JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsatt til 2016

Med en ramme på 2,7 prosent er LO og NHO i havn. I offentlig sektor er det knapt verdt å begynne.

Kristin Margrethe Johansen

sym@lomedia.no

Det ble som ventet en forhandlingsløsning i mellomoppgjøret mellom LO og NHO. Arbeidsgiverne gir ingenting i generelt tillegg. De som tjener 388 013 eller mindre får derimot økt timelønna med 1,75 kroner i timen, rundt 3500 kroner per år. Selv om det ikke er mye penger betyr dette at de lavlønte prioriteres. «Det er et solidarisk oppgjør», fastslår LO-leder Gerd Kristiansen. De lokale forhandlingene kan derimot endre den sentralt fastsatte profilen innenfor den skisserte rammen på 1,2 prosent.

Det er også et solidarisk oppgjør for norske arbeidsplasser. Partene i arbeidslivet har en felles forståelse av de utfordringene norsk næringsliv står overfor. Og NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener at de i går kveld reddet mange norske arbeidsplasser. Det er ihvertfall et godt bidrag, men kronekursen er langt viktigere enn vanlige lønnsoppgjør. Fjorårets svakere krone kuttet den relative timelønnskostnadsveksten i industrien med 6 prosent i forhold til Norges tradisjonelle handelspartnere. Årets oppgjør vil ikke være i nærheten av en slik effekt.

23. april begynner partene i offentlig sektor å forhandle om lønna til ansatte i staten og kommunene. LO Stats leder Tone Rønoldtangen har for lengst varslet at det er 2016 som blir det krevende året. I staten er overhenget på 2 prosent. Skal de holde seg innenfor rammen på 2,7 prosent er det dermed ikke så mye penger å forhandle om. I kommunesektoren er den kreative utfordringen om mulig enda større. Her er overhenget rundt 1,9 prosent, men det gis også et avtalt lønnstillegg per 1. mai i år. I et regnestykke fra arbeidsgiverne, KS, som også inneholder glidning og garantilønn er sluttsummen til KS rundt 3,2 prosent. LO Kommune vil altså møte en arbeidsgiver som trolig vil mene at rammen allerede er overoppfylt.

I offentlig sektor vil det også være en strid om profilen på oppgjøret. Unios leder Anders Folkestad har slått fast at denne solidariten med de lavlønte ikke skal kopieres i offentlig sektor. Hans mål er at utdanning skal lønne seg bedre. Men også Folkestad erkjenner at det er hovedoppgjøret i 2016 som gjelder. Årets oppgjør er med andre ord stillheten før stormen.

Om det blir mer penger å slåss om, er derimot langt fra sikkert.

Annonse
Annonse