JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledelsen legger seg flat etter kritikk, øker lønna i Søstrene Grene

– Vi har ansvaret for det som skjedde, sier Kai Hukkelberg hos Søstrene Grene i Sarpsborg. Nå får de ansatte nye kontrakter og høyere lønn.
AVVENTENDE: Solveig Hafstad, Makarim Al-Jboori, Malin Antonsen og Anniken Johansen var alle i butikken torsdag og diskuterte de siste dagenes hendelser. De er spente på detaljene om hva de nye kontraktene og lønnsbetingelsene inneholder.

AVVENTENDE: Solveig Hafstad, Makarim Al-Jboori, Malin Antonsen og Anniken Johansen var alle i butikken torsdag og diskuterte de siste dagenes hendelser. De er spente på detaljene om hva de nye kontraktene og lønnsbetingelsene inneholder.

Martin Guttormsen Slørdal

martin.slordal@lomedia.no

– Vi legger oss flate for forholdene som ble oppdaget ved butikken i Sarpsborg, sier Kai Hukkelberg. Han eier og driver seks Søstrene Grene-butikker i Østfold sammen med Irene Bakkelid.

Massiv kritikk

Etter at HK-Nytt tirsdag avslørte at ekstrahjelpene tjente 65 kroner i timen, har det haglet med kritikk mot butikkledelsen. Også Søstrene Grenes konsernledelse i Danmark har kommet med sterk kritikk av lønnsnivået i butikken i Sarpsborg.

Nå ønsker den lokale ledelsen å rydde opp. De to butikkeierne har derfor gått igjennom alle kontraktene til de ansatte i samtlige butikker som de eier. I morgen skal alle ansatte ha fått tilbud om nye kontrakter og økte lønninger.

– Vi vil heve lønna i henhold til NHOs tariffsatser for samtlige ansatte som jobber i alle våre butikker, også for ekstrahjelpene. Vi skal ha alt på stell i butikkene våre, understreker Hukkelberg.

Uakseptabelt

Mogens Link Schmidt, sjefen for Søstrene Grenes internasjonale drift ved hovedkontoret i Danmark, var torsdag i Sarpsborg for å møte de ansatte som meldte fra om den lave lønna. Schmidt ville også takke LOs sommerpatrulje i Sarpsborg for innsatsen. Det var etter et patruljebesøk at lønnsnivået i butikken ble offentlig kjent.

– Vi hadde ikke kjennskap til at det var slike lønnsforhold i denne butikken. Dette er noe Søstrene Grene-konsernet ikke vil være bekjent av, sier han.

Schmidt understreker at det er de lokale butikkeierne sitt ansvar at lønns- og arbeidsbetingelsene har vært slik det ble avdekket i Sarpsborg. Han takker jentene for at de sto fram i HK-Nytt og fortalte om saken.

– Jeg kan garantere at ingen av de ansatte skal få noen represalier, eller at det får noen konsekvenser for dem som sa i fra. Det var helt riktig av dem å gjøre det,

sier Schmidt.

Tankevekker

Den danske sjefen sier også at denne hendelsen har vært en tankevekker for ledelsen i konsernet.

– Nå er vi i gang med en prosess med franchisetaker i denne butikken for å påse at butikkene deres følger gjeldende lov- og avtaleverk, sier Schmidt til HK-Nytt, uten at han vil utdype innholdet i prosessen.

I går uttalte han at konsernet vurderer å pålegge sine lokale butikkdrivere (franchisetakere) å følge det enkelte lands tarifflønn.

– Vi har ikke hittil hatt det nedfelt i våre kontrakter, men dette er noe vi nå skal vurdere, sa han til HK-Nytt dagen før møtet i Sarpsborg.

Møtte HK og LO

I tillegg til å treffe de ansatte i Søstrene Grene, hadde Mogens Link Schmidt møte med representanter fra sommerpatruljen, LO i Sarpsborg og Handel og Kontor. Grete Berntsen, regionssekretær i HK region Øst, sier at hun informerte konsernlederen om at det er Virkes tariffavtale som setter standarden for lønningene til butikkansatte i Norge.

– Virkes landsoverenskomst er normen en butikkdriver bør følge. Minstelønnssatsene er høyere der enn i butikkoverenskomsten til NHO, presiserer hun.

Hun forteller også at de møtte en sjef som var villig til å lytte til fagbevegelsen i Norge.

– Mogens Link Schmidt var krystallklar på at Søstrene Grene-konsernet er positive til fagorganisering og at erfaringene fra episoden i butikken i Sarpsborg er noe han vil ta med seg tilbake til resten av ledelsen i konsernet, sier Berntsen.

Avventende

Torsdag kveld skal det være et personalmøte for alle ansatte i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg. Da skal Kai Hukkelberg og Irene Bakkelid informere og presentere de nye kontraktene og lønnsbetingelsene.

De ansatte slipper ikke jubelen helt løs. Fungerende butikksjef Solveig Hafsfjord sier at hun er lovet å gå opp 30.000 kroner i året i lønn, fra 240.000 til 270.000 kroner i året.

Ekstrahjelp Malin Antonsen sier at hun nå går opp fra 65 til 145 kroner i timen.

– Det er veldig bra at lønna til samtlige ansatte blir løftet og at ledelsen tar ansvar. Men jeg vil lese kontrakten først og være sikker på at jeg får det jeg har krav på, sier Malin Antonsen.

SØSTRENE GRENE

Danskeid kjedebutikk etablert i 1973.

Har 41 butikker i Danmark, 32 i Norge.

De har også butikker i Nederland (1), Japan (1), Frankrike (2), Island (3), Sverige (3) og Spania (4).

Har franchisemodell for driften, noe som vil si at lokale kjøpmenn eier og driver butikkene med Søstrene Grenes konsept.

Annonse
Annonse

SØSTRENE GRENE

Danskeid kjedebutikk etablert i 1973.

Har 41 butikker i Danmark, 32 i Norge.

De har også butikker i Nederland (1), Japan (1), Frankrike (2), Island (3), Sverige (3) og Spania (4).

Har franchisemodell for driften, noe som vil si at lokale kjøpmenn eier og driver butikkene med Søstrene Grenes konsept.