JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske arbeidstakere har tøffe tider i vente

I natt ble det klart at det blir regjeringsskifte i Danmark etter at hver 5. stemme gikk til det innvandringsfiendtlige og erkekonservative Dansk Folkeparti. Hvor ble nestekjærligheten av?

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

Danskene har i dag en restriktiv innvandringspolitikk, men nå mener altså velgerne at det må strammes inn mer.

Seieren til Dansk Folkeparti bør være en tankevekker og kanskje en oppvåkning til dansk LO og også partiene på venstresiden som lenge har gått rundt grøten og ikke tatt en klar holdning til hva de synes om dette hatefulle og populistisk partiet som vant velgernes gunst. Valget illustrerte også sårbarheten ved at sosialdemokratiske partier er avhengige av sine koalisjonspartnere for å sikre regjeringsmakt. Og kanskje er det også et hint til Socialdemokratene og LO om at de ville stå sterkere om de samarbeidet fremfor å drive hver sin valgkamp.

Hun fridde til velgerne om å stemme på «Det Danmark du kjenner», men tapte valget. Helle Thorning-Schmidt gikk i går av både som statsminister og partileder i Danmark til tross for at Socialdemokratene ble det største partiet med 26,3 prosent. Venstre mister 13 mandater og ligger an til stå igjen med bare 34 i Folketinget.

Den blå blokken vant fordi det innvandrerfiendtlige Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spissen kapret hver femte velger. Med et selvsikkert smil og med et stikk til de andre partilederne ankom Thulesen Dahl valglokaler til tonene af Liverpools allsang – «You never walk alone». Valgforskere mener at DF har hentet nærmere 200.000 velgere fra Venstre og Socialdemokraterne siden forrige folketingsvalg. Det er ingen tvil om at en ny borgerlig statsminister i neste periode vil være avhengig av støtten fra Dansk Folkeparti framover med sine 37 mandater i Folketinget.

Dette uroer dansk fagbevegelse fordi det vil bety at fagforeningene vil komme under enda mer alvorlig press og sosial dumping vil nå få hjelp fra Stortinget. Ingen tvil om at det venter fire harde år også for dansk LO. Og de har allerede i natt forfattet en kampanje for å påvirke den nye regjeringsplattformen som de har hengt på en kran utenfor Folketinget.

Beskjeden er rettet til Lars Løkke Rasmussen fra Venstre som mest sannsynlig blir statsminister. Det er en hilsen fra 1,5 millioner arbeidstakere om hva de vil ha i en ny regjeringsplattform. Blant annet ønsker fagbevegelsen flere arbeidsplasser, de vil stoppe sosial dumping, de vil ha bedre velferd og økt satsing på arbeidsmiljø og sørge for god arbeidslivspolitikk.

Fagbevegelsen er nemlig dypt bekymring for hva dette regjeringsregime vil bety for vanlig lønnstakere. Hvis innsatsen mot sosial dumping svekkes kan dette også ha smitteeffekt over på Sverige og Norge. Et mer todelt arbeidsmarked er kanskje den viktigste trusselen mot den nordiske modellen.

Nå gjenstår det å se om den nye regjeringen i Danmark vil lytte til kampanjen fra fagbevegelsen når de snekrer sin plattform de neste dagene

Annonse
Annonse