JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egen organisasjon tente landsmøtet

Forslag om å legge ned representantskapet skapte et renn av engasjerte delegater på talerstolen på Fellesforbundets landsmøte.
Skal disse stolene forbli tomme? Landsmøtet skal ta stilling til forslag om å legge ned representantskapet, som i dag er det høyeste organet utenom landsmøtet

Skal disse stolene forbli tomme? Landsmøtet skal ta stilling til forslag om å legge ned representantskapet, som i dag er det høyeste organet utenom landsmøtet

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Mellom landsmøtene er representantskapet det høyeste organet i Fellesforbundet. Men nå er det lagt inn forslag om å legge det hele ned, og heller satse på bransjerådene i forbundet. Slike minirevolusjoner i en organisasjons indre liv skaper bølger og høy temperatur, så også på Fellesforbundets landsmøte.

Forslag om nedleging

- Styrken vår er en demokratisk, desentralisert maktstruktur. Derfor ønsker vi å styrke representantskapet som et aktivt, levende organ.

Det mener avdelingsleder Steffen Høiland fra avdeling 57 i Haugesund. Flertallsinnstillingen fra nettopp representantskapet er i tråd med Høilands holdning: dette organet skal opprettholdes.

Men et flertall i forbundsstyret (inkludert hele forbundsledelsen) og et mindretall i representantskapet har støttet opp om forslag om å erstatte dagens ordning med noe annet. Til landsmøtet støtter de som har dette synet seg til et forslag levert inn av Unionen fagforening i Bergen.

- Representantskapet fungerer i liten grad som politisk organ. Det er et formalorgan, mer et sandpåstrøingsorgan, med lite debatt og helt blottet for politisk innflytelse, mener Atle Wedaa fra nettopp Unionen. Han påpeker at selv om det er kostnader knytta til representantskapet, som er et stort organ det koster å samle, er ikke forslaget om å legge det ned et sparetiltak.

Hva driver politikken?

I forkant av landsmøte har et vedtektsutvalg vært i sving, og anbefalingen herfra var å legge ned representantskapet. Atle Tranøy satt i utvalget, og mener at for tillitsvalgte er det å kvitte seg med overflødig ledelse og organer som ikke bidrar i verdiskapningen hverdagskost i arbeidet ute i bedriftene.

- Det bør ikke være noe annerledes i egen organisasjon. Hva driver vår utvikling av politikken i forbundet? Vi trenger organ som kan videreforedle og konkretisere. Representantskapet forsvarer ikke sin posisjon, mener Tranøy.

Tranøy peker på tariff/bransjerådene som en suksess, og at det derfor er alt å vinne på å vri ressursbruken fra representantskapet og over til rådene.

- Og når det gjelder demokrati: Er aktiviteten vi har sett i representantskapet symptomatisk for demokratiet i forbundet, da står det skralt til.

Demokratidebatt

En rekke delegater legger vekt på at selv om representantskapet ikke fungerer optimalt i dag, ønsker de å beholde det fordi det er et viktig demkratisk prinspipp.

Veteran Arne Hagen peker på at det er behov for et organ som kan korrigere ledelsen i forbundet.

- Representantskapet må styrkes, ikke legges ned.

Følger for valget

De fleste vedtakene på landsmøtet kommer onsdag i neste uke. Men forslaget om å legge ned representantskapet avgjøres allerede søndag, fordi det får betydning for valgkomiteens arbeid.

Dersom representantskapet legges ned, får komiteen ledet av Mads Wiik Kleven en oppgave mindre å håndtere.

Da denne saken ble lagt ut var det fortsatt 60 personer på talerlista.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse