JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra drop-out til lærling

På Nortura Forus i Stavanger får ungdommer som dropper ut fra videregående skole jobb og lærekontrakter. Ni unge er med på et unikt prosjekt i NAV-regi.
Andreas Møller (t.v) og Alexander Løthe er to av ni "NAV-lærlinger" ved Nortura Forus.

Andreas Møller (t.v) og Alexander Løthe er to av ni "NAV-lærlinger" ved Nortura Forus.

Tri Nguyen Dinh

Kjøttbedriften Nortura Forus prøver ut nye veier i fagopplæringen. Bedriften og tillitsvalgte har sett seg lei på at det bare rekrutteres gjennom bemanningsbyråer, ofte folk med dårlig norskkunnskap. Dessuten er det en utfordring å finne aktuelle kandaidater gjennom ordinær videregående skole. Derfor forespurte Nortura Forus NAV om råd.

Ildsjel og ansvarlig for lærlingene ved bedriften og instruktør i skjærehallen er full av lovord om ordningen. Egil Ove Wulvig er selv utdannet pølsemaker og er NNN-medlem.

Språk viktig

– Ikke et vondt ord om utlendinger, men det tar tid for dem å lære språket., og språk var et av kriterene da vi forespurte NAV om aktuelle kandidater. Motivasjon og nødvendig fysisk styrke var et andre kriterier. Resultatet var at vi plutselig hadde 23 unge som sa de var interressert, og bare et par hadde matfag fra videregående fra før.

13 ble kalt inn til intervju og helt ordinære lærekontrakter ble tegnet med Opplæringskontoret.

– Vanlige rekrutteringsveier dekker ikke behovet og derfor kontaktet vi NAV for å høre om vi ikke kunne gjøre noe sammen og det kunne altså NAV, forteller personalsjef ved bedriften, Egil Olsen.

Han møter oss i arbeidsklær, for akkurat denne dagen er han med og jobber i skjærehallen. Hvem har vel hørt om en personalsjef som jobber fysisk?

Personalsjefen tror mye av suksessen bunner i at mellomlederne er tatt med hele veien.

– Vi har ikke tredd noe over hodet på dem, forteller Egil Olsen.

"NAV-lærlinger"

De nye lærlingene går bare under navnet "NAV-lærlingene" på bedriften. Tre har kontrakt i logistikkfag, en på slakting, en på finstykk, to på kjøttskjæring og to jobber i salteriet.

– Dette er en prima gjeng, sier kjøttskjærerlærling Alexander Løthe (24) om arbeidskollegene.

Både han og kameraten Andreas Møller (22) ser ut til å få taket på skjæringen. Andreas har kule tatoeringer på underarmene som later til å være alle skikkelige kjøttskjæreres varemerke.

– Vi ville ikke vært her om vi ikke trivdes, og vi skal ta svennebrev som kjøttskjærere, forteller Alexander.

Andreas er en av dem som droppa ut av videregående skole på matfag, og tegnet lærekontrakt i februar sammen med resten av gjengen. De første seks ukene var å regne som prøvetid.

Mette Løken (28) og Marlene Skagen (24) er lærlinger i industreiell matproduskjon og jobber begge i salteriet.

– Jeg trives veldig godt, sier Mette.

Hun er fagært baker, men fikk melallergi og måtte slutte i bakerfaget.

Marlene forteller at hun søkte på jobb og fikk dette tilbudet gjennom NAV.

I salteriet går det i sprøyting av bacon og kam, røyking og koking.

Flere fagarbeidere?

Nødvendig skolegang får lærlingene gjennom videregående skole omtrent som den gamle læringskolen. Egil Ove Wulvig forteller at mange ved bedriften har fagbrev. Over halvparten av de ansatte i skjærehallen har fagbrev og flere kan det bli.

– Flere avdelinger har signalisert at de vil prøve ut denne typen for fagopplæring, forteller Egil Ove Wulvig.

– Vi ville ikke vært her om vi ikke trivdes, og vi skal ta svennebrev som kjøttskjærere

Alexander Løthe (24), kjøttskjærerlærling

Annonse
Annonse