JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor er lokalvalg viktig for Fellesforbundet

Fagbevegelsen og tillitsvalgtes kunnskap bør inn i kommunestyrene, mener Fellesforbundet.
Vi ønsker trygghet i arbeidslivet. Og vi ønsker trygghet på fritida, sa forbundsleder Arve Bakke til tilhørerne under Fellesforbundets kickoff før høstens valg.

Vi ønsker trygghet i arbeidslivet. Og vi ønsker trygghet på fritida, sa forbundsleder Arve Bakke til tilhørerne under Fellesforbundets kickoff før høstens valg.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Trygghet. Det var ordet Arve Bakke brukte mest da han innledet Fellesforbundets «kickoff» for valgkampen til høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Et valg der en mengde medlemmer og tillitsvalgte i forbundet er listekandidater for ulike partier.

Noe forbundsleder Bakke er glad for.

– Fellesforbundet er en interesseorganisasjon, ikke et politisk parti. Men våre medlemmers interesser påvirkes gjennom politikk, derfor har vi alltid vært engasjert politisk, minnet Bakke om på starten av seminaret.

Trygghet

Flere arbeidsledige. Utrygghet på arbeidsplassene. Manglende omstillingsevner. Det er rammene før høstens kommunevalg, ifølge Bakke, som ønsker å skape trygghet gjennom både nasjonal og lokal politikk.

Trygghet i form av gode tjenester til innbyggerne, sikre arbeidsplasser og god næringsutvikling – og kommuner som tar vare på arbeidstakerne.

– Utfordre dere selv og lokalpolitikerne: Vi vil ha et godt og trygt arbeidsliv. Og vi vil ha et godt, trygt liv utenom arbeidslivet. Dette må vi velge gjennom politikken vi fører, både nasjonalt og lokalt, sa Bakke.

Delta for å skape

Forbundslederen minnet om likhetene mellom fagbevegelse og politikk: Det handler om å delta selv for å skape noe. En tariffavtale blir bedre av at mange slutter opp om og deltar i å utvikle den.

– Ved å delta i politikken kan vi skape samme trygghet utenfor arbeidslivet.

Telemarksmodellen brer seg

Et gjentakende eksempel på hvordan lokalpolitikk henger sammen med interessene i fagforeningene, er den mye omtalte telemarksmodellen/skiensmodellen.

Den modellen er det mange som ønsker inn i sine respektive kommuner, om de vinner høstens valg.

Som Sigurd Myrvoll, listekandidat for Arbeiderpartiet i Bodø.

– Vi ønsker å adoptere skiensmodellen når vi vinner valget til høsten, sa Myrvoll under sin appell.

Fikk kjeft for partivalg

Myrvoll er til daglig klubbleder for mekanikerne ved Bodø hovedflystasjon. Der er ikke Arbeiderpartiet særlig populære etter prosessen hvor Ørland til slutt vant fram som ny hovedflystasjon.

– Dessverre var Ap med på å styre vår nedleggelse. Det har vært mange som har stusset over mitt partivalg, men jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet fordi jeg ønsker å bygge opp velferdstilbudet, ikke ned, som har skjedd de siste fire årene.

Sosial dumping

Det inkluderer også en kamp for yrkesfagene og lærlingene.

– Det er viktig å kjempe for et seriøst arbeidsliv, og det skal vi gjøre også når vi styrer kommunen. Vi skal også følge gammel arbeidsmiljølov, sier Myrvoll.

Og demonstrerte i sin appell det forbundets Jens Petter Hagen innledet om like før ham: Nemlig at politikk og Fellesforbundets interesser går i en evig runddans.

– Det er godt for forbundets medlemmer om vi engasjerer oss i politikken. Kommunene sitter med mye makt, der vi kan hjelpe dem og de kan hjelpe oss i viktige oppgaver som for eksempel sosial dumping.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse