JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Beate Røneid er hovedtillitsvalgt for NTL'erne på Politiets utlendingsenhet (PU)

Beate Røneid er hovedtillitsvalgt for NTL'erne på Politiets utlendingsenhet (PU)

Anette Karlsen

Knallhardt arbeidspress i Politiets utlendingsenhet

Politiets utlendingsenhet har jobbet under høytrykk for å oppfylle regjeringens mål i asylpolitikken.


23.02.2015
12:00
21.08.2023 17:14

Arbeidstidsbestemmelsene ble brutt og i desember ble utlendingsinternatet stengt i en periode av hovedverneombudet.

Beate Røneid er hovedtillitsvalgt for NTL'erne på Politiets utlendingsenhet (PU), politienheten som registrerer og identifiserer asylsøkere, og som uttransporterer de som ikke har lovlig opphold i Norge. Debatten rundt uttransporteringen av asylbarna og kontrollkomiteens høring av saken har ifølge Røneid gått inn på enkelte av de ansatte i PU.

– Stemningen er litt oppgitt. Vi har vært gjennom så mye for å oppnå måltallene politikerne har pålagt oss. 2014 var et knallhardt arbeidsår. På toppen av det hele blir det et politisk sirkus ut av det, hvor man prøver å finne feil ved arbeidet vårt. Vi utfører våre oppgaver ut fra gjeldende rutiner, retningslinjer og gyldige vedtak, understreker hun.

2014 et tøft år

Fjoråret ble et tøft år for de ansatte i PU. PU var midt i en omfattende omorganisering som ble iverksatt i oktober. Samtidig startet de med opprettelsen av et utreisesenter på Gardermoen, og flyttet hele virksomheten fra Christian Kroghs gate til Tøyen i desember. Gjennom revidert nasjonalbudsjett ble måltallet for uttransportering av personer med ulovlig opphold i Norge økt kraftig til 7100. PU satte alle kluter til. Mange nye ble ansatt, i tillegg til at 50 midlertidige stillinger ble stilt til disposisjon for å drive med pågripelser og uttransport. Utlendingsinternatet doblet sin kapasitet på flere avdelinger. Mange midlertidige ansatte og høy aktivitet medførte også stor belastning på støttefunksjonene i PU.

Stengte internatet

– Vi har hatt veldig høyt arbeidstempo og så mye overtid at det har medført brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Før jul stengt hovedverneombudet utlendingsinternatet i en periode, nå skal avdelingen ha tilsyn av Arbeidstilsynet. Aktiviteten var for høy i forhold til bemanningen. Noe som kan gå på sikkerheten løs for de ansatte og innsatte, forteller Røneid.

Hun er opptatt av å få fram at de stadig økte måltallene som politikerene pålegger PU ikke samsvarer med tiden og mannskapene de har til disposisjon.

– Ved å justere måltall midt i en periode vil organisasjonen komme i et tidspress. En planlegger virksomheten i starten av året og legger opp mål og delmål ut fra samtlige arbeidsoppgaver, og ikke bare det en blir målt på. Når måltallene økes på høsten, vil en ikke nå målene og en må endre planene. I tillegg må en ansette flere, noe som igjen betyr merarbeid for de ansatte som må drive opplæring, i tillegg til å ha forhøyet produksjon.

Økte måltall en belastning

I flere år nå har vi fått et måltall ved begynnelsen av året, som så økes i forbindelse med revidert av statsbudsjettet. Det er en belastning for de ansatte og hele organisasjonen. Vi klarer aldri å komme ovenpå. Økningen i fjor opplevde vi som ekstra krevende fordi vi var midt i en omorganisering og flytting, men vi fikk klar beskjed om at måltallene skulle nås. Dette signal ble tatt på høyeste alvor av ledelsen og hele organisasjonen, sier Røneid.

I år er måltallene økt ytterligere. Ifølge årets budsjett, skal PU uttransportere 7 800 personer uten lovlig opphold i løpet av 2015. Til høsten kan kravet til uttransport bli økt nok en gang.

– Problemet med måltall er at det virker som om politikerne ikke forstår den innvirkning det har på arbeidsmiljøet for den ansatte, og på de ansattes helse. Et stadig press på måltall ere en alltid tilstedeværende stressfaktor som igjen kan føre til sykdom og høyere sykefravær. Vi er fortsatt slitne etter fjoråret, men nå er vi i gang med et nytt år, som vi vet blir like hektisk, sier Røneid.

PU har over 600 ansatte. Selv om mange nye ble ansatt i fjor, mener Røneid at det må ansettes enda flere.

Tidkrevende ID-arbeid

Identifikasjon er en sentral arbeidsoppgave for ansatte i PU. Ikke alle som søker asyl i Norge forteller sannheten om hvem de er. En del asylsøkere lar være å leverer inn id-dokumenter, eller forfalsker id-dokumenter. Det betyr tidkrevende ID-arbeid.

– Med høye måltall er det naturlig at man tar de enkle sakene først. For eksempel saker hvor identiteten er avklart og som gjelder land vi har en returavtale med. Skal vi oppfylle høye krav om uttransport, er en konsekvens at de tunge sakene til dels blir nedprioritert i perioder. Med det mannskapet vi har nå, klarer vi ikke å ha både høyt tempo på uttransport og drive med tung ID-etterskning.Det betyr at vi opparbeider oss en restanse på tyngre saker.

– Hva fører det til?

– Det betyr at vi får flere i landet som ikke har gyldig oppholdstillatelse. ID-etterforskning er ferskvare. Jo lengre folk blir i landet, jo vanskeligere blir det å finne ut hvem de er.

Saker med barn ekstra vanskelige

Ytterligere belastende har det vært at debatten har dreid seg om PU har sendt ut barnefamilier på sviktende grunnlag.

– Saker som omhandler barn og barnefamilier er vanskelige. Det er jo ikke mennesker som har gjort noe kriminelt. De har bare ikke lov til å være her. Saksbehandlerne som ordner med uttransporten ser jo menneskene bak. Vi vet at det stort sett handler om mennesker som prøver å skape seg et bedre liv. Saksbehandlerne gjør den jobben de er ansatt til å gjøre, og før folk transporteres ut, er alle saker sjekket opp mot gjeldende retningslinjer. Hvis det da har kommet en instruks som tilsier at noen ikke skulle vært sendt ut, så er det klart det ville være noe en saksbehandler reflekterer over.

– Ville det i så fall være en belastning?

– Ja, for enkelte vil det være det. Man liker jo ikke å gjøre feil i jobben sin, og man tenker jo også på hva slags forhold

familien kommer til, sier Røneid.

Politiets utlendingsenhet (PU):

Hovedoppgavene er:

•å registrere asylsøkere som kommer til Norge

•å etterforske for å fastsette identitet

•å uttransportere personer uten lovlig opphold

•å drive Politiets utlendingsinternat på Trandum

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) fatter vedtakene i oppholdssaker, og PU har som oppgave å tvangsreturnere personer som ikke retter seg etter vedtakene.

– Forsvarlig bemanning

Morten Hojem Ervik, assisterende sjef i PU, viser til at PU er tildelt et budsjett som samsvarer med måltallene og utfordringene de står overfor.

– Vi har en forsvarlig bemanning. Økte måltall for 2015 kan likevel bety noen flere ansettelser, sier Ervik i en mail til NTL-magasinet.

– Hva gjør PU for å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø, jfr. at Arbeidstilsynet kommer på tilsyn i mars?

– Vi jobber aktivt med å sikre et godt arbeidsmiljø i vår organisasjon. Vi har nylig flyttet og avsluttet en omfattende omorganiseringsprosess. Dette har vært et godt bidrag for å nettopp å holde på et godt arbeidsmiljø. Arbeidstilsynet skal se nærmere på utlendingsinternatet på Trandum – og det ser vi fram til. Dette er en fin anledning for oss til sammen å kunne se nærmere på våre utfordringer. Her er både vernetjenesten og fagforeningene viktige aktører. Ikke minst opplever vi NTL som en god og aktiv samarbeidspartner.

– Hva er budskapet fra ledelsen i PU til de ansatte som føler seg rammet av kritikken mot regjeringens asylpolitikk?

– Ansatte i PU står på og gjør et veldig godt arbeid i et krevende landskap. Vi forsøker så godt vi kan å understreke nettopp dette, og opplever at de fleste i PU ser at det ikke er vår jobb som først og fremst kritiseres. Vi er et særorgan i politiet og er bevisst vår rolle. PU forholder seg til gjeldende regelverk eller fattede vedtak. Vår oppgave er å følge opp i alle saker hvor det foreligger negative vedtak som ikke etterfølges, sier Ervik.

23.02.2015
12:00
21.08.2023 17:14

Politiets utlendingsenhet (PU):

Hovedoppgavene er:

•å registrere asylsøkere som kommer til Norge

•å etterforske for å fastsette identitet

•å uttransportere personer uten lovlig opphold

•å drive Politiets utlendingsinternat på Trandum

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) fatter vedtakene i oppholdssaker, og PU har som oppgave å tvangsreturnere personer som ikke retter seg etter vedtakene.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker