JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagte tømrere krever jobbene tilbake

Fra nå av satser Peab i Oslo på underentreprenører til tømrerjobber. Tømrere med mange tiårs erfaring settes på gata.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Ronny Wilberg er forbanna. Fly forbanna. Han er en av 18 tømrere i entreprenøren Peab i Oslo som fikk sparken i mars i år. De få gjenværende tømrerne i bedriften jobber i serviceavdelingen – og ikke i produksjonen. Men det betyr ikke at Peab Oslo nå slutter å legge inn anbud på jobber som kan involvere tømrerarbeid. Nå skal det tas i bruk underentreprenører i stedet for faste ansatte. De oppsagte tømrerne mener grunnen er åpenbar: faglærte ansatte på tarifflønn blir sett på som for dyre.

– Jeg føler at jeg er like lite verdt for dem som møkka de har under skoa. Men jeg har gjort masse bra for Peab. Dette er helt på trynet, og jeg er drit forbanna!

Årtier i bedriften

Ronny Wilberg er ikke nådig i sin omtale av arbeidsgiveren gjennom 20 år, som han og 11 andre kollegaer nå etter all sannsynlighet treffer i retten over nyttår. Kravet er å få tilbake jobbene som tømrere. For noen uker siden var det mekling i Oslo tingrett, der tre av tømrerne inngikk en avtale og fikk en erstatning. fra Peab. Ronny Wilberg var blant dem som ikke oppnådde noen enighet, etter tilbud om erstatning og etterlønn som Wilberg oppfattet som en provokasjon.

– Det er et hån, og helt uaktuelt å godta! Denne saken fører vi til Høyesterett om nødvendig, sier tømreren. Så lenge saken ikke er avklart i retten, står han og de andre i stillingene sine. Det er en godt voksen gjeng arbeidskarer som krever å få tilbake jobbene. Ansienniteten er mellom 14 og 34 år, de fleste har mer enn to tiår bak seg i Peab. Mange er over 50, og har også tapet av AFP å bekymre seg over – med mindre de finner seg ny jobb i bedrift med tariffavtale.

– Finnes det i det hele tatt nye jobber med tariffavtaler, spør Ronny Wilberg. Hans søk på finn.no har bare gitt treff på bemanningsbyråer.

– Skal jeg liksom ta meg jobb i bemanningsbyrå for så å bli leid ut til Peab igjen?

Usaklige oppsigelser

LO-advokat Edvard Bakke sier at saken er prinsipielt viktig.

– Det er nytt at et såpass stort firma kvitter seg med en hel faggruppe og i stedet satser på underentreprenører, sier Bakke. Han mener at oppsigelsene av tømrerne må regnes som usaklige, når Peab fortsatt har bruk for arbeidskraft til å utføre tømrerarbeid.

– I tillegg mener vi at oppsigelsene ikke har skjedd på riktig måte. Bedriften har ikke vurdert hele virksomheten under ett, noe som gir ekstreme utslag. Folk med 30 års ansiennitet har fått oppsigelse, uten at det er vurdert om de kan gjøre annet arbeid i bedriften.

Ikke behov

John-Ivar Mejlænder-Larsen, viseadministrerende direktør i Peab, sier at de fortsatt har mange tømrere ansatt, men at i noen distrikter (Oslo) er det ikke kontinuerlig mulighet for jobb. Når det ikke er nok normalt tømrerarbeid å få, er oppsigelser eneste mulighet.

– Når vi ikke kan tilby kontinuerlig arbeid er det naturlig å bruke underentreprenører. Det er i stedet for å bruke innleide, og i forståelse med tillitsvalgte, sier Mejlænder-Larsen,

Peabs advokat Thor-Arne Wullum sier til Magasinet for fagorgansierte at håpet er å oppnå enighet også i de resterende sakene – så det ikke blir noen rettssak i januar.

– Dette er ikke noen unik sak. Oppsigelsene har sin bakgrunn i at bedriften ikke ser noe behov for tømrere, og at denne vurderingen gjelder permanent – ikke kortsiktig, sier Wullum.

Dette er saken

I mars fikk alle tømrerne i produksjonen i Peab i Oslo sparken.

Peab har ingen planer om å slutte med tømrerjobber, men vil satse på underentreprenører i stedet for egne ansatte.

For noen uker var det rettsmekling mellom Peab og 15 tømrere. Det ble enighet i tre av sakene.

De resterende 12 møter Peab i retten i januar, med krav om å få tilbake jobbene.

– Et ekstremt godt eksempel

– Nå er nok nok. Denne saken er et ekstremt godt eksempel på oppfatningen av at det er for dyrt å ha egne, faglærte ansatte. I stedet satses det på innleie og underentreprenører, som regel ufaglært arbeidskraft.

Det sier Ken Gordon Solfjeld, leder i Fellesforbundet avdeling 601, Tømrer og Byggfagforeningen. Solfjeld mener det er lett å tilbakevise påstandene om at det er så mye billigere å bruke underentreprenører og innleide enn egne, faste ansatte.

– Vi har målere her som viser at det er enormt mye å spare på fagkunnskap og produktivitet. OK, så er det business å sette bort arbeid. Men det er en dårlig business! Bedrifter som setter bort arbeid, setter også bort ekspertisen sin. De blir bare dårligere og dårligere, og det er en negativ spiral.

Solfjeld mener det er bra at tømrerne tar opp kampen mot Peab.

– De står på for at det fortsatt skal være levelige forhold i byggebransjen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette er saken

I mars fikk alle tømrerne i produksjonen i Peab i Oslo sparken.

Peab har ingen planer om å slutte med tømrerjobber, men vil satse på underentreprenører i stedet for egne ansatte.

For noen uker var det rettsmekling mellom Peab og 15 tømrere. Det ble enighet i tre av sakene.

De resterende 12 møter Peab i retten i januar, med krav om å få tilbake jobbene.