JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lite penger å fordele i staten

Noen uker før lønnsoppgjøret starter mellom LO og NHO, ligger det an til at det blir lite penger å fordele. Minst penger får de statsansatte.
ALT SENTRALT: Med lite friske penger å forhandle om, mener LO Stat-lederen at forhandlingen bør være ferdig med det sentrale oppgjøret.

ALT SENTRALT: Med lite friske penger å forhandle om, mener LO Stat-lederen at forhandlingen bør være ferdig med det sentrale oppgjøret.

Anette Karlsen

morten.hansen@lomedia.no

Mens industriarbeiderne har et overheng på én prosent, har ansatte i staten et overheng på to prosent. Det betyr at mye av pengene som det skal forhandles om i år, allerede er brukt opp før forhandlingsdelegasjonene i staten har rukket å hilse på hverandre.

Men først; Hva er overheng?

Overheng er et begrep som sier hvor mye lønnsnivået ved utløpet av ett år ligger over gjennomsnittsnivået for året før.

Overhenget forteller dermed hvor stor lønnsveksten fra utgangen av 2014 til utgangen av 2015 vil bli, dersom det ikke gis lønnstillegg i år.

Ansatte i staten har et overheng på to prosent. De vil altså med den lønna de har i dag, tjene to prosent mer i 2015 enn de gjorde i fjor – selv om de ikke skulle få noe ekstra i årets lønnsoppgjør.

Se også: frifagbevegelses tariffleksikon: *Lønnsoverheng

Forventer at ramma blir fulgt

At de statsansatte har et dobbelt så høyt overheng som industriarbeiderne, vil likevel ikke få noe innvirkning på årets oppgjør.

LO og NHO kommer ikke til å gi ekstra tillegg for å hjelpe forhandlerne i staten.

– Det er en utfordring i offentlig sektor at de har tillegg senere i året. Det får man betalt for året etter. Sånn er regnestykket, sier Knut Bodding, leder av LOs forandlingsavdeling.

Han konstaterer at forhandlerne i staten får nøye seg med å prioritere innenfor det handlingsrommet de har.

–- Vi legger ramma – og forventer at offentlig sektor forholder seg til den, sier Bodding.

Dropp lokale forhandlinger

– Jeg kan berolige Bodding med at vi følger ramma i staten, slår Tone Rønoldtangen fast.

LO Stats leder, og forhandlingsleder i statsoppgjøret, er vant med at mellomoppgjørene inneholder lite friske midler.

– Vi drar alltid med oss store overheng etter et hovedoppgjør. Og skal vi dømme etter det som blir sagt nå, kan det høres ut som om det ikke blir mye penger å fordele, konstaterer Rønoldtangen.

Hun mener lave tillegg bør føre til at lokale forhandlinger utgår i årets oppgjør.

– I mitt hode er det naturlig å gi et generelt tillegg. Uten at jeg skal forskuttere hva som blir resultatet, tror jeg ikke forhandlingsutvalget vil avsette penger til lokale forhandlinger, sier Rønoldtangen.

LO-Stats leder minner på om hva som skjedde i oppgjøret i 2011. Også da var det lite penger å fordele.

– Da fikk vi tilbakemelding, fra både tillitsvalgte og arbeidsgivere, om at det ikke hadde vært noe poeng å sette i gang lokale forhandlinger med så lite penger i potten.

Litt romsligere i Spekter

I Spekter-området er situasjonen en helt annen. Der er overhenget noe lavere enn i industrien.

Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, konstaterer at de har litt mer å gå til forhandlingsbordet for.

– 0,75 prosent i overheng er ikke den voldsomt store forskjellen. Det det gir oss likevel litt mer friske midler, enn om vi hadde brukt opp ramma på overheng. Det kan være greit å vit når man setter seg til forhandlingsbordet. Det er ingen som snakker om at det kommer til å bli mye i tillegg denne våren, sier Gran.

Annonse
Annonse