JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd på arbeidstidsreglene i 18 Bodø-bedrifter

Ansatte må jobbe i pauser de ikke har betalt for. «Ekstrahjelper» står oppført på faste vakter. Manglende overtidsbetaling. Arbeidskontrakter der det ikke står hvor mye de jobber.
Aleksander Løkås fra Fellesforbundet og Tove-Mette Blix fra HK på LOs sommerpatrulje i Bodø. Her snakker de med  Angelica Thorbjørnsen som jobber 25 % stilling på Bjørklund. Angelica er HK-medlem og jobber også i en deltidsstilling som bartender.

Aleksander Løkås fra Fellesforbundet og Tove-Mette Blix fra HK på LOs sommerpatrulje i Bodø. Her snakker de med Angelica Thorbjørnsen som jobber 25 % stilling på Bjørklund. Angelica er HK-medlem og jobber også i en deltidsstilling som bartender.

Hanne Kullerud Nielsen

hanne@lomedia.no

Dette var de vanligste regelbruddene LOs Sommerpatrulje fant i Bodø. I løpet av tre dager besøkte de 141 bedrifter i Nordlands-hovedstaden. I 26 av bedriftene fant sommerpatruljen brudd på lover og regler, i 18 av dem brudd på arbeidstidsreglene.

Fikk ikke pauser

Det var flest brudd på pausebestemmelsene. Ansatte meldte fra om at de måtte stå til disposisjon for bedriften selv om de ikke hadde betalt matpause. Unge jenter alene på jobb i en butikk, må få hjelp av en like ung jente på nabobutikken for å komme seg på toalettet, eller de må be en vekter se etter så lenge.

Et annet problem er vaktplaner som endres med kort varsel. Det gir lite forutsigbarhet for ansatte, som har krav på 14 dagers varsel.

Kjøpesenter

Magasinet for fagorganiserte var med en av de tre patruljene i Bodø ut på oppdrag onsdag ettermiddag og kveld. Sammen med 25 år gamle Aleksander Løkås, tømrer og medlem av Fellesforbundet og 29 år gamle Tove-Mette Blix fra Handel og Kontor, trålet vi restauranter, kafeer og butikker i de to sammenkoblede kjøpesentrene Koch og Glasshuset.

Magasinet hang med på 27 bedrifter, og logget hele 17.000 steps på skittelleren i løpet av de sju timene vi var ute, inkludert en halvtimes pause. Aleksander og Tove-Mette gjorde unna enda åtte bedrifter før de ga seg for kvelden.

Mangelfulle kontrakter

Noen steder traff de på unge arbeidstakere som var medlemmer av HK allerede, og de ga tilbakemeldinger som: «Det er bra at dere passer på». Andre steder hadde de ansatte knapt hørt om LO. Samtlige som fikk besøk meldte fra om at de hadde skriftlig arbeidskontrakt, men i åtte av tilfellene var kontraktene mangelfulle.

– Dersom det ikke står hvor stor stilling du har, eller hvor mange dager du skal jobbe i kontrakten, så kan du få problemer om du blir sykmeldt, påpekte Tove-Mette.

Felles for de unge Magasinet møtte sammen med patruljen, var at de visste hvor mye de hadde i timen, eller måneden. Men mange av dem trodde de tjente det samme som i tariffbedriftene, og det kunne patruljen vise dem at de ikke gjorde.

Gjengangerbedrifter

På oppsummeringen etter kveldens dyst, sa Raymond Alstad, LOs faglige ungdomssekretær i Nordland at funnene var som de pleide. Det var også de samme bedriftene som gikk igjen på oversikten over feil og mangler og direkte lovbrudd.

Noen rykter om ulovlig overvåking og seksuell trakassering vil LO i Bodø se nærmere på. Problemet er å få ansatte til å melde seg inn i en fagorganisasjon. Som tredje part kan ikke fagbevegelsen gå til søksmål.

Annonse
Annonse