JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdommens røst

Kutt i formueskatten står ikke øverst på ungdommens dagsorden. Skolevalget bør skremme noen.

Kristin Margrethe Johansen

sym@lomedia.no

Arbeiderpartiet gjorde sitt beste skolevalg noen gang. Høyre og Fremskrittspartiet opplevde en tilsvarende tilbakegang. Men de som har størst grunn til å juble er SV som for første gang på svært lenge opplever en positiv utvikling. Med en framgang på 2,5 prosentpoeng og en oppslutning på 7,5 prosent er SV landets fjerde største parti blant skoleungdommen. Og i Tromsø knuste de alle med en oppslutning på 23,2 prosent.

Tendenser

AUF sikret Arbeiderpartiet en framgang på 8,9 prosentpoeng og en samlet oppslutning på 31,9 prosent. Høyre (16,4) gikk tilbake med 11,8 prosentpoeng og Fremskrittspartiet (10,5) tapte over 5,1 prosentpoeng. Arbeiderpartiet håper nok på et høyere resultat når stemmene telles opp mandag kveld. Og det er ikke skolevalgets resultat som er det mest interessante, men trenden. Rundt 134 000 stemmer ble godkjent og oppslutningen om valget blant elevene ved landets videregående skoler var på over 80 prosent. Når så mange unge mennesker tar avstand fra regjeringspartiene er det et signal som bør skremme statsministeren og finansministeren. Det er åpenbart at regjeringens politikk som er basert på økt konkurranse, mer til dem som har mest og et tøffere arbeidsliv ikke har støtte blant de unge.

Storbyene

Men også i Arbeiderpartiet er det grunn til å være urolig. I flere av de store byene har man langt på vei tatt det for gitt at Miljøpartiet De Grønne skal gjøre gode valg og sikre rødgrønne flertall. I Oslo står De Grønne på stedet hvil og fikk den samme oppslutningen som ved skolevalget i 2013. Klarer ikke MDG å mobilisere sine sympatisører kan de fort oppleve det som har skjedd tidligere, at nye partier sliter med å omgjøre gode meningsmålinger til tilsvarende gode valgresultat. Om miljøstemmene da går til SV eller Venstre vil kunne avgjøre om det blir blått eller rødt flertall i hovedstaden. På landsbasis gikk MDG fram med 2,9 prosentpoeng til 6,7 prosent. Mange hadde nok ventet at ungdommen i enda sterkere grad skulle gitt sine stemmer til miljøpartiet.

Sysselsetting

Arbeiderpartiets svært sterke framgang kan være en protest mot den borgerlige regjeringen. Men det er nok også et tegn på at utviklingen i arbeidslivet bekymrer mange unge. Regjeringens passive arbeidslivspolitikk hvor hovedgrepene er skattelette og mer midlertidighet, skaper ingen jubel. De har all grunn til å være bekymret for sin egen framtid på arbeidsmarkedet. Og de vet også at det blir vanskeligere å få seg arbeid ved siden av skolegangen og sommerjobber. Arbeiderpartiet har langt større troverdighet når det gjelder å skape og sikre arbeidsplasser enn Høyre og Fremskrittspartiet.

Venstredreining

Tidligere analyser av siste valgresultat viser at det ikke er noen høyrebølge i befolkningen. Det er fremdeles en sterk oppslutning om velferdsstatens verdigrunnlag. Skolevalget viser at ungdommen har tatt et godt skritt til venstre de siste to årene. Det er noe som bør glede fagbevegelsen. Og det lover godt for framtida.

Annonse

Flere saker

Annonse