JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De nyutdannede lærlingene Vegard Berge og Moeid Naseer har ikke noen jobb å bruke fagbrevene sine i – i hvert fall ikke på lærestedet.

De nyutdannede lærlingene Vegard Berge og Moeid Naseer har ikke noen jobb å bruke fagbrevene sine i – i hvert fall ikke på lærestedet.

Erlend Angelo

Gratulerer – og farvel

Arbeidsledigheten i Norge er den høyeste på ti år. På Rolls Royce i Bergen har Moeid Naseer og Vegard Berge tatt helt ferske fagbrev. Men jobb får de ikke. Motorfabrikken kutter 200 stillinger.


19.08.2015
12:00
21.08.2023 17:14

harald@lomedia.no

erlend@lomedia.no

BERGEN: Utenfor fabrikken i Åsane står en rekke enorme skipsmotorer. Det ser imponerende ut, men er i virkeligheten et stort problem og årsaken til nedbemanningene. For motorene skulle ikke stått der. De skulle for lengst vært i Brasil, og i bruk. Men kunden i Brasil ville ikke ha dem likevel, og da er det ingenting å gjøre noe med. Kunden betaler bare ti prosent ved bestilling, resten ved levering. Og når de ikke blir levert så, vel, så forsvinner nitti prosent av de forventede inntektene til Rolls Royce/Bergen Engines. Neste år ser ikke særlig lysere ut. I juni var det solgt 20 motorer med levering i 2015 og 16, mot normalt oppimot det tjuedobbelte.

Derfor skal fabrikken på Åsane i løpet av året kutte rundt 200 av 940 stillinger – hvorav 120 er på operatørsiden. Rolls Royce på Hjørungavåg legger ned, og 200 mister jobben der også.

Og derfor har ikke nyutdannede lærlinger som Moeid Naseer og Vegard Berge noen jobb å bruke fagbrevene sine i – i hvert fall ikke på lærestedet.

Åpen framtid

Vi treffer Naseer og Berge sammen med lærlingenes tillitsmann Georg Grasdal og Carina Rinde. Rinde er blant dem som har vært flyttet over til motorfabrikken fra støperiet, der det er redusert til minimal bemanning. Overflyttingen har ført til en del uklarheter i oppsigelsesrunden, med hvilken ansiennitet og kompetanse som skal gjelde (se undersak). Rinde fikk oppsigelsesbrevet i mai.

De fire er fra 19 til 35 år. De har ulik bakgrunn og ulike mål, men representerer likevel en gruppe: De er unge industriarbeidere, en kategori noen hevder Norge ikke trenger lenger, mens andre mener det er for få av.

Så hva mener de selv? Hvordan ser de for seg framtiden? Angrer de på yrkesvalget?

– Det ser ikke lyst ut nå. Men vi håper jo at det snur, sier Grasdal, som fortsatt har ett år igjen som lærling. Og det skal han fullføre. Rolls Royce har til og med tatt inn nye lærlinger fra i høst.

– Utdanning er viktig uansett, sier Naseer.

Videreutdanning

Naseer skal gå teknisk fagskole, mens Berge skal i militæret, så for dem fører ikke det manglende jobbtilbudet til umiddelbar arbeidsledighet. Det er bare Rinde som ikke har noe å gå til blant de fire, og hun har hatt tid til å forberede seg.

– Vi har sett en stund hvordan bedriften har slitt, så vi ante hvilken vei det gikk, sier hun.

– Jeg søker bredt om ny jobb. Det er mange ledige innen industrien nå, så det er bare å søke på lagerjobber eller logistikk eller butikk… Det er mange muligheter, mener hun.

Problemet kan være at det også er mange søkere. Nedgangen i oljebransjen har store ringvirkninger, og de fire forteller om usikkerhet også i andre industrimiljøer.

– Jeg har mange venner i oljerelaterte bransjer, og ingen av dem er trygge på at de har jobb om et halvt år, sier Rinde, og Naseer stemmer i:

– Det er veldig stor usikkerhet. På min yrkesskole har de fått færre klasser i industrifag.

Grønn industri

Likevel har de fire stor tro på industrifagenes framtid i Norge – bare man kommer seg over denne kneika.

– Jeg tror vi jobber med det samme om 30 år, sier Naseen, og Rinde er enig – selv om produktene kan være noe annet:

– Det snakkes mye om ‘grønt skifte’, men der kan jo vi bidra. Bedriften her lager gassmotorer, og kunne godt lagd mer grønne produkter, som strømanlegg, for eksempel, sier hun.

– Og naturgassfergen mellom Bergen og Danmark kunne vært statlig subsidiert.

Det skal bare ideer og vilje til. Og utdanning. Både Naseer og Rinde ønsker seg mer satsing på utdanning nå som det kan se ut som flere ungdommer må på tiltak de neste årene. Samt mer fleksibilitet i NAV-systemet. Og flere støtteordninger.

Som Naseer sier:

– La oss bruke nedgangstidene på noe fornuftig!

Paragrafrytterne

Odd Johnsen er klubbleder på Rolls Royce, og har strie arbeidsdager.

– Vi begynte nedbemanningene i mars, men egentlig burde vi begynt for to år siden, sier han.

– I stedet har de tatt inn rundt 200 de siste to årene. I fjor hadde vi så mye å gjøre at vi ikke hadde tid til å lære opp folk, forteller Johnsen.

Nettopp dette har ført til stridigheter i nedskjæringsrunden. Ansatte ved støperiet er blitt ført over til motorfabrikken. Siden de har vært nybegynnere der, og heller ikke har fått opplæring, blir det problemer når nedbemanningene skal gå etter kriteriene: 1) Ansiennitet, 2) Kompetanse, og 3) Sosiale forhold.

– De fra støperiet har hatt ti års ansiennitet i snitt, men de har vært «nye» på motor, sier Johnsen.

Avdelingsleder ved avdeling 5 Roar Abrahamsen har vært tungt inne i prosessen, og de to blir sittende og diskutere hvor mange «15.1»-møter og «17.3»-møter de har hatt, noe som får Magasinet til å si:

– Hva?

– Ja, unnskyld, det er litt stammespråk, sier Abrahamsen.

– Men 15.1 og 17.3 er paragrafer i arbeidsmiljøloven, som sier noen om hvilken møteplikt man har. 15.1 er tariffrettslig, og handler om at man har drøftelsesplikt med den ansatte. Men 17.3 er privatrettslig, og et forhandlingsmøte.

Det er det siste møtet man har når en oppsigelse bestrides, eller er kontroversiell. Det er der avdeling og forbund kommer inn. Og det har vært mange av dem i vår.

– Av de 90 første sakene, sendte vi 26 videre til «17.3», til et møte mellom avdelingen og Norsk Industri, forteller Johnsen.

– Det er veldig mye. Normalt ville det vært 5-6 stykker. Vi får håpe det går bedre i neste runde.

Halvparten av nye ledige er unge

122.000 nordmenn var arbeidsledige i andre kvartal i år. Det er 31.000 flere enn i fjor, og 15.000 av dem er ungdom mellom 15 og 24 år.

Ifølge Navs tall er de største økningene kommet på Vestlandet. Rogaland er verst ute, med hele 55 prosents endring fra juni i fjor, mens Hordaland følger bak med 20 prosents økning.

Marit Warncke i Bergens Næringsråd sier til Bergens Tidende at hun ikke er overrasket.

– Vi er i en tøff omstillingsperiode på Vestlandet. Spesielt i Rogaland og Hordaland med tanke på nedgang i oljebransjen. Dette påvirker jo også andre bransjer, sier hun, og hun tror ikke på noen snarlig bedring:

– At det blir tøffere for vår region de neste årene, er det ingen tvil om.

LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen har kritisert Regjeringen for å gjøre for lite for å bøte på den økende ledigheten. Mens Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har foreslått en fempunktsplan med blant annet økt lærlingtilskudd og flere studie- og fagskoleplasser.

Finansminister Siv Jensen mener Regjeringen «har gjennomført tiltak som letter omstillingene i økonomien og bidrar til vekst og nye arbeidsplasser», ved blant annet å «legge til rette for omstilling ved næringsvennlig skattelette», slik det ble formulert ved framleggingen av revidert statsbudsjett i vår.

200 mister jobben i Hjørungavåg

Også andre steder i Rolls Royce-konsernet i Norge er det svart. I Hareid på Sunnmøre kom nylig meldingen om av Rolls Royce Marine legger ned fabrikken. Her har det vært produsert utstyr til seismikk- og subsea-fartøy. Ifølge Sunnmørsposten kan produksjonen enten bli flyttet til Brattvåg, Ulsteinvik – eller Kina.

– Det er veldig leit at det har kommet til dette. Alle vet at det har vært usikre tider. Og de ansatte han stått på og gjort sitt beste i alle år. Derfor er det ekstra leit at det nå må legges ned, sier tillitsvalgt Gina Bjørdal i Fellesforbundet ved Rolls Royce Marine i Hjørungavåg til Sunnmørsposten.

Motstrøms på Askøy

Alt er ikke bare sorgen i Bergen. På Askøy er Frank Mohn A/S i ferd med å flytte inn i et enormt nybygg – den største investeringen i firmaets historie.

Planen ble lagt allerede i 2010, forteller Kjell Morten Hjartøy. Han er klubbleder i Frank Mohn Services, som flytter inn sammen med ledelse og administrasjon, i alt rundt 250 stykker.

– Hovedkontoret var for lite. Egentlig skulle vi flyttet i 2013, men nå gjør vi det.

Hjartøy forteller at firmaet hadde en nedbemanningsrunde i forbindelse med finanskrisa i 2008, en runde de klarte å gjennomføre med naturlig avgang. Men han ser ikke for seg noen ny runde i nærmeste framtid.

– Vi merker det som skjer i offshore-bransjen vi også. Vi ser at oppdrag skubbes på, og at ting selges i litt lengre perspektiv. Men det er ikke snakk om nedskjæringer. Vi har oppdrag for 2016, sier Hjartøy.

19.08.2015
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker