JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seks ting du må vite om kirkevalget

KIRKEVALG: For første gang stilles det to lister i mange bispedømmer. Her fra Vår Frelsers kirke i Haugesund.

KIRKEVALG: For første gang stilles det to lister i mange bispedømmer. Her fra Vår Frelsers kirke i Haugesund.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

ragnhild@lomedia.no

Her er seks spørsmål og svar om kirkevalget.

Når avholdes kirkevalget?

Den norske kirke holder valg samtidig med kommune- og fylkestingsvalget 13. og 14. september 2015.

Hva er kirkevalget?

Kirkevalg avholdes hvert fjerde år. Kirkevalget består av to valg: Valg til landets 1235 menighetsråd og valg til 11 bispedømmeråd. Bispedømmerådene har arbeidsgiveransvaret for prester og enkelte andre ansatte i Kirken. Medlemmene i de 11 bispedømmerådene utgjør til sammen Kirkemøtet. Dette er Den norske kirkes øverste representative organ. Kirkemøtet møtes én gang i året.

LES OGSÅ – DET VIKTIGSTE KIRKEVALGET PÅ LANG TID

Hvem kan stemme?

Alle medlemmer i Den norske kirke, som har fylt eller fyller 15 år i løpet av 2015, kan stemme. For å være medlem i Kirken må man være døpt.

Hvem stiller til valg?

I ni av elleve bispedømmer kan man velge mellom to lister: Listen fra bispedømmets nominasjonskomité og listen fra Åpen folkekirke.

I Borg og Hamar bispedømmer har nominasjonskomiteens lister byttet navn til Mangfoldig folkekirke. Her kan man altså velge mellom listene til Åpen folkekirke og Mangfoldig folkekirke.

I Bjørgvin og Stavanger bispedømme er det kun én liste med kandidater.

Det er mulig å gi inntil tre kandidater tilleggsstemme. Det er også mulig å tilføye inntil tre navn fra andre valglister.

Hva er de store sakene?

Det store stridsspørsmålet i valget er om Kirken skal vie homofile par. Åpen folkekirke ble stiftet i 2014 som en reaksjon på at Kirkemøtet sa nei til at homofile skulle kunne gifte seg i Kirken.

Levende folkekirke er motpolen til Åpen folkekirke og ønsker ikke vigsling av homofile. Levende folkekirke stiller ikke egne valglister, men har offentligjort hvilke kandidater de anbefaler.

En annen viktig sak er organiseringen av Kirken. Årets valg er det første kirkevalget etter at statskirken ble vedtatt avviklet i 2012. Fra og med 2017 skal Den norske kirke i større grad skal styre seg selv og overta både økonomi- og arbeidsgiveransvar fra staten.

Hvordan vet jeg hva kandidatene står for?

kirken.no finnes informasjon om alle kandidater som stiller til valg til bispedømmerådet, hva de vektlegger og mener i spørsmål som angår Kirken. Åpen folkekirke og Levende folkekirke har også egne hjemmesider med informasjon om sin plattform og sine kandidater.

Kilder: Kirken.no, Vårt Land

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse