JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Okkupasjonen kveler oss

Hvert år blir det 30.000 flere arbeidsløse i Palestina.
– Vi satser både på et regionalt jobbmarked for palestinere og en endring av skolesystemet slik at vi ikke utdanner folk til arbeidsledighet, sier Naser Qatami, visearbeidsminister i Palestin.

– Vi satser både på et regionalt jobbmarked for palestinere og en endring av skolesystemet slik at vi ikke utdanner folk til arbeidsledighet, sier Naser Qatami, visearbeidsminister i Palestin.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Palestinas visearbeidsminister Naser Qatami sier til Transportarbeideren at det på sikt kun er en løsning på arbeidsledighetsproblemet.

Frykter mørketall

– Det største problemet med arbeidsmarkedet i Palestina er okkupasjonen. Den kveler oss siden vi ikke har kontroll over våre egne grenser, og det blir vanskelig å tiltrekke seg investorer til et okkupert land, sier Qatami.

Tallene for siste kvartal i 2014 viser at arbeidsledigheten i de palestinske områdene ligger på 29 prosent. Qatami tror de reelle tallene er enda høyere.

– I Gaza er mer enn seks av ti arbeidsledige, og jeg frykter at 29 prosent arbeidsledighet ikke gir et riktig bilde av situasjonen, sier han.

Utdanner seg til ledighet

Arbeidsmarkedet i Palestina er lite, men ifølge Qatami får Palestina 45.000 nye arbeidssøkere hvert eneste år.

– Vi klarer dessverre bare å skape mellom ti og femten tusen nye arbeidsplasser. Det gjør at det hvert år blir 30.000 nye arbeidsledige, sier han.

Løsningen er heller ikke å ta mer utdanning.

– Her i Palestina satser de unge på høyere utdanning, men arbeidsledigheten blant de høyt utdannede er på 40 prosent. Det er ikke nok jobber til dem heller, påpeker han.

Regionalt jobbmarked

Qatami understreker at å bli kvitt okkupasjonen har førsteprioritet, men at de palestinske myndighetene ikke har gitt opp å gjøre noe med arbeidsledigheten til tross for det israelske nærværet.

– Vi er veldig frustrerte, men vi har to satsingsområder for å redusere ledigheten, sier han.

Den ene er å åpne et regionalt arbeidsmarked med blant annet Kuwait og Qatar for jobbsøkere fra Palestina.

– Det betyr at man kan få midlertidige jobbkontrakter i inntil to år. Deretter må de tilbake til Palestina. Vi vil ikke at innbyggerne våre skal emigrere permanent. Da mister vi kompetanse som vi trenger selv, sier han.

Den andre satsingen er å endre skolesystemet i tråd med behovene i arbeidsmarkedet.

– Det er en endring som må gjøres helt fra grunnskolenivå, slik at vi ikke fortsetter å utdanne folk til arbeidsledighet, sier visearbeidsministeren.

Skeptisk til minstelønn

For to år siden ble det vedtatt en palestinsk minstelønn på 1450 shekel i måneden, men mange bedrifter betaler fremdeles under den nasjonale minstelønnen. Naser Qatami avslører at han ikke er lysten på å tvinge de bedriftene som ikke har minstelønn, til å heve lønningene.

– Vi var skeptiske til å innføre minstelønn, og vi kan ikke tvinge bedrifter og foretak til å innføre minstelønn. En rapport viser at 78 prosent av de ansatte i Palestina tjener mer enn 2000 shekel i måneden. De som har mindre er stort sett i tre bransjer, nemlig tekstilindustrien, barnehager og i servicenæringene. De utgjør 15 prosent av bedriftene. Stenger vi dem på grunn av at de ikke betaler minstelønn, vil vi bare kaste flere ut i arbeidsledighet, sier han.

«Politisk arbeidskraft»

Qatami er også lite glad for at så mange palestinere jobber for israelere, enten i israelske bosettinger på Vestbredden eller inne i Israel.

– Vi mener at israelerne bruker vår arbeidskraft politisk, ved å gjøre palestinere avhengige av Israel. Samtidig tar de mange av våre landbruksarbeidere, slik at jorda blir stående uvirksom i Palestina, og dermed blir det lettere for Israel og konfiskere den jorda til fordel for enda flere bosettinger, sier han.

Han tror også det er et økonomisk spørsmål.

– Israel bruker vår arbeidskraft fordi den er mye billigere enn å bruke israelere. Særlig gjelder det bygningsarbeidere, sier Qatami.

Optimist

På spørsmål om hva han ser i krystallkula ti-femten år fram i tid, sier Qatami at alt avhenger av okkupasjonen.

– Verdensbanken har sagt at det ligger 70 milliarder dollar i potensielle investeringer i Palestina, men selv om vi bare fikk 20 av dem ville det gjort mye for oss. De investeringene vil bli langt lettere å få tak i dersom okkupasjonen tar slutt. Gjør den ikke det, vil vi ikke utvikle oss, men forsvinner okkupasjonen får vi et helt annet Palestina. Jeg er optimist, sier Naser Qatami, visearbeidsminister i Palestina.

Jeg frykter at 29 prosent arbeidsledighet ikke gir et riktig bilde av situasjonen.

Naser Qatami,
palestinsk visearbeidsminister

Annonse
Annonse