JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljedirektøren maner til langsiktighet

Oljeinvesteringene vil falle fram til 2018, og på ett år har investeringsforventningene for de neste fem årene blitt redusert med 175 milliarder kroner. Likevel vil oljeindustrien svi av så mye som rundt 250 milliarder kroner i året.
Oljedirektør Bente Nyland har tro på at induistrien vil lykkes i å få ned kostandene.
- Historien har vist at vi har fått til det før, sier hun.

Oljedirektør Bente Nyland har tro på at induistrien vil lykkes i å få ned kostandene. - Historien har vist at vi har fått til det før, sier hun.

Alf Inge Molde

alf.inge.molde@lomedia.no

- Jeg har et avisoppslag fra 80-tallet hengende på veggen på kontoret mitt, der det står at Statfjord er ulønnsomt, at man har sløst pengene bort på feltet og at oljeprisen er for lav. Historien har vist at dette var helt feil, og vi må ikke være for opptatt av dagens oljepris, sier Bente Nyland til FriFagbevegelse.

Likevel er det ikke til å legge skjul på at oljeprisfallet siden sommeren 2014 får store følger for investeringene på norsk sokkel, går det fram av Oljedirektoratets årlige statusrapport for norsk olje- og gassindustri, som ble presentert i Stavanger torsdag formiddag. I fjor ble det investert 172 milliarder kroner. I år ventes det et fall på 15 prosent, og fram mot 2017 et fall på ytterligere åtte prosent, før det stabiliserer seg i 2018.

Skyver på planene

Den viktigste årsaken er at oljeselskapene skyver på investeringsplanene sine, både for felt som allerede er i drift og for nye utbygginger. I fjor mottok Oljedirektoratet kun én Plan om utbygging og drift. Nyland tør ikke spå hvor mange planer som blir levert i 2015.

Det som imidlertid er sikkert, er at Statoil kommer til å levere inn sin Plan for utbygging og drift av gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen fredag 13. februar. Første fase av utbyggingen vil alene gi investeringer på mellom 100 og 120 milliarder kroner. Men flere står for tur. Premier Oil skrev tirsdag i en børsmelding at de vil levere PUD for nordsjøfeltet Brem innen utgangen av januar. Det gir investeringer for ytterligere ti milliarder kroner.

I tillegg skal Wintershall levere sin utbyggingsplan for Maria-feltet i april, til en prislapp på 17,5 milliarder kroner.

Kan komme ytterligere fall

Oljedirektør Bente Nyland advarer likevel om at de ferske investeringsanslagene kan falle ytterligere.

- Nå er det elleve felt under utbygging, så det er liten grunn til å tro på en dramatisk nedgang det neste året. Men holder prisene seg på 50 til 60 dollar, kan enkelte prosjekter bli utsatt. Det er viktig å huske på at mange funn har blitt gjort når prisene har vært lave, men at de tas fram igjen når prisene stiger. Man skyver dem i tid, for så å vurdere dem på nytt, sier Nyland.

Det høye kostnadsnivået som har presset seg fram etter mange år med høy oljepris og stort press på leverandørindustrien gir fremdeles grunn til bekymring, påpeker hun.

Nå håper Nyland at næringen benytter anledningen til å gjennomføre kraftige kostnadskutt som kan gi en mer robust lønnsomhet på sikt. Det trengs, sier hun, selv om det kan bety et lavere aktivitetsnivå.

- Stenger ikke ned lønnsom produksjon

- Ifølge Oljedirektoratets prognoser skal det brukes rundt 250 milliarder kroner totalt på sokkelen i flere år fremover. Dette er historisk sett svært høye tall, og stemmer ikke overens med krisebildet som skapes av industrien. Hvordan henger dette sammen?

- Dette kommer lite fram, og det er derfor vi prøver å synliggjøre det. Vi syns kanskje oljeprisene og –investeringene er lave, men i et lengre perspektiv er det et ganske høyt nivå, og vi har stor aktivitet, sier Nyland.

- Husk at oljeselskapene ikke stenger ned lønnsom produksjon selv om oljeprisen er lavere enn de var. Jeg har også tro på at industrien vil lykkes med å få ned kostnadene. Historien har vist at vi har fått det til før.

Bekymret for tidskritiske ressurser

Når hun likevel uttrykker bekymring, er det på vegne av tidskritiske ressurser – olje og gass som ikke kan produseres hvis man ikke tar nødvendige – og gjerne også kostbare – grep på kort sikt. Nyland maner derfor til langsiktighet i industrien.

- Hvordan vil den jevne oljearbeider merke nedgangen?

- Det vil fortsatt være aktivitet på sokkelen, men vi må kanskje gjøre ting annerledes i framtiden enn vi gjør i dag og det kan komme endringer i måten vi jobber på. Kostnadene må ned, men vi skal fremdeles ha sikker drift og vedlikehold. Man må også huske på at mesteparten av funnene som gjøres vil bygges ut med havbunnsløsninger og knyttes til eksisterende felt. Derfor er det veldig viktig med godt vedlikehold, sier Nyland.

Annonse
Annonse