JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil innføre EUs postdirektiv i Norge

Regjeringen vil ha full konkurranse om postgang i Norge.
IKKE PÅ LØRDAG: Regjeringen foreslår blant annet å avvikle omdeling av post på lørdager.

IKKE PÅ LØRDAG: Regjeringen foreslår blant annet å avvikle omdeling av post på lørdager.

May Berg

morten.hansen@lomedia.no

Regjeringen vil nå åpne for at en haug nye postselskaper skal slåss om å få levere post i Norge. Det kan bli resultatet når regjeringen innfører EUs postdirektiv her til lands.

– Mens EU konstaterer at politikken er feilslått, og har satt all videre liberalisering på vent, har vi en regjering som mener det er en god ide. De skal nå prøve å gjennomføre det de har mislyktes med i Europa, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

Forslaget til ny postlov ble sendt ut på høring i fjor høst. Fredag ble det lagt fram i statsråd.

– Jeg er selvfølgelig skuffet over at vi har en regjering som ikke hører på svarene den har fått, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

Han viser til svarene fra høringsrunden, hvor det store flertallet var negative til det som er foreslått.

Forbundslederen for brorparten av de fagorganiserte i Posten, er imidlertid ikke spesielt overrasket over at forslaget nå blir oversendt Stortinget.

– Regjeringen har vist gang på gang at de ikke er lydhøre for innspill til forslagene de vil gjennomføre, konstaterer Øverland.

Dårligere posttjenester i Europa

Han understreker at dagens vedtak i statsråd, ikke endrer på forbundets planer.

Postkom vil fortsatt arbeide med å overbevise stortingsflertallet om det de mener er feilslått politikk fra den blå-blå regjeringen.

– Vår oppgave blir å gi representantene til Venstre og KrF så mye fakta om de negative konsekvensene dette har fått, for de landene som allerede har gjennomført liberaliseringen. Rapporten som EU-kommisjonen selv har fått utformet, konkluderer med at Europa ikke har fått bedre og billigere posttjenester. Europa har med veldig få unntak fått det stikk motsatte. Vi mener det tilsvarende vil skje i Norge, fastslår Øverland.

«Konkurranse er sunt»

De største endringene i forslaget til ny postlov er at regjeringen foreslår å avvikle omdelingen av post på lørdager. Samtidig skal Posten sikre lørdagsdistribusjon av aviser.

I tillegg skal altså EU tredje postdirektiv innføres. Dette innebærer fri konkurranse på levering av alle brev og pakker.

– Konkurranse er sunt. Posten Norge har vært svært konkurransedyktig i den frie markedet. Men konkurranse fra andre selskap om brev på under 50 gram er ikke den største utfordringen for Posten Norge. Det er digitaliseringa. Folk flest, næringsliv, kommuner og staten sender stadig færre brev, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en pressemelding.

Må endre noe

Odd Christian Øverland understreker at Postkom ikke er mot modernisering og tilpassing av postloven.

Han mener det er naturlig å endre loven på områder hvor det har skjedd endringer i samfunnet for øvrig.

– Vi er enige i store deler av forslaget til ny postlov. Men den delen som gjelder konkurranseutsetning er ikke samfunnsøkonomisk forsvarlig. Det å bringe nye produksjonskostnader inn i et stadig fallende marked, er ikke oppskriften på lavere enhetsporto. Det er oppskriften på det motsatte. Det er nettopp det Europa nå erfarer, fastslår Øverland.

Argument for EØS-motstanderne

Han mener det regjeringen nå gjør, også gir EØS-motstanderne gode kort på hånden. Øverland påpeker at nettopp reservasjonsretten, var et av daværende statsminister Gro Harlem Brundtlands beste innsalgsargument for EØS-avtalen.

– Argumentet var at vi har fått en reservasjonsrett for at vi skal kunne bruke den. Dagens blå-blå regjering viser med dette at de vil oppheve enhver reservasjon som er sendt til EU. EØS-kritikerne får dermed rett når de sier at Norge er det landet som er flinkest til å gjennomføre EU-direktiv. Nå blir det veldig vanskelig for de som er tilhengere av EØS-avtalen, å trekke fram reservasjonsretten som et argument for avtalen, sier Øverland

Annonse
Annonse