JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Scana Steel konkurs:

Kjemper for å redde stålverket

De 115 ansatte hos Scana Steel på Jørpeland kjemper en kamp mot klokka for å redde sin egen arbeidsplass.
De holder produksjonen i gang og kundene varme. De ansatte på Scana Steel på Jørpeland utenfor Stavanger håper i det lengste på at stålverket blir kjøpt opp og arbeidsplassene reddet.

De holder produksjonen i gang og kundene varme. De ansatte på Scana Steel på Jørpeland utenfor Stavanger håper i det lengste på at stålverket blir kjøpt opp og arbeidsplassene reddet.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Onsdag kom beskjeden de hadde fryktet, men i det lengste hadde håpet aldri ville komme: Scana Steel på Jørpeland er konkurs.

– Det har jo gått på minus her så lenge. Men akkurat nå var vi i ferd med å snu det og tjente penger. Det gjør det bare ekstra surt, sier klubbleder Grim Lura.

Men verken klubblederen eller hans kollegaer har gitt opp håpet. Selv om de fleste i dag fikk utlevert sin oppsigelse med en måneds oppsigelsestid.

Må hoste opp helst 20 millioner

For det er en mulighet for at konkursboet blir kjøpt opp. Men, de som er interessert i å kjøpe bedriften vil ha de ansatte med seg på laget.

– Det var snakk om et oppkjøp i sommer, men da sprakk det på grunn av at oljeprisen sank sånn. Nå ønsker kjøperne å ha oss med på laget, forteller klubbleder Grim.

Helst bør de ansatte komme med opp med 20 millioner. Det er ikke bare bare.

– Vi eier Folkets Hus her på Jørpeland og vi har noen hytter og naust. I tillegg har velforeninga vår noen penger på bok, forklarer Grim.

Og så er det jo muligheter å kjøpe aksjer som privatperson. I dag gikk klubben rundt og snakket med hver enkelt medlem om de kunne tenke seg nettopp det – og for hvor mye.

– Det er jo en litt merkelig situasjon, det er ikke sånn vi gjør hver dag, sier klubblederen.

– Vi får løfte dem opp og ned og se om vi får ristet ut noen penger av dem i sånn Donald Duck-stil, sier gutta med galgenhumor.

Kan ikke tvinge noen

Samtidig, de kan selvfølgelig ikke pålegge kollegaer å spytte penger inn i et oppkjøp. Samtidig står det om mange arbeidsplasser. I dag er det 115 som jobber på bedriften – etter flere runder med oppsigelser de siste årene.

– Men skal vi sitte med luksushytter og ingen jobb, da? spør klubblederen.

Så nå snur de alle steiner for å redde jobbene. Og pengene må raskt på bordet. For det handler om å holde produksjonen i gang – og de eksisterende kundene varme.

– Men det er smått kaotisk, bobestyreren vet foreløpig ikke så mye, sier klubbleder Lura.

Klarer de ikke å redde jobbene, frykter mange for fremtiden. Dette er slett ikke den beste tiden å miste jobben på i Stavanger-traktene, all den tid oljebransjen sliter i motvind og høye bølger.

– Det er litt laber stemning, men vi har fortsatt et håp, understreker Lura.

Vi får løfte dem opp og ned og se om vi får ristet ut noen penger av dem i sånn Donald Duck-stil

Grim Lura, klubbleder Scana

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse