JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan se resultater

Nedgangen i antall anmeldelser og tvangsgebyr kan være et resultat av at arbeidet som Arbeidstilsynet utfører mot sosial dumping kan begynne å virke.
TEASER

TEASER

Torkjell Trædal

torgny@lomedia.no

De siste årene har Arbeidstilsynet vridd virksomheten sin for å bekjempe sosial dumping. De siste årene har derfor etaten hatt en kraftig vekst i antall anmeldelser og antall vedtak om tvangsmulkt. De foreløpige tallene fra tilsynet viser at denne utviklingen har flatet ut i 2014.

Antall anmeldelser er redusert med 12 prosent, mens antall vedtak om tvangsmulkt har blitt redusert med hele 25 prosent.

– Er dette et uttrykk for at arbeidet mot sosial dumping har begynt å virke?

– Nei, det tør jeg ikke å si ennå. Det hadde vært fint hvis det hadde vært tilfelle, men foreløpig har vi bare samlet sammen tallene, men ikke fått analysert dem, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen til LO- Aktuelt.

17500 tilsyn

I 2014 gjennomførte Arbeidstilsynet nesten 17500 tilsyn. Bare én av tre bedrifter slapp unna uten anmerkninger. Dette tallet har holdt seg stabilt i mange år.

– Er du skuffet over at det ikke er noen bedring?

– Når vi bestemmer oss for å gjøre tilsyn er det ut fra en risikovurdering. Det er ikke et tilfeldig utvalg av bedrifter vi går til, men der vi har mistanke om at det foreligger brudd. Derfor er det ikke så rart at andelen ikke øker, mener Finboe Svendsen.

Nytt gebyr

I fjor vedtok Arbeidstilsynet fem overtredelsesgebyr.

– Det er et lite tall, men dette var en ny mulighet vi fikk fra 1. januar i fjor. Tidligere måtte vi gå til politiet med slike saker, men nå har vi mulighet til å ilegge gebyrer på samme måte som parkeringsbøter, forklarer hun. Hun er enig i at det er et lite tall, men forteller at Tilsynet har brukt en god del av 2014 først til å skolere seg selv og så bedriftene om denne muligheten.

– Vi regner med at dette kommer til å øke i årene framover. Spesielt i saker som gjelder ID-kort vil det være nyttig å kunne bruke overtredelsesgebyr som virkemiddel, sier Finboe Svendsen.

Nytt i år er det det også at Arbeidstilsynet har begynt å føre en egen oversikt over antall ganger de stanser virksomheter som pressmiddel. Det skjedde 300 ganger i fjor.

Annonse
Annonse