JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansatte må evaluere tjenestemannsloven i fellesferien

– Åpenbart at regjeringen har hastverk, mener Torstein Brechan, forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag.
I undersøkelsen skal ansatte i staten svare på sine erfaringer med tjenestemannsloven. Problemet er at statsansatte har sommerferie.

I undersøkelsen skal ansatte i staten svare på sine erfaringer med tjenestemannsloven. Problemet er at statsansatte har sommerferie.

Jøran Grønstad

joran.gronstad@lomedia.no

Få dager før fellesferien sendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) ut en spørreundersøkelse til ansatte i staten om praktisering av tjenestemannsloven.

Les også: Ti ting du må vite om tjenestemannsloven

Undersøkelsen gjennomføres av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og skal inngå i arbeidet til det regjeringsoppnevnte utvalget som skal evaluere tjenestemannsloven.

Forbundssekretær Torstein Brechan i Norsk Tjenestemannslag (NTL) reagerer på at spørreundersøkelsen skal gjennomføres i sommerferien.

Kort svarfrist

– Å sende ut en undersøkelse om praktiseringen av tjenestemannsloven når tjenestemenn flest er på ferie virker lite hensiktsmessig, såfremt det da ikke er ferievikarenes oppfatning KMD er ute etter, sier Brechan.

Statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet forklarer at undersøkelsen gjennomføres i løpet av sommeren for at AFI skal ha tid til å analysere og legge fram resultatene for Tjenestemannslovsutvalget som har frist til 18. desember 2015 for sitt arbeid.

– At undersøkelsen gjennomføres i løpet av sommeren har sammenheng med at det har tatt tid med selve anskaffelsen og at undersøkelsen må analyseres av AFI før den skal legges frem for utvalget, sier Chaffey.

Leserinnlegg: Tjenestemannsloven er under press

Svarfristen på spørreundersøkelsen er satt til 7. august. Brechan mener det er åpenbart at regjeringen har hastverk.

– Det innebærer at mange av respondentene som anvender loven til daglig ikke får mulighet til å svare fordi de er på ferie. Spørsmålene stiles til tillitsvalgte, ledere og HR-medarbeidere i statlige virksomheter. Etter det vi har fått tilbakemeldinger på sendes undersøkelsen ut tilfeldig innad i de enkelte virksomhetene. Dette gjør at vi er usikre på det totale utvalget av respondenter i denne undersøkelsen og dermed på hvilket grunnlag svarene skal vektes.

Chaffey mener tidsrammen er akseptabel.

– Det vil være cirka seks uker fra undersøkelsen blir sendt ut til den må besvares. Vi har forutsatt at de fleste som skal besvare undersøkelsen kan gjøre det innen tidsrammen. Tjenestemannslovutvalget er kjent med disse forholdene, påpeker Chaffey.

Les også: NTL-lederen tror tjenestemannsloven faller i neste runde

Kritiserer spørsmålene

I tillegg til å reagere på tidspunkt for undersøkelsen, og kort svarfrist, mener NTLs forbundssekretær at flere av spørsmålene som blir stilt er ledende og underlig formulert.

Han viser til spørsmålet om man benytter midlertidige tilsettinger eller innleie for å redusere risikoen forbundet med fast tilsetting.

– Fast tilsetting er hovedregelen etter tjenestemannsloven. Dersom fast tilsetting oppfattes som en risiko av vår arbeidsgiver, har vi mye arbeid foran oss, sier Brechan.

– Og når respondentene blir spurt om i hvor stor utstrekning midlertidige tilsettinger brukes for å forenkle rekrutteringsprosesser, spør man i realiteten om virksomhetene bryter loven. Hva forventer departementet av svar? spør Brechan.

– Departementet har overlatt undersøkelsen til AFI som gjør faglig vurderinger med utforming av spørsmålene. Spørsmålene er knyttet opp mot det som er fastsatt i mandatet for utvalget, forklarer statssekretær Paul Chaffey.

Mener regjeringen har hastverk

Brechan er ikke imponert.

– I en slik undersøkelse kunne man fått belyst om virksomhetene benyttet seg av ulovlige midlertidige tilsettinger. Slik spørsmålet er formulert kan man lure på om departementet har en omtrentlig forståelse av loven, alternativt forsøker de å bestille svar ved hjelp av ledende spørsmål, sier Brechan.

Han mener regjerningen forserer sin egen igangsatte utvalgsbehandling med sikte på en lovendring i inneværende stortingsperiode.

– Regjeringen prioriterer åpenbart behovet for rask endring foran behovet for en forsvarlig og grundig gjennomgang som kan belyse bakgrunn, praktisering og forbedring av tjenestemannsretten. Vår oppfordring til departementet er at man innvilger seg den tiden som saken krever.

Tjenestemannsloven:

En lov om statens tjenestemenn av 4. mars 1983.

Inneholder blant annet regler om offentlig kunngjøring av ledige stillinger, og om tilsetting, tilsettings- og innstillingsråd.

Gir også nærmere regler om oppsigelse og avskjed, og om suspensjon og ordensstraffer.

Fylkeskommunale og kommunale ansettelsesforhold reguleres normalt av arbeidsmiljøloven.

Lov om statens tjenestemenn (Lovdata)

Kilde: Store norske leksikon

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Tjenestemannsloven:

En lov om statens tjenestemenn av 4. mars 1983.

Inneholder blant annet regler om offentlig kunngjøring av ledige stillinger, og om tilsetting, tilsettings- og innstillingsråd.

Gir også nærmere regler om oppsigelse og avskjed, og om suspensjon og ordensstraffer.

Fylkeskommunale og kommunale ansettelsesforhold reguleres normalt av arbeidsmiljøloven.

Lov om statens tjenestemenn (Lovdata)

Kilde: Store norske leksikon