JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Villedende markedsføring

Bård Skarra

Det fungerte først i Danmark, så i Sverige. Deretter var det norske velgere som lot seg friste av et Høyre som pratet sosialdemokratisk. «Hun skulle ikke gjøre noe annet enn de rødgrønne. Hun skulle bare gjøre det mer effektivt», skriver Dagens Næringslivs politiske redaktør i kommentaren «Solberg uten bølge».

Hans gode analyse bygger på funnene til valgforskerne Johannes Bergh og Bernt Aardal som i boken «Valg og velgere» har undersøkt valget i 2013. En av konklusjonene var at Erna Solberg ikke surfet inn i regjeringskontorene på en høyrebølge. Tvert imot har folk fremdeles en sterk tro på fellesskap og velferdsstat, slik de har det i Danmark og Sverige. Men de hadde også en tro på at høyresiden ikke var noen trussel mot disse verdiene.

Alstadheim mer enn antyder at det dreier seg om villedende markedsføring. Og han konkluderer slik: «Med kombinasjonen smart strategi og pragmatisk personlighet fikk Solberg makten. Med et uklart mandat.» Men han mener også at Solberg ikke er en ideolog. Og at hun ikke er opptatt av å lage bølger. Det siste er det vanskeligere å si seg enig i.

Vi har en statsminister som leder en regjering med sterk tro på skattelette med en usosial profil og svekkelse av arbeidsfolks rettigheter. Og de ser ut til å tvinge gjennom søndagsåpne butikker, til tross for at ingen andre ønsker en slik utvikling av samfunnet. Høyre og FrP selger ut statlige verdier og oppløser NSB. Lokalt dreier politikken seg om privatisering og konkurranseutsetting. Prisen må de ansatte betale i form av dårligere pensjon og lavere lønn.

Kommunestyre- og fylkestingsvalget er en mulighet for velgerne til å si i fra at de ikke lar seg lure enda en gang. Høyresiden driver høyrepolitikk. Ønsker du at andre verdier skal prege kommunen din, må du velge partier du kan stole på. Partier som rake i ryggen sier at de ønsker eiendomsskatt fordi det er nødvendig for å finansiere barnehager og eldreomsorg. Partier som ikke er redde for å fortelle deg at politikk også dreier seg om å prioritere og foreta de vanskelige valgene.

I Bergen sier Høyre-ordfører Trude Drevland til DN at «at det svir når du spør om det» – og «om det» er hvorfor partiet ikke fjerner eiendomsskatten. Hvis det nå er blitt vondt å narre velgerne, er det åpenbare alternativ – både for høyreordførere og andre politikere: Vær ærlige eller finn på noe annet å gjøre.

Annonse

Flere saker

Annonse