JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tooji maner til kamp mot diskriminering i arbeidslivet

Artisten Tooji trollbandt salen da han snakket om likestilling og diskriminering i arbeidslivet på LO Stats student- og ungdomskonferanse denne uka.
Fra LO Stats ungdomskonferanse på Klækken: Touraj Keshtkar (Tooji ) og forbundssekretær i NTL, Eddie Ingebrigtsen

Fra LO Stats ungdomskonferanse på Klækken: Touraj Keshtkar (Tooji ) og forbundssekretær i NTL, Eddie Ingebrigtsen

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Norsk Tjenestemannslags Eddie Ingebrigtsen var både glad og stolt da han kunne introdusere den norske sangeren, barnevernspedagogen, programlederen og barnebokforfatteren Tooji på scenen på LO Stats student- og ungdomskonferanse onsdag kveld.

De fleste husker han kanskje for den gangen han representerte Norge under Melodi Grand Prix finalen i Aserbajsdsjan i 2012 med låta «Stay». Men det er nok kampanjen «The father project» og videobloggen han lagde for å sette fokus på diskriminering mot homofile, som har gjort mest inntrykk på Ingebrigtsen og de rundt 40 ungdommene som er samlet på Klækken hotell denne uka.

For det er ingen tvil: diskriminering av homofile og lesbiske skjer fortsatt i arbeidslivet - og ellers i samfunnet i Norge anno 2015.

Åpning for diskrimering

Som Ingebrigtsen påpekte i sin samtale, finnes det til og med åpning for å diskriminere i kapittel 13 i arbeidsmiljøloven (AML), og han utfordret Tooji til å komme med løsninger til hvordan man skal jobbe med dette, selv om det helt klart står i diskrimineringsloven at det er helt uakseptabelt å diskriminere.

I dialogen som fulgte etter samtalen med Tooji, var det flere som tok tak i dette.

– Vi kan ikke akseptere at det finnes hjemmel for diskriminering i arbeidsmiljøloven. Som engasjert tillitsvalgt og LO-medlem, ser jeg på det som en plikt å engasjere seg politisk. Det er slik vi i fagbevegelsen har vunnet store og små seire, påpekte Klaus Lintho fra Norsk fengsels og friomsorgsforbund (NFF).

Selv skal han dra rett fra konferansen og hjem til Sarpsborg Ap med et forslag om å fjerne reservasjonen fra forbudet mot diskriminering i AML.

Og det var flere i salen som nikket. Toojis historie og kamp gjorde folk i salen opprørt.

– Du er ikke alene. Vi er mange som støtter deg her, sa Eddie Ingebrigsen, som berømmer artisten for å våge å ta denne kampen på vegne av mange som føler seg diskriminert.

På spørsmål om han angrer på den sterke filmen han lagd, der blant annet to men har sex i en kirke, er han klar:

– Jeg ville gjort det samme igjen. Jeg er klar over at dette er sterke virkemidler og at noen kanskje reagerer, men for meg er budskapet viktig å få fram. Altfor mange unge i dag blir diskriminert og selvmordsstatistikken blant homofile er høy. Dette er viktig å gjøre noe med, sa han.

Og la til at han er glad for at Åpen folkekirke vant kirkevalget, slik at kirken i fremtiden vil være mer åpen og inkluderende.

Holdningsendring må til

Etter møtet med LO Stat-ungdommen, møter vi en glad Tooji. Han føler seg inkludert sammen med de engasjerte ungdommene.

– Jeg synes dette var et utrolig hyggelig arrangement å bli invitert til. Ofte setter jo media et tabloid syn og gir bare fragmenterte bilder av hva dette handler om. Her kunne jeg få prate om det som var viktig - til et publikum som forstår. Det var en god dialog, sier han.

Tooji er glad for støtten ungdommene kom med. Mange kom bort til han etterpå og sa de var inspirert og motivert til å jobbe mer med dette. For Tooji, som opprinnelig kommer fra Iran, var det ikke et lett valg å stå fram som homofil i sommer, men han ønsket å gjøre dette fordi han så at han selv kunne være et forbilde for mange som sliter.

– Jeg aksepterer ikke diskriminering. Det bør ingen gjøre, sa han.

Tooji sier at det var et bevisst valg å lage videoen i en kirke.

– Jeg har vokst opp i Norge med kristne verdier og jeg visste at filmen ville provosere, men noen ganger trenger folk sterke virkemidler. Det var viktig og riktig å provosere, sier han.

Viktige ungdommer

Det var lett å takke ja til å delta på LO Stat-konferansen for Tooji. Han mener LO har en viktig rolle.

– Disse unge menneskene har også mye innflytelse, så det var flott å kunne ha denne samtalen, sa han.

Til folk i fagbevegelsen har han følgende råd til hvordan man skal jobbe imot diskriminering:

– Det handler om å bli bevisst på de holdningene som er rundt deg på arbeidsplassen. Der møter du ikke de mest ekstreme. Det er ytterst få nordmenn som går rundt og sier “jævla homo”. Det vi skal bekjempe, er de subtile holdningene som er litt mer vanskelig å fange opp. Snakk med folk og se hvor landet ligger og ta samtalen derifra. Ofte handler det om uvitenhet. Folk vil ikke fortelle om sine personlige holdninger. Bare dra litt utenfor Oslo og storbyen, så merker man at det er helt andre holdninger som regjererer. Bytt ut ordet «homofil» og putt inn ordet «hudfarge», så skjønner flere hva det handler om. Det er den samme kampen vi kjemper nå, som ble kjempet for 30-40 år siden om hudfarge - og tidligere om diskriminering av kvinner. Folk ser kanskje ikke disse mønstrene. Men det handler om det samme, sier han.

Dette er bakrgunnen for at Tooji har valgt tydelige og sterke virkemidler. Han er lei av saktegående fart og vil ikke se flere ungdommer bli mobbet, trakassert og flere selvmord.

– Dette kan vi ikke ta lett på, sa han og fikk applaus fra LO-ungdommene.

Flere saker fra konferansen:

LO Stats unge er opptatt av pensjon

LO Stats student- og ungdomskonferanse:

Klækken hotell ved Hønefoss

30. september - 2. oktober

Se programmet for konferansen (PDF)

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

LO Stats student- og ungdomskonferanse:

Klækken hotell ved Hønefoss

30. september - 2. oktober

Se programmet for konferansen (PDF)