Kun renholdere over 60 får bli i Forsvarsbygg
– Forsvarsministeren viser renholderne i Forsvaret en iskald skulder, sier NTL-leder John Leirvaag, etter at Forsvarsdepartementet torsdag opplyste om at bare renholdere over 60 år får bli når jobben deres konkurranseutsettes.
BREV TIL DEPARTEMENTET: «Synes dere det er rettferdig og riktig at vi skal tape masse pensjon og få mye dårligere vilkår enn i dag?» Det skrev renholderne i sitt brev til Forsvarsdepartementet i vår, da de demonstrerte utenfor departementet.
Anette Karlsen
may.berg@lomedia.no
Torsdag bekjentgjorde Forsvarsdepartementet at renholdere som er 60 år eller eldre med 15 års ansiennitet eller mer skal få tilbud om å bli i Forsvaret når renholdet konkurranseutsettes til neste år.
Denne gruppen utgjør ca. 70 av totalt 360 renholdere som i dag er ansatt i Forsvarsbygg.
– NTL er svært skuffet over at den største gruppen av renholdere ikke får noen kompensasjon. Vi er spesielt bekymret for ansatte som er fylt 55 år på overføringstidspunktet, som taper muligheten til å gå av på AFP, sier Leirvaag.
Forsvarsdepartementet besluttet i fjor høst at renholdet ikke lenger skulle ivaretas av egne ansatte. Renholdet i hele forsvarssektoren skal fra 1. mai 2016 baseres på konkurranse i det åpne markedet.
Fra denne dato overføres renholderne til firmaet som vinner anbudet på deres arbeidsplass, i henhold til reglene om virksomhetsoverdragelse.
(09.09.2014:) Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret
Taper pensjon og retten til å gå av ved 62 år
Leirvaag viser til at NTL tidlig spilte inn til politisk ledelse hvilke store negative konsekvenser privatiseringen av renholder i Forsvaret får for den enkelte, spesielt knyttet til pensjon.
De som fyller 55 år på overføringstidspunktet, har ikke mange nok år igjen i arbeidslivet til at de rekker å opptjene rett til å gå av med AFP. Det taper de opptil 1,5 million i pensjon på, avhengig av alder og opptjening.
De mister også retten til å gå av ved 62 år, slik de har i dag, og må stå i jobb til de er 67. Eventuelt blir de tvunget over på uføretrygd fordi de færreste renholdere klarer å stå i jobb så lenge. Det dreier seg om ca. 80 renholdere mellom 55 og 60 år.
De som er yngre enn 55 år på overføringstidspunktet, taper også framtidig pensjon.
Ifølge NTLs regnestykke, kan en 50-åring tape en halv million i framtidig pensjon på å måtte bytte arbeidsgiver fra Forsvarsbygg til et privat renholdsfirma, selv om firmaet tilbyr AFP.
Om firmaet ikke har AFP vil tapet kunne bli om lag 1,5 million kroner også for dem.
– Dette har tydeligvis ikke gjort inntrykk på forsvarsministeren. De kaster trofaste, hardtarbeidende, godt voksne damer på dør og viser ingen forståelse for det økonomiske tapet de påfører den enkelte, sier Leirvaag.
Helt siden i vår har renholderne ventet på at forsvarsministeren skulle komme med "kompenserende tiltak" til de som mister jobben. Det som kom i går, er langt fra nok, mener NTL-lederen.
– Departementet lovte at renholderne skulle bli skadesløse. Det vi ser nå, er at renholderne rammes av store økonomiske tap, sier han.
Leder i NTL Forsvaret Tom Rune Klemetsen gleder seg på vegne av de 70 som får fortsette i Forsvaret, men er opprørt på vegne av de mange som sitter igjen med ingenting.
– Vi ble lovt at renholderne skulle ivaretas på en god måte. Dette er det stikk motsatte. Vi ble også lovt at vi skulle få si vår mening før den endelige beslutningen ble tatt. Det har ikke skjedd. Å si at vi er skuffa, er mildt sagt, sier Klemetsen.
«En god løsning»
I pressemeldingen sier Forsvarsdepartementet at man har funnet en god løsning for personellet:
«Renholdspersonellet i Forsvarsbygg er sikret arbeid hos ny leverandør i henhold til arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelse, med de rettighetene dette gir de ansatte. Blant annet vil de få videreført sitt lønnsnivå, feriepenger og ansiennitet hos ny leverandør».
– Dette er viktig for å skape forutsigbarhet om fremtidig jobbsituasjon, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
«Et spill»
– Det er å kaste blår i øynene på folk, mener Klemetsen. Virksomhetsoverdragelsen sikrer at renholderne beholder nåværende lønn og rettigheter fram til neste tariffoppgjør. Deretter er alt i spill, i et marked med til dels lovløse tilstander.