sekretær Dag Westhrin (t.h.). Her står han sammen med spesialrådgiver Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet.

INNLEDERE: Det haster med å få på plass løsninger for yngre generasjoner, mener LO Stat-sekretær Dag Westhrin (t.h.). Her står han sammen med spesialrådgiver Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Over 100 entusiastiske deltakere var med da organisasjonen Forsvar offentlig pensjon i dag arrangerte pensjonskonferansen i Røde Kors’ lokaler i Oslo.

Sjefsøkonom Erik Orskaug i Unio, spesialrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet, advokat Andreas Moen og Stein Stugu i De Facto var invitert sammen med Westhrin til å stikke fingeren i jorda og se på dagens situasjon for offentlig tjenestepensjon foran tariffoppgjøret i 2015.

– Har vi gått fra en fordeling til forfordelig i pensjonspolitikken, spurte Westhrin.

Han mener at dagens ordning rammer de som har minst fra før, nemlig de som har jobbet kort eller deltid.

Før var det alltid de 20 beste årene av de 40 årene i yrkeslivet som gjaldt. Nå gjelder alle år like mye.

– Den rammer kvinner og lavtlønte. Dette bør bekymre oss og vi må jobbe smart fram til lønnsoppgjøret. Vi må kjempe for en bedre fordeling for å få et akseptabelt nivå for alle, sa han.

Haster med forhandlinger

I LOs prinsipp- og handlingsprogram er slagordet 66 prosent ved fylte 67 år og at AFP må forbedres slik at det er mulig å kombinere uføretrygd og AFP i privat sektor også.

LO er opptatt også av at uføreordninger ikke må svekkes.

LO Stat har vært opptatt av å komme i dialog med arbeidsministeren blant annet for å få på plass bredere ordninger på tvers av virksomhetene.

– Det haster med å få på plass løsninger for yngre generasjoner og vi må sikre ytelsene, lette jobbskifte og en bredere forvaltning, sa Westhrin i sin innledning.

Store endringer

Det har blitt gjort store grep i offentlig tjenestepensjon de siste årene. Blant annet som følge av innføring av levealdersjustering, indeksering og ny uførepensjon. Men det er få i de generasjonene som rammes som faktisk vet hvordan dette slår ut. Et av spørsmålene som arrangørene ønsket å klargjøre på dagens konferanse var hvordan vi skal sikre offentlig tjenestepensjon for dem som er født etter 1963?.

Innlederne ble også utfordret på å komme med noen råd om hvordan fagbevegelsen skal svare på utfordringene fra Robert Eriksson som ønsker å modernisere offentlig tjenestepensjon.

Les saken her: Vil endre offentlig tjenestepensjon

Rammer ungdommene

Tine Olsen i NTL NAV deltok på pensjonskonferansen er bekymret for at vi ennå ikke har kommet lenger med samordningsreglene for de som er født fra og med 1954, da denne generasjonen kan gå av med AFP allerede til neste år.

– Denne generasjonen kan gå av med AFP, men aner altså ikke hva de ender opp med i pensjon. Det haster å gjøre noe med dette nå, sa hun.

Olsen er også bekymret for neste generasjon som ikke ennå vet hvordan levealdersjusteringen slår ut for dem.

– De som er født etter 1963 kommer svært dårlig ut med den ordningen som nå er vedtatt. Vi må få nye forhandlinger for denne generasjonen. I tillegg er det få som snakker om alle kvinnene som nå nesten ikke får rett til AFP i det hele tatt fordi de har jobbet deltid eller kun i korte perioder i livet. Jeg er bekymret for både ungdommene og kvinner og ikke for noen som er tilstede på denne pensjonistkonferansen i dag, sier hun.

Rammer sosial skjevt

Også Erik Orskaug er også bekymret for de neste generasjonene. Ifølge Orskaug er ikke offentlige ansatte som alle andre. Blant annet sa han at 2/3 har høyere utdanning, 2/3 er kvinner og halvparten i kommune- og sykehussektoren jobber deltid. Ifølge Unios sjeføkonom passer ikke alleårsregelen like bra for offentlige ansatte, og at det er store utfordringer med dagens pensjonsordning.

Orskaug tror prosessen med den sittende regjeringen blir svært forskjellig fra den i 2009. Det vil både være sterkere motkrefter og mange omkamper. Hans råd er at partene må sette ned noen stolper i forkant. Han mener samordningsregler og grunnlovsvern for yngre årskull bør være på plass før forhandlingene starter og mener det er lurt å prøve «politiske løsninger» før utredninger.

Krav til en ny modell mener han er at det skal være en god ordning ved 62 år og at man bør ta hensyn til yrkesmønstrene i offentlig sektor, nemlig sliterne og kvinnene. I tillegg mener han overgangsordninger må sikre grunnlovsvernet av opptjente rettigheter før 2011. I tillegg bør det være garantert oppregulering og livslang pensjon.

Piketty-diskusjonen

Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet var også bekymret for kvinnenes pensjon.

- 80 prosent av Fagforbundets medlemmer er kvinner og mange har lav lønn og relativt kort yrkeskarriere. Vi ser også at mange av våre medlemmer jobber deltid i fysisk og psykiske tunge yrker. Så vi er opptatt av at disse får en rettferdig pensjon.

Fuglevaag mener fagbevegelsen må tenke nøye igjennom hva våre krav er før lønnsoppgjøret starter

- Skal vi opprettholde dagens offentlig tjenestepensjon? Skal vi sørge for god pensjon i fremtiden og ivareta mobilitet på tvers av offentlig og privat sektor? Hvilke krav stiller vi? Han minner om at det er en skjevfordeling i landet i dag og refererer til Pikkety hvor viktig det er med rettferdig fordeling.

- I sum er Norge et rikt land men at fordelingen er skjevt fordelt. Jeg la merke til at VG nylig skrev et oppslag der de anbefalte alle om å betale ned gjeld før de fyller 62 år men dette er jo ikke noe alle vi kan gjøre. Ikke alle har formue og arvemuligheter. Se bare på innvandrergrupper. Mange mangler trygdetid, mangler formuer og dårlige rettigheter fra hjemlandet. Vi ser også at eventuelt boligverdier ligger i sentrale strøk og ikke på landsbygda.

Salamitaktikk underminerer ordningen

Stein Stugu fra De Facto hadde to poeng i sin innledning. Han mener det er et stort problem at staten synes å underminere offentlig tjenestepensjon med salamitaktikk, for eksempel regnskapsregler, tilpasning av uførereform og konstruerte problemer med å bytte arbeidsgiver mellom offentlig og privat sektor

- Jo mer jeg jobber med uførereformen, jo verre synes jeg det er. Staten har ikke gjort nødvendig forarbeid ved å se på reformens konsekvenser for stønader, for eksempel bostøtte. I tillegg er den informasjonen som er sendt ut nærmest komplett uforståelig, noe som skaper stor usikkerhet og i seg selv er et kjempeproblem. Du vet ikke hvordan din økonomi vil bli i åra som kommer, sa han til en lydhør forsamling.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse