JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tam støtte til utdanningssektoren

Regjeringa innfrir verken i fusjonsstøtte, studiestøtte eller studieplasser, mener Norsk Tjenestemannslag.
Storfusjonen mellom NTNU i Trondheim og tre høgskoler kan alene komme opp i en kvart milliard kroner

Storfusjonen mellom NTNU i Trondheim og tre høgskoler kan alene komme opp i en kvart milliard kroner

May Berg

anne.siri.rena@lomedia.no

Norsk Tjenestemannslag hadde store forventninger til satsing på utdanning i neste års budsjett, men jubelen står ikke i taket.

Kutter i driftsbudsjett

Regjeringa gir 175 millionar kroner til fusjonsarbeidet for universiteter og høgskoler. Dette er 100 millioner kroner mer enn i 2015

– Det er positivt med økninger, men dette er ikke nok til å dekke fusjonskostnadene, sier nestleder Øyvind Bakke i NTL Universiteter og høgskoler.

Regjeringa kutter nemlig også driftsbudsjettet til alle statlige virksomheter med 0,5 prosent. Dette, sammen med litt for lite tilskudd til fusjonen, vil gå utover midler til forskning og utdanning – noe som igjen kan påvirke kvaliteten, mener Bakke.

– Vi skulle ønske regjeringa kunne sett på de faktiske kostnadene ved fusjonene, fortsetter Bakke.

Dyre fusjoner

Storfusjonen mellom NTNU i Trondheim og tre høgskoler ved årsskiftet kan alene komme opp i en kvart milliard kroner, ifølge nettavisen Khrono.

NTL organiserer mange i universitets- og høgskolesektoren. Kunnskapsministeren selv er fornøyd med bevilgningen:

– Gode universiteter og høgskoler spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle den kunnskapen vi trenger for å lykkes i framtiden. Vi vet at sammenslåinger koster – derfor prioriterer vi universitetene og høgskolene i budsjettet, sier Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra departementet.

Studiestøtten opp, men ikke nok

– Regjeringa øker støtten noe, men 300 kroner mer i måneden er ikke nok for å ta igjen at studiestøtten har gradvis blitt mindre siden århundreskiftet, sier nestleder Stian Juell Sandvik i NTL Ung til organisasjonens nettsider.

Jo mer hver enkelt student må jobbe ved siden av studiene, jo vanskeligere blir det å gjennomføre. Målet må være at studentene skal klare seg uavhengig av finansiering fra foreldrene, sier Sandvik.

Norsk Tjenestemannslag og Norsk studentorganisasjon har det samme kravet til studiestøtten: at den knyttes til grunnbeløpet i folketrygden (G), økes til 1,5G og fordeles over 11 månder, mot ti i dag.

I dag får studentene 100 920 kroner årlig i lån og stipend fra Lånekassen. Tidligere i perioden ba Stortinget regjeringa om å lage en plan for økning av studiestøttens lengde og omfang, ifølge studentorganisasjonen. De etterlyser nå et tydelig mål fra regjeringa.

Regjeringa vil for øvrig bygge 2200 nye studentboliger i 2016. Totalt utgjør dette 5700 boliger i Solberg-regjeringas periode, hvis forslaget vedtas av Stortinget.

For få studieplasser

Regjeringa vil opprette 350 studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), 25 plasser på psykologifaget og 30 i medisin. 405 nye plasser er for lite, mener NTL Universiteter og høgskoler.

– Vi skulle ønske regjeringa opprettet enda flere studieplasser for å bøte på den økende arbeidsledigheten. Vi trenger flere hoder og hender i blant annet barnehager, skoler, omsorg og sykehus. Her kunne regjeringa vist handlekraft, men det blir dessverre litt for tamt, sier nestleder Øyvind Bakke.

Les mer:

Alle våre saker om statsbudsjettet

– Her kunne regjeringa vist handlekraft, men det blir dessverre litt for tamt.

Nestleder Øyvind Bakke i NTL Universiteter og høgskoler

Annonse
Annonse