JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full splittelse om EØS i industrien

Store og tunge avdelinger i industrien står på hver sin EØS-fløy før landsmøtet i Fellesforbundet.
NEI: Avdelingsleder Bjørn Sigurd Svingen i Raufoss Jern og Metall leder en avdeling som foreslår et nei til EØS.

NEI: Avdelingsleder Bjørn Sigurd Svingen i Raufoss Jern og Metall leder en avdeling som foreslår et nei til EØS.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

eline@lomedia.no

Få måneder før Fellesforbundet samles til landsmøte, raser debatten om Norges tilknytning til EØS. Noen avdelinger innen industrien er tilhengere av avtalen, andre ønsker at den skal sies opp - mens det tredje standpunktet er at EØS-debatten ikke er så avgjørende og at den stjeler tid og krefter fra annet viktig faglig arbeid.

Nylig uttalte Roar Abrahamsen i forbundets største avdeling, avdeling 5 i Bergen, at han trodde landsmøtet vil vedta fortsatt EØS-tilknytning. Til landsmøtet har avdelingen, som er stor innen industrien, sendt inn at "EØS-avtalen har sikret norsk konkurranseutsatt industri like konkurransevilkår gjennom 21 år, skapt høy sysselsetting og god velferd. Kampen mot sosial dumping og arbeidskriminalitet kan kun vinnes gjennom nasjonal lovgivning, nasjonale kontrollorgan og tariffavtaler".

Les hele saken med Roar Abrahamsen her.

Men industriavdelingene i forbundet taler på ingen måte med én stemme. Frifagbevegelse.no har fått tilgang til en rekke forslag som er sendt inn til landsmøtet som tvert om går inn for at EØS-avtalen må sies opp.

Truer norsk modell

En av disse er avdeling 108, Innherred fagforening, i Nord-Trøndelag, som blant annet inkluderer klubben på Kværner Verdal. I sitt forslag om EØS til landsmøtet skriver de at direktivene Norge må innføre på grunn av EØS truer hele den norske arbeidslivsmodellen.

Dermed blir forslaget de ber om støtte for at "Fellesforbundet vil jobbe for at Norge går ut av EØS-samarbeidet og at det etableres en frihandelsavtale med EU".

Trønderne i Innherred er ikke alene. Avdeling 57, som har mange industrimedlemmer i Nord-Rogaland, mener fagbevegelsen i Europa er sterkt svekket som resultat av at "EU jobber for at de fire friheter skal ha forrang foran grunnleggende faglige rettigheter". De foreslår derfor at Fellesforbundet vedtar at "Norge sier opp dagens EØS-avtale. En stadig strøm av EU-direktiver og EØS-regler utgjør en trussel mot norske faglige rettigheter, f.eks. vikarbyrådirektivet, postdirektivet, kabotasjereglene og Jernbanepakke 4."

EØS-kamp en tradisjon

På flere tidligere landsmøter i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor, har EØS-direktiver stått sentralt på dagsordenen. For fire år siden endte det med krav om veto mot å innføre vikarbyrådirektivet.

Her ser du hvordan det gikk for fire år siden.

Men denne gangen er det ikke et enkelt direktiv som skal behandles, det er hele EØS-avtalen. Flere LO-forbund har den siste tiden hatt landsmøter som har endt med vedtak om å skrote EØS. Sist ut var EL&IT, men også Fellesorganisasjonen vedtok å gå for en annen tilknytning til EU på sitt landsmøte i vår.

LO-leder Gerd Kristiansen har tatt sterkt til orde for å la EØS-saken ligge, og advart mot å kun se de negative sidene ved avtalen.

Forbundsleder sier ja

I Fellesforbundet legger nå administrasjonen siste hånd på de nærmere 1000 forslagene som er kommet inn til landsmøtet, inkludert EØS-forslagene. Men forbundsleder Arve Bakke har for lengst flagget standpunkt. Han er overbevist om at å si opp EØS-avtalen vil skape flere problemer enn det løser.

Vil ha handelsavtale

Blant forslagsstillerne som ønsker å si opp EØS-avtalen er det flere som kommer med forslag til alternative tilknytninger til EU. En av dem er Avdeling 23, Raufoss Jern og Metall. De har sendt inn forslag om at EØS må "erstattes av en handelsavtale som ikke fratar oss vår nasjonale suverenitet til eget lovverk og egne standarder for arbeidslivet".

Avdelingsleder og forbundsstyremedlem Bjørn Sigurd Svingen sier at forslaget også er begrunnet i frykten for å miste muligheten for gjenkjøpsavtaler for forsvarsindustrien, som er viktig på Raufoss.

– Med vår opplevde manglende bruk av handlingsrommet er det en naturlig konsekvens at det foreslås si opp avtalen, sier Svingen.

Glåmdal Fagforening, avdeling 647, tar til orde for å melde Norge ut av EØS, men også Schengen. De begrunner det med at EØS-avtalen har ført til "en flom av sosial dumping": "Den seriøse delen av industrien/håndverksbedriftene har ingen mulighet til å konkurrere med fri import av varer som er produsert etter lavere standarderer enn de Norske.Hele næringer er truet av sosial dumping. Noe som fører til at de seriøse aktørene blir utkonkurrert og de useriøse overtar. Noe som igjen fører til at fagene forvitrer"

Veien fram mot en avgjørelse

Når Fellesforbundets representantskap møtes i slutten av juni vil første runde i slaget om EØS stå. Da skal alle forslag som er sendt inn behandles, etter å ha blitt sortert og innstilt på fra ledelsen. Så kommer det nye runder med debatt fram mot landsmøtet i midten av oktober.

Fellesforbundet og EØS

* Fellesforbundet samles til landsmøte i Folkets hus i Oslo i oktober. Det er kommet inn forslag både om å si opp og å beholde EØS.

* Tidligere har flere andre LO-forbund sagt nei til EØS: Transportarbeiderforbundet, Fellesorganisasjonen og EL&IT Forbundet.

* Den avtroppende lederen i Fellesforbundet, Arve Bakke, står på ja-siden i EØS-striden i forbundet.

Annonse
Annonse

Fellesforbundet og EØS

* Fellesforbundet samles til landsmøte i Folkets hus i Oslo i oktober. Det er kommet inn forslag både om å si opp og å beholde EØS.

* Tidligere har flere andre LO-forbund sagt nei til EØS: Transportarbeiderforbundet, Fellesorganisasjonen og EL&IT Forbundet.

* Den avtroppende lederen i Fellesforbundet, Arve Bakke, står på ja-siden i EØS-striden i forbundet.