JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varte togstreiken ulovlig lenge? Arbeidsretten avgjør i september

Hvor lenge kan en politisk streik vare? Det avgjør Arbeidsretten i september.
OPPMØTE: Tre timer var nødvendig for å få deltakerne inn til Oslo sentrum på dagtid, uten å ramme rushtrafikken, mener LO Stat, NJF og NLF.

OPPMØTE: Tre timer var nødvendig for å få deltakerne inn til Oslo sentrum på dagtid, uten å ramme rushtrafikken, mener LO Stat, NJF og NLF.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

oystein.brathen@lomedia.no

I september kommer en avgjørende sak for LO opp i Arbeidsretten. Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter forsøker å begrense hvor lenge fagbevegelsen kan holde en politisk markering.

LO tar saken på største alvor og sender lederne for både juridisk avdeling og forhandlingsavdelingen til Arbeidsretten. Der skal de forsvare retten til politisk streik i tre timer.

Arbeidsgiverne: Togstreiken varte for lenge

Spekter har stevnet LO Stat, Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF).

Mandag 15. juni streiket medlemmene i de to LO-forbundene mot regjeringas forslag til jernbanereform «På rett spor». Streiken varte fra klokka 10.00 til klokka 13.00. Dette var for lenge hevder Spekter, og mener dermed at forbundene har brutt fredsplikten i hovedavtalen og at aksjonen var tariffstridig og ulovlig.

Les også: Derfor streiket de jernbaneansatte

Ville unngå rushet

De to forbundene sier streiken måtte vare så lenge hvis det skulle være mulig å transportere folk inn til arrangementene på Jernbanetorget og foran Stortinget. Alternativet ville vært å legge den til arbeidstidas slutt. Da ville de rammet ettermiddagsrushet og dermed togpassasjerene ekstra hardt. Ved å legge aksjonen midt på dagen ble det ikke trafikkstopp verken i morgen- eller ettermiddagsrushet.

Oppsiktsvekkende

– Dette er oppsiktsvekkende, sier leder i forhandlingsavdelingen i LO, Knut Bodding.

– Jeg skjønner ikke motivet. Tre timer er en helt normal tid for å kunne avholde et politisk streikearrangement. Vi har aldri mottatt en slik stevning fra NHO.

– Jeg har egentlig ikke så mye å si, sier nestleder i LO Stat, Eivind Gran.

– Jeg synes ikke de har verdens beste dokumentasjon for sin påstand, sier han, og legger til at de tidligere har fått flere stevninger til Arbeidsretten fra Spekter, og det er nytt. Tidligere har det alltid vært arbeidstakersiden som har stevnet arbeidsgiverne inn for Arbeidsretten.

Uvanlig lang

– Vi setter spørsmålstegn ved lovligheten av å utvide normen for slike politiske aksjoner, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.

Hun mener at det som er vanlig ved slike aksjoner er én til to timer, og at det ikke er levert noen saklig begrunnelse for at aksjonen denne gangen skal vare i tre timer.

– Tre timer går ut over det saklige behov som medlemmene av NJF og NLF har for å markere sitt syn på regjeringens forslag til jernbanereform. På denne bakgrunn nedlegges påstand om at aksjonen er tariffstridig og ulovlig, da den strider mot fredsplikten etter så vel hovedavtalen som arbeidstvistloven, skriver Spekter i sin stevning.

Økonomisk krav

Spekter krever å få dekket sine saksomkostninger av de to forbundene og LO Stat.

Fra LOs side er det leder for LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen, som har saken, med Knut Bodding som partshjelper. Fagsjef Cathrine Hennig møter som partsrepresentant for Spekter.

Les også:

Viste fingeren til Solvik-Olsen (15.6.15)

Ap sier nei til jernbaneprivatisering (8.6.15)

Annonse
Annonse