JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellomoppgjøret er nesten i havn, men i Harstad kan det bli konflikt til høsten

Med enighet på Energiavtalen onsdag kveld gjenstår det bare én forhandling for EL & IT Forbundet i årets mellomoppgjør.
FORNØYD: Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Bjørn Fornes, er rimelig godt fornøyd med avviklingen av årets mellomoppgjør. Her fra landsmøtet i vår der Fornes ble valgt inn i ledelsen i forbundet.

FORNØYD: Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Bjørn Fornes, er rimelig godt fornøyd med avviklingen av årets mellomoppgjør. Her fra landsmøtet i vår der Fornes ble valgt inn i ledelsen i forbundet.

Ylva Seiff Berge

knut.viggen@lomedia.no

EL & IT Forbundet og Fagforbundet ble onsdag kveld enige med motparten KS Bedrift om årets mellomoppgjør på Energiavtalen.

– Et nøkternt mellomoppgjørsresultat, konkluderer leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Bjørn Fornes.

Minstelønn

Rammen for årets oppgjør i privat sektor endte på 2,7 prosent og det var en ramme man også måtte forholde seg til på dette tariffområdet. Lønnsglidning og lønnsoverheng gjorde at forhandlingene startet med at man allerede hadde brukt 3,5 prosent. Likevel greide forhandlingsutvalget å få gjennomslag for å heve minstelønnssatsene med 5.120 kroner.

– Det får liten praktisk betydning for de fleste av våre medlemmer som ligger til dels betydelig over minstelønn, men det reduserer avstanden mellom minstelønn og det folk reelt har i lønn, samt at det også får en effekt på lærlinglønn som er knyttet til minstelønnssatsen, forklarer Bjørn Fornes.

Stort frafall

Energiavtalen med KS Bedrift omfatter rundt 1200 av EL & IT Forbundets medlemmer, og en håndfull medlemmer av Fagforbundet. De er i all hovedsak ansatt i små, kommunalt eide energiselskap.

For bare tre år siden gikk rundt 2.600 EL & IT-medlemmer på denne avtalen, men flere store energibedrifter har i mellomtiden skiftet arbeidsgiverorganisasjon. Blant annet Nord-Trøndelag Energiverk (NTE), der det var streik så sent som i 2012.

Pensjonsspørsmålet har stått sentralt i energiavtaleforhandlingene de siste årene og er også hovedårsaken til at en del bedrifter har skiftet arbeidsgiverorganisasjon.

Pensjonsløsning

Under forhandlingene med KS Bedrift ble det enighet om en ny pensjonsløsning som nå skal ut på uravstemning blant EL & IT Forbundet og Fagforbundets medlemmer så raskt som mulig. Partene er enige om å anbefale en ny bestemmelse i tariffavtalen som kan åpne for å endre pensjonsordningene i bedriften hvis minst to tredjedeler av de organiserte arbeidstakerne er enige i dette.

– Dette innebærer at bedrifter som ønsker å endre pensjonsordningene må gjennomføre en god og ærlig prosess. Dette vil gi oss en meget stor grad av sikkerhet for at de tillitsvalgte kan delta i prosessen og ha stor innflytelse på resultatet, mener Bjørn Fornes.

Hovedregelen er som tidligere en brutto ytelsesordning på 66 prosent.

Relacom-enighet

Energiavtalen var ikke den eneste EL & IT-avtalen som landet på løsning denne uka. Tirsdag ble det enighet i Relacom, som er en Spekter-bedrift. Det endte med et generelt tillegg på 7.000 kroner per år, samt et lavlønnstillegg på 3.143 kroner for arbeidstakere med lønn under 388.013 kroner.

– Dette har tatt lang tid, men vi kom til et greit resultat, sier forbundssekretær Reidunn Wahl på forbundets hjemmeside.

Hålogaland Kraft

Med løsningen som ble forhandlet frem med KS Bedrift i går er det bare én avtale som står igjen for EL & IT Forbundet i årets mellomoppgjør. Det dreier seg om Hålogaland Kraft, som er nytt Spekter-medlem – det første innen energi - og der det er bebudet et såkalt fase 3-møte i neste uke. Denne saken har vært omtalt i Nettverk tidligere og stikkord er også her pensjon.

Her kan det ende med mekling, men det vil eventuelt skje etter sommeren.

– Våre medlemmer i Hålogaland Kraft er villige til å gå hele veien for å forsvare sine opparbeidede rettigheter, og ta i bruk de midler de har til rådighet, sier Bjørn Fornes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse