JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat-lederen etterlyser mer støy fra opposisjonen

Rønoldtangen er bekymret for hvordan regjeringen legger opp til mer konkurranseutsetting og privatisering i offentlig sektor uten bråk fra opposisjonen.
DØRGENDE STILLE: – Mens andre land har begynt å reversere, skyller en privatiseringsbølge innover Norge. Nå må vi heve stemmen, sier LO Stats leder Tone Rønoldtangen

DØRGENDE STILLE: – Mens andre land har begynt å reversere, skyller en privatiseringsbølge innover Norge. Nå må vi heve stemmen, sier LO Stats leder Tone Rønoldtangen

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Regjeringen både sentraliserer og splitter opp offentlig sektor samtidig. Mye skjer, men det passerer under radaren og det er altfor lite støy, sier LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Rønoldtangen synes markeringen mot endringene i arbeidsmiljøloven var flott, men skulle ønske at det også var mer støy rundt endringene i offentlig sektor.

Særlig er hun bekymret for hvordan regjeringen nå legger opp til mer konkurranseutsetting og privatisering uten bråk fra opposisjonen.

– Solbergregjeringen er nå i ferd med å ta oss inn i en annen verden. En verden jeg ikke vil ha, sier Rønoldtangen.

Dørgende stille

– Forfatter og forsker Thomas Piketty har sagt at en av årsakene til at gapet mellom rike og fattige øker er privatisering og konkurranseutsetting av offentlig sektor. Nå skjer det masse men det foregår på en måte som gjør at det er vanskelig å angripe. Det bekymrer meg, sier hun.

– Da Jens Stoltenberg innførte New Public Management, ble det mye støy. Det som skjer nå, er mye verre. Men nå er det dørgende stille. Mens andre land har begynt å reversere, skyller en privatiseringsbølge innover Norge. Nå må vi heve stemmen, sier hun.

Tøft oppgjør i 2016

Politiske signaler fra regjeringen gjør at Rønoldtangen allerede nå vet at oppgjøret våren 2016 blir tøft.

– Endringer i offentlig sektor legger press på arbeidstakere og den norske modellen. Når vi også skal forhandle om pensjon, så blir det et utfordrende oppgjør, men vi er beredt, sier hun.

Rønoldtangen er forberedt også på en høst der regjeringen varsler en ny kurs i lønnspolitikken.

Regjeringen har sagt de vil modernisere hovedtariffavtalen for å gjøre den mer fleksibel og for å få mer lokal lønnsdannelse. Dette liker ikke Rønoldtangen.

– Vi mener den eksisterende hovedtariffavtalen er fleksibel og bra nok. Det er stor avstand mellom oss og regjeringens lønnspolitikk, sier hun.

Pensjon inn i oppgjøret

– Når det gjelder forhandlinger om pensjon, så ble vi jo ikke ferdig i 2009. Vi skaffet de eldste en god ordning, men de som er født i 1963 og senere må jobbe lenge for å få like gode ordninger som oss andre. Nå haster det å få på plass en pensjon for disse. Ungdommene er ikke særlig glad å høre at de må jobbe til de er 70 år eller mer for å få 66 prosent pensjon, sier hun.

Rønoldtangen har merket seg at statsråden har varslet at det snart kommer et forslag.

– Så lenge jeg ennå ikke har sett det, er jeg foreløpig positivt innstilt, sier hun, uten særlig optimistisme.

For det er ingen tvil om at Rønoldtangen, som selv også er lokal Ap-politiker, savner tiden med rødgrønt flertall.

Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform

Rønoldtangen merket seg at regjeringen både i statsbudsjettet og i revidert budsjett foreslår at de skal innføre en «avbyråkratiserings og effektiviseringsreform».

– Dette er en sleip måte å kommunisere på. Hvem vil ikke ha mindre byråkrati og mer effektivitet? I forslaget snakker de om effektiv bruk av fellesskapets ressurser, mens det i realiteten er det et kuttforslag som legger stort press på budsjettene. Jeg ser på dette også som et salgsframstøt for å åpne opp for mer konkurranseutsetting. De argumenterer med at dette kan gi mer for pengene.

Rønoldtangen reagerer også på forslaget om såkalt nøytral merverdiavgift i staten og i helseforetakene.

– Her argumenterer de med at dette forslaget skal gjøre det lettere for private tjenestetilbydere å bidra til å løse fellesskapets oppgaver. De ønsker en ordning med nettoføring av merverdiavgift for statsforvaltningen, slik at virksomhetene skal slippe å stå for det. Men det er jo ikke slik at næringslivet slipper unna moms. Det blir bare ført på en annen konto, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse