JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Stortingspolitiker Ingvild Kjerkol (Ap) og Leder av Narvik Fellesorganisasjon, Fred Roger Sivertsen mener regjeringen bør ha full fart på investering og vedlikehold, framfor privatisering av jernbanesektoren

Stortingspolitiker Ingvild Kjerkol (Ap) og Leder av Narvik Fellesorganisasjon, Fred Roger Sivertsen mener regjeringen bør ha full fart på investering og vedlikehold, framfor privatisering av jernbanesektoren

Nina Hanssen

Jernbanereformen: – Feil medisin og dårlig timing

Leder av Narvik Fellesorganisasjon, Fred Roger Sivertsen og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) er sterkt kritiske til regjeringens jernbanereform.


11.03.2015
12:00
21.08.2023 17:14

nina.hanssen@lomedia.no

– Dette er feil medisin og dårlig timing, sier Kjerkol og får støtte fra NJFs tillitsvalgte i Narvik.

Vi møter jernbanepolitikerne i pausen på en stor samferdselskonferanse i Narvik under vinterfestuka. Her er mange opptatt av jernbanen - og særlig Ofotbanens fremtid.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol besøker byen for første gang og er imponert over naturen. Hun og flere andre kolleger i samferdselskomiteen har fått bli med på tur med Robeltralle mellom Straumsnes, Katterat og Narvik.

Leder av Narvik Fellesorganisasjon, Fred Roger Sivertsen, er glad for at Kjerkol liker Ofotbanen og håper at stortingsrepresentanten tar til motmæle mot regjeringens forslag til ny jernbanereform. Den bekymrer mange ansatte.

Jernbanereformen kommer som stortingsmelding i vårsesjonen. Når den er diskutert og vedtatt av Stortinget skal det jobbes videre med detaljene.

Store endringer

Drift, vedlikehold og persontrafikk konkurranseutsettes. Eiendommene, Nettbuss og gods skilles ut av NSB. Det er noen av forslagene som regjeringen kommer med før Stortinget tar sommerferie.

Les også: Vil kvitte seg med NSBs eiendommer, busser og godstrafikk

– Det overrasker meg at regjeringen kommer med dette nå. De borgerlige politikerne har vært på de samme studiereisene som oss. Hvorfor ønsker de nå å innføre dette, som vi har sett ikke fungerte i blant annet Storbritannia og i Sverige, spør Kjerkol.

Hun minner om at jernbanen i Storbritannia ble en skandale etter at de borgerlige privatiserte jernbanen.

Mye av drift og vedlikehold på jernbanen er alt satt ut til private. Hvis regjeringen får flertall for forslagene i ny jernbanereform, vil det skje store endringer i jernbanesektoren i Norge.

– Dette er ideologisk baserte forslag og jeg ser ikke at de borgerlige har noe vektige argumenter for å utlyse konkurranse på banelegeme vi har vi dag. Jeg tror heller ikke at det blir bedre togtilbud av dette, sier hun.

Fred Roger Sivertsen er redd for at sikkerheten på jernbanen vil svekkes, dersom flere private aktører slipper til.

– Nylig var vi på besøk i Stockholm, der vi blant annet fikk høre at flere jernbaneulykker i Sverige kan skyldes at en rekke selskaper har oppdrag på infrastrukturen, sier han.

Han er glad for at Norsk Jernbaneforbund nå jobber sammen med Fafo om et forslag til ny organisering av jernbanen.

– Der ser vi på andre løsninger. Ikke oppsplitting, men mer samordning slik de har gjort i suksessland som Sveits, Tyskland og Frankrike, sier han.

Infrastruktur og vedlikehold

– Det virker som regjeringen har det travelt nå. Hadde jeg delt regjeringens ideologi, ville jeg i stedet satset på å bygge ut infrastruktur, sier Ingvild Kjerkol

– Jernbanen i Norge består i dag av enkeltspor med altfor få krysningsmuligheter på de fleste togstrekningene. Nå ligger det en storstilt plan i Nasjonal transportsplan. I dag har vi 250 km med dobbeltspor, men vi satser på at vi i 2025 har 450 km med dobbeltspor. Det er dette regjeringen burde fokusere på, fortsetter hun.

– I stedet går regjeringen nå hardt inn for å få mer konkurranse om all jernbanetrafikk og legger opp til at det blir 6-8 forskjellige selskaper som skal kjøre tog i Norge.

– Jeg mener at jernbanen trenger et løft og fortsette satsingen for å lykkes med miljøvennlige transportsystemer der befolkningen vil øke. Regjeringen snakker også om et grønt skifte men skal de lykkes med det er det dumt å gi fra seg styringen. I stedet for å prate om privatisering så bør de ha full fart på investering og vedlikehold, sier Kjerkol.

Fred Roger Sivertsen er helt enig med Ap-representanten, men er ikke spesielt optimistisk.

Solberg følger Bondevik

I motsetning til Kjerkol, ble ikke jernbanetillitsvalgt Sivertsen overrasket over at den borgerlige regjeringen ønsker mer anbud og privatisering.

Han minner om Bondevik II-regjeringen, som besluttet å konkurranseutsatte Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet, utenom signal og tele.

– Nedbemanningen startet, med tilbud om sluttvederlag, etablerings- og studiestøtte. Hele 1000 ansatte fikk oppsigelsesvarsel. Heldigvis ble videre konkurranseutsetting stanset da den rødgrønne regjeringen overtok regjeringsmakten, sier han.

Sivertsen tror de borgerlige vil lykkes denne gang og merker allerede presset fra bekymrede kolleger som er redd for å miste jobben.

Jernbanen har vært kjennetegnet av ordnede forhold og skikkelig organisering. Men nå står jernbaneansatte ovenfor store utfordringer.

Også stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) er bekymret

– Hvis det nå åpnes for mange nye aktører med alle slags selskap er det ingen tvil om at dette vil legge press på arbeidsfolks lønns- og arbeidsforhold. Det samme har skjedd i luftfarten, lastebilnæringa, rutebilnæringa og drosjenæringa. Dette er bare trist for jernbanen, sier han.

Ansatte merker presset

Fred Roger Sivertsen bekrefter at de ansatte i Narvik allerede merker presset på lønns og arbeidsforhold.

– Jeg tror privatiseringen er ideologisk begrunnet og at Høyreregjeringen vil privatisere for privatiseringens skyld. De bryr seg ikke om at det kun er dårlige erfaringer fra andre land. Vi er grunnleggende bekymret, sier Sivertsen. Og får nikk fra Kjerkol.

– Ja, og denne gangen gjør de det tidlig i perioden sin, slik at de har mulighet for å få gjennomført det raskere, sier hun.

Slutten for NSB

– NSB er i dag et stort konsern som har mange bein å stå på - persontrafikk, godstrafikk, busstrafikk og eiendom. Det kan virke som om regjeringen vil strippe NSB for gods, buss og eiendom og at det bare skal være et persontransportselskap som skal konkurrere på lik linje med alle andre. Det er langt fra sikkert at NSB vinner noen av disse anbudene, så i verste fall er NSB ferdig som selskap. Uansett blir det noe helt annet enn det NSB har vært, tror Kjerkol.

Hun mener vi står foran en endring som mangler sidestykke i norsk jernbanehistorie. Jernbaneverket er nødt til å endre seg for å tilpasse seg denne utfordringen og vi trenger en ny organisering.

Selv vil Kjerkol kjempe videre for å få gode togtilbud på pendlerstrekninger der det bor mange mennesker og er også opptatt av å få til flere kollektiv knutepunkter. Blant annet mener hun at det i Trondheim er svært gode forutsetninger for å få integrert jernbanen i kollektivtilbudet.

Da må man ikke selge ut eiendommer som kan skape slike trafikknutepunkt, mener hun.

– Løsningen som regjeringen nå legger opp til, bidrar til stengsler, fremfor å utnytte potensiale. Ved å sette persontogtilbud på siden, vil mer fleksibilitet og samhandling forsvinne.

Eget direktorat

I forslaget fra regjeringen kan Jernbaneverket bli et trafikkdirektorat med ansvar for ruteplaner, offentlig kjøp av transporttjenester, anbudene i persontrafikken og langtidsplanlegging.

Jernbaneverkets øvrige oppgaver legges til en forvaltningsbedrift, der drift og vedlikehold skal ut til private. Dette liker ikke Kjerkol og Sivertsen.

De tror begge at det blir administrasjon og mer papirflytting av dette.

Se også: Flere saker om jernbanereformen

11.03.2015
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker