JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør lærere av elektrikere

Norge trenger flere fagarbeidere, men også lærere som kan utdanne fagarbeiderne. I Trondheim er åtte studenter med elektrobakgrunn i full gang med yrkesfaglærerutdanninga.
YRKESFAGLÆRERE: Det er stort behov for lærere innen yrkesfagopplæringa. Harald Grøtta (Rauma), Joachim Sveen (Hamar), Leif Erik Sallaup (Oppdal),Espen Ingebrigtsen (Bardufoss), Svein Arild Danielsen (Vestvågøy) , fagleder Håkon Grønning, Bjørn Einar Bergfald (Tromsø), Arne Melchior Næverdal (Trondheim),Ole Magnus Solheim (Mo i Rana),  og yrkesdidaktiker Kåre Fiskvik vil gjøre noe med det.

YRKESFAGLÆRERE: Det er stort behov for lærere innen yrkesfagopplæringa. Harald Grøtta (Rauma), Joachim Sveen (Hamar), Leif Erik Sallaup (Oppdal),Espen Ingebrigtsen (Bardufoss), Svein Arild Danielsen (Vestvågøy) , fagleder Håkon Grønning, Bjørn Einar Bergfald (Tromsø), Arne Melchior Næverdal (Trondheim),Ole Magnus Solheim (Mo i Rana), og yrkesdidaktiker Kåre Fiskvik vil gjøre noe med det.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Harald Grøtta fra Rauma har 20 år bak seg som elektriker og fire år som lærer på VG1 og VG2 i videregående skole. Nå er han og syv andre studenter fra Tromsø i nord til Hamar i sør i gang med en bachelorgrad som skal gi kompetanse som yrkesfaglærer.

– Det er spennende. Jeg har lang erfaring fra faget, men for min del betyr det mye å få en formell kompetanse som gjør at jeg kan bli en enda bedre lærer, sier Grøtta. Studiet inkluderer tre uker samlinger og fire uker praksis hvert semester. Det er et studietilbud der det er gode muligheter for å jobbe ved siden av, noe de aller fleste gjør. Yngstemann Joachim Sveen (26) fra Hamar jobber for eksempel hundre prosent som elektriker i Sønnico Elektro.

Yrkesbakgrunn

Nettverk møter lærerstudentene på Malvik videregående skole tidlig i januar. Her har de nettopp presentert jobbmuligheter innen elektro for elever på VG1. Studentene, som med unntak av én, alle kommer fra lærerjobber, er fra 26 til 56 år og de fleste er tatt opp på bakgrunn av realkompetanse. De startet opp høsten 2012 og er nå inne i avslutningsåret. Høgskolen i Sør-Trøndelag/NTNU og Høgskolen i Oslo og Akershus er for tiden de to eneste utdanningsinstitusjonene som tilbyr treårig yrkesfaglærerutdanning innen bygg og anleggsteknikk (BA), Teknikk og industriell produksjon (TIP) og elektrofag (EL). Flere andre høyskoler har vært nødt til å legge ned treårig yrkesfaglærerutdanning på grunn av for få søkere. I Trondheim startet rundt 60 studenter på dette kullet, som i tillegg til elektrofag (EL) også inkluderer bygg og anleggsteknikk (BA), Teknikk og industriell produksjon (TIP), lærerutdanning innen helse- og oppvekstfag (HO) og restuarant- og matfag (RF).

1.000 lærere

Høsten 2013 var det i Norge rundt 1.000 yrkesfaglærere som manglet formelle kvalifikasjoner. Dessuten er det behov for minst 1.000 yrkesfaglærere bare innen BA, EL og TIP de nærmeste årene. Over halvparten av dagens lærere innen disse fagene har passert 50 år. Jarle Landro, rådgiver ved NTNU og koordinator for yrkesfaglærerutdanningen ved NTNU og HiST, deltok i et prosjekt som høsten 2013 kartal yrkesfaglærernes alder og kompetanse og fremtidig behov for slike lærere, sammen med kollega Klara Rokkones og to fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

Stipendordning?

De foreslår ar det innføres en stipendordning for fagarbeidere som vil bli lærere, slik at flere får økonomiske muligheter til å ta ny utdanning.

– Vi foreslår 100.000 kroner per 60 studiepoeng for alle som tar yrkesfaglærerutdanning (treårig + PPU-y) og at de som allerede er i skolen skal få bruke den videreutdanningsordningen som er i dag, sier Landro, som har håp om at dette skal samle bred politisk støtte.

Opptak i år

Opptakskravene til lærerstudiet er fagbrev og minst to års praksis innen yrket, generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse.

– Den største utfordringen er å få nok søkere til studiet, sier førstelektor og faggruppeleder Klara Rokkones.

I Trondheim skal et nytt kull starte opp i år. En treårig lærerutdanning gir gode muligheter for fast jobb, både innen skoleverket, i bedrifter og på opplæringskontor.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse