JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

400 årsverk forsvinner uten lørdagspost

400 årsverk forsvinner når Postens slutter med lørdagsrutene. Mange steder vil postbud måtte ta til takke med deltidsstillinger.
EN DAG MINDRE: Når den nye postloven trer i kraft, og lørdagsomdelingen forsvinner, vil flere postbud risikere å miste jobben sin eller måtte jobbe mer deltid.

EN DAG MINDRE: Når den nye postloven trer i kraft, og lørdagsomdelingen forsvinner, vil flere postbud risikere å miste jobben sin eller måtte jobbe mer deltid.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

Stortingets vedtak om ny postlov, får konsekvenser for mange ansatte i Posten Norge. Bare omleggingen fra seks til fem omdelingsdager – når lørdagen blir kuttet som postdag – fører til at 400 årsverk forsvinner.

– Det er ikke til å unngå at dette vil ramme våre medlemmer. Når det er sagt, så har vi en god dialog med Posten Norge for å begrense konsekvensene for de ansatte. Posten Norge har tatt tak i dette tidlig, og gjort et godt forarbeid for finne ut hvordan omleggingen vil ramme bedriften og de som jobber der. I tillegg har vi en avtale om omstilling, som danner et grunnlag for hvordan vi skal gå fram, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

Les også: Nå blir det full konkurranse om posten

Flere i deltid

Når omstillingene vil skje, og hvordan, er fortsatt ikke klart. Regjeringen har ikke satt en dato for når den nye loven skal tre i kraft. Det er heller ikke bestemt hva som skal skje med omdelingen av aviser. Når bortfaller av lørdagsomdeling blir gjennomført, vil årsverkene bli kuttet både gjennom oppsigelser og at flere må jobbe deltid.

– I og rundt de store byene er det mange som kun går lørdagsruter, for eksempel studenter og skoleelever. Disse har lite ansiennitet eller har ikke mulighet til å jobbe andre dager, og vil derfor miste jobben, sier Håvard Sivertsen, forbundssekretær i Postkom.

I distriktene er det vanligere at lørdagsrutene inngår som en del av en hel stilling. For mange av disse ansatte vil nedgangen fra seks til fem dager med postutdeling føre til at det blir vanskelig å opprettholde hele stillinger.

Ille for de som rammes

Selv om frafallet av en omdelingsdag er noe som Postkom har jobbet mot, kom det ikke som noen overraskelse at det skjer.

– Nedgangen i postmengden må nødvendigvis føre til effektivisering. At det blir tatt på lørdagene, som har lite post i utgangspunktet, var vi forberedt på. Det er det som har skjedd i hele Europa, sier Sivertsen.

– Men selv om det var varslet at det ville bli gjennomført, og alle gjør sitt beste for at færrest mulig skal bli rammet, er det klart at noen mister jobben sin. For disse er det uansett ille, sier Øverland.

Ramme færrest mulig

Randi Løvland, konserndirektør HR og HMS i Posten Norge, konstaterer at det er for tidlig å svare på nøyaktig hvilke konsekvenser den nye postloven vil få.

– Vi har avtalt hvordan omstillingene skal gjennomføres. Nå gjenstår detaljplanleggingen lokalt som etter hvert vil gi de svarene du ber om. Det viktigste for oss nå er at det skjer en god bemanningsstyring ute i virksomheten slik at færrest mulig blir berørt når vi skal gjennomføre, sier Løvland.

Hun poengterer at det ikke finnes noen tidsplan, siden regjeringen ikke har besluttet når loven trer i kraft. Problematikken rundt aviser gjør at endringene sannsynligvis må gjennomføres i to faser.

– Jeg tenker det viktigste budskapet nå er at Posten – sammen med fagforeningene – viderefører det gode samarbeidet i omstillingsprosesser som vi i fellesskap har god erfaring med, sier Løvland.

Annonse
Annonse