JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IKT-erne på sidelinja

Valget i EL & IT Forbundet avslører strukturelle problem i forbundet.

Kristin Margrethe Johansen

TORGNY HASÅS

torgny@lomedia.no

El & IT Forbundet valgt i går ny leder. Den nye lederen er Jan Olav Andersen. Han er SVer og blir sånn sette en del av en svært eksklusiv gjeng SVere i LOs sekretariat.

Hans motkandidat Øyvind Wallentinsen ville, om han hadde blitt valgt, heller ikke funnet sin plass i Arbeiderparti-folden.

Under valget onsdag var det dobbelt så mange som stemte for Andersen som de som stemte for Wallentinsen. Det forholdsvis store mindretallet som stilte seg bak Andersens motkandidat, er et uttrykk for problemer i forbundet som den nye ledelsen må ta på alvor.

Wallentinsen-flokken består grovt sett av tre grupperinger. For det første hans lokale tilhengerskare fra Rogaland som har sett hans kvaliteter som fagforeningsleder. For det andre de som mener at Andersen driver for mye storpolitikk og ikke er grundig nok i det faglige arbeidet. For det tredje er det IKT-folket.

De to første gruppene har delvis sammenfallende synspunkter. Walentinsen har rykte som en nøyaktig fagforeningsfyr, men som ikke er så synlig i det store spillet.

Nå har landsmøtet i og for seg gitt et kontant svar på dette. De ønsker at forbundet skal ha en leder som er opptatt av de store linjene og aktivt og tydelig profilerer seg i den politiske diskusjonen.

Det stiller seg annerledes med IKTerne. På landsmøtet ble det lagt fram en rapport om arbeidsforholdene i IKT-bransjen. Rapporten er delvis et slakt av forbundets arbeid i denne sektoren, og det er her EL & IT Forbundet har gått på sitt største nederlag i landsmøteperioden. Tapet i Atea-konflikten var sviende.

Da EL & IT Forbundet ble stiftet i 1999, hadde forbundet tre bein. Kraftbransjen, elektroinstallasjonsbransjen og IKT-bransjen. Denne bransjen besto for en stor del av Telenor-ansatte. På grunn av omorganiseringen av Telenor, har forbundet mistet mange medlemmer her. Samtidig har elektroinstallasjonsbransjen vokst. Maktbalansen i forbundet er forskjøvet. IKTs oppslutning om Wallentinsen er et uttrykk for at IKT-folket ikke er fornøyd med situasjonen, og et forsøk på å øke sin innflytelse i forbundet.

IKT-sektoren en voksende sektor som det er viktig å organisere, men vanskelig. Reaksjonene rundt Atea-konflikten i fjor viser at det er stor motstand på IKT-gulvet mot at organisasjoner skal få innflytelse i denne bransjen.

Nå viser IKT-rapporten at forbundet tar situasjonen på alvor, men det er viktig for forbundet at ikke nederlaget i valget fører til at bransjen føler seg enda mer satt på sidelinja.

Annonse
Annonse