JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt forslag skal sikre flere lærlingplasser

Med rundt 8000 manglende lærlingplasser, har regjeringen nå lagt frem et forslag om at det skal være et krav at bedrifter har lærlinger for å vinne på offentlig anbud.
Trym Ørsal går Vg2 ved Elvebakken videregående skole. Her sammen med Terje Moen, 1. nestleder i Skolenes landsforbund.

Trym Ørsal går Vg2 ved Elvebakken videregående skole. Her sammen med Terje Moen, 1. nestleder i Skolenes landsforbund.

Silje Mømb Seterseter

– Dette er et forslag som burde kommet for lengst. I dag er det slik at bedrifter kan ha lærlinger, men det nye forslaget sier at de må ha det, og dette er vi godt fornøyd med, sier Terje Moen 1. nestleder i Skolenes landsforbund.

Vi møter også Trym Ørsal (18) som går Vg2 elenergi ved Elvebakken videregående skole. Han er har fått lærlingplass til høsten, men er godt kjent med at det ikke er alle som er like heldige som han.

– Jeg synes det er merkelig at bedrifter ikke tar inn flere lærlinger. Det er billig arbeidskraft og bedriftene får dessuten støtte av staten. Jeg synes det nye forslaget til regjeringen er et godt tiltak, og håper det vil bidra til å øke interessen av å ta inn lærlinger, sier Ørsal.

Får god hjelp av skolen

Ørsal sier at skolen er flinke til å tilrettelegge for at elevene skal få en lærlingplass. De arrangerer gjerne intervjuer hos seriøse bedrifter, og på spørsmål om hvorfor bedrifter kvier seg for å ta inn lærlinger, tror Ørsal at mange tenker at ungdommene er late og lite arbeidsvillige.

– Det er selvfølgelig ikke sånn det er. Undervisningen tilpasses slik at vi føler oss klare for å jobbe som lærlinger. Men det er tøff konkurranse blant plassene, opplyser han.

–Kunnskapen må videreføres

Moen mener det er bekymringsfullt at det mangler 8000 lærlingplasser, og tror det kan føre til en ond sirkel.

– Jeg tror nok mange unge ikke velger å satse på yrkesfag når det er så mange som ikke får lærlingplass. Det må så absolutt gjøres noe med da det er viktig at kunnskapen videreføres til neste generasjon, sier han.

Han påpeker at han tror mange bedrifter ikke tar inn lærlinger fordi det kan være kostnadsdrivende, men med et såpass godt lærlingtilskudd mener han at det ikke burde være noen unnskyldning.

– Mange bedrifter lever på ferdig utdannet arbeidskraft via import, men det er bare en kortvarig løsning. Vi kan ikke bygge opp samfunnet på import, hevder Moen.

Annonse
Annonse