JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget har vedtatt soning i Nederland

Mandag vedtok Stortinget å endre loven som gjør det mulig å sende innsatte til soning i Nederland.
TRANGE KÅR: – Nederland ble vedtatt med KrFs velsignelse, og konsekvensene vil være at kriminalomsorgen må drive for knapper og glansbilder også i årene som kommer, sier Asle Aase i NFF.

TRANGE KÅR: – Nederland ble vedtatt med KrFs velsignelse, og konsekvensene vil være at kriminalomsorgen må drive for knapper og glansbilder også i årene som kommer, sier Asle Aase i NFF.

Anette Karlsen

(katharina@lomedia.no)

– Dette er en skjellsettende dag i norsk kriminalpolitikk. Å sende innsatte til soning i Nederland bryter med norsk lovgiving, sier Kari Henriksen, stortingspolitiker for Ap.

Hun henviser til Utviklingsplanen for kapasiteten i kriminalomsorgen som ble debattert og behandlet i Stortinget mandag 8. juni.

Høyre, FrP og KrF stemte for - og vedtok dermed å bruke en kvart milliard hvert år i fem år på 242 soningsplasser i fengselet heter Norgerhaven i den nederlandske byen Veenhuizen.

Tvang eller frivillig soning i Nederland

Det er ennå ikke vedtatt hvilke innsatte som skal sone i Nederland. Regjeringen vektlegger at det skal være frivillig. Fra Stortingets talerstol sa KrF-politikeren Kjell Ingolf Ropstad at det kommer til å bli populært sone i Nederland.

– Alle innsatte får eneceller, og jeg er sikkert på at det er mange som vil sone der. I hovedsak blir det utenlandske innsatte, og det skal være frivillig, sier Ropstad.

Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund (NFF), mener det ikke er noen selvfølge at alle 242 plassene fylles opp av frivillige.

– Jeg tror terskelen for å bruke tvang blir lav, sier Aase.

Han får støtte fra Venstre som stemte imot Nederland.

– I sin ytterste konsekvens kan innsatte bli tvunget til å sone i Nederland, sier Iselin Nybø, stortingspolitiker (V).

Før sommeren kommer en forskrift til lovendringen som sier hvem som er målgruppen for soning i utlandet.

Radikaliserte innsatte i Nederland

I debatten viser flere opposisjonspolitikere til Politiets sikkerhetstjenestes (PST) som mener det er en risiko å sende innsatte som kan være i faresonen for å bli radikalisert til Nederland. Justisministeren avfeier kritikken.

– Det blir en individuell screening av den enkelte innsatte. Det skal ikke være noen forskjell på å sone i norsk avdeling i Nederland og i Norge, sier Anders Anundsen.

NFF stiller seg spørrende til dette.

– Vi vet jo ikke hvem som er radikalisert. Hvordan kan vi da unngå å sende innsatte som er radikalisert eller i faresonen for å bli det til Nederland. Fengselet i Nederland skal være en avdeling under Ullersmo og da kan ikke Anundsen velge bort tiltak sor å redusere radikalisering. Regjeringen burde vurdere en mentorordning for å forhindre radikalisering i Nederland også, sier Aase.

– I sin ytterste konsekvens kan innsatte bli tvunget til å sone i Nederland.

Iselin Nybø, stortingspolitiker (V)

Annonse
Annonse