JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stålverket på Jørpeland reddet

Nå skal fagforeninga spytte i så mye penger de bare kan.
TEASER

TEASER

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Onsdag 4. mars slo Scana Steel seg konkurs. 115 arbeidsplasser forsvant med konkursmeldingen.

Etter flere uker med hektisk møtevirksomhet og flere bud på konkursboet, ble stålverket like før påske reddet av investor Hogne Fjellanger og hans HF Industries.

Men også de ansatte har vært aktive i å redde stålindustrien på Jørpeland.

– Vi har ikke spytta i penger ennå, men vi har lovet Fjellanger at det kommer penger fra oss, forteller Grim Lura til frifagbevegelse.no.

Ordner seg alltid på Jørpeland

Lura var klubbleder for de ansatte da vi besøkte stålverket dagen etter konkursen. Da hadde optimismen allerede begynt å spre seg. "Det ordner seg alltid på Jørpeland", var det flere som sa – om enn ikke med verdens største selvtillit i stemmen.

Nå ser det ut til at optimistene fikk rett. Selv om det fortsatt ikke er klart hvor mange av de 115 ansatte som får bli med over til den nye bedriften.

– Vi får det litt som det kommer. Vi skal ha den aktiviteten som var der før, og vi tar inn dem vi har bruk for. Vi må ta det litt som det kommer sier eiern Fjellanger til nrk.no.

Usikkert fortsatt

Lura vet heller ikke mye om hva som skjer framover av produksjon, men tror at kundene "er holdt varm". Selv har han holdt sine kolleger varm.

– Det er mye kunnskap vi må forsøke å få med inn i den nye driften. Inkludert lærlinger, dem hadde vi mange av og de vil vi gjerne ha med videre.

Men det er altså ikke avklart hvor mange som får tilbake jobben sin.

– Jeg håper den nye eieren får i gang produksjonen så fort som mulig. Min personlige mening er at det i alle fall trengs 40 mann for å opprettholde ett skikkelig skift. Samtidig har vi fått høre at produksjonen skal opprettholdes og kanskje heller økes, og da håper vi jo at alle skal kunne få komme tilbake, sier Lura.

Håper på noen millioner

Som går mutters alene inne på fabrikkområdet når frifagbevegelse snakker med ham.

– Det er ikke mye folk her nå, nei. Helt tomt og stille, sier Lura – som har satt bort arbeidet med å skaffe investeringspengene fra klubben.

– Det har avdelinga i Fellesforbundet fått ansvaret for, jeg skal ikke styre penger, det blir jeg svimmel av, smiler Lura.

Som håper at klubben skal kunne bidra med noen millioner i alle fall.

– Vi har jo Folkets Hus som vi eier og vil selge, samt noen kontorlokaler her. Eksakt sum får vi se hva blir, sier Lura.

Gjeldsfrie – og uten navn

– Vi er jo gjeldfrie, så det er bare å kjøre på så fort som mulig. Og så håper jeg vi kan spytte i så mye penger i bedriften som mulig. Da har vi mer vi skulle sagt, også hva gjelder å få med gamle avtaler inn i den nye bedriften, tror Lura.

Som også mener den nye ledergruppa bør kjøpe seg opp i den nye bedriften.

– Det var kravet fra klubben på Rosenberg verft da de kjøpte seg inn, og det ønsker vi gjøres her også. Da stiller vi mer på likt, mener Lura.

Hva stålverket skal hete til sist, er for øvrig ikke avklart.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse