JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IndustriAll: Solidaritet lønner seg

Når folk i fattige land får det bedre, er det gunstig også for folk i rike land. Og at fagbevegelsen i rike land beholder sin innflytelse, er gunstig for folk i fattige land, mener Jyrki Raina i IndustriAll.
GLOBAL: Jyrki Raina har hele verden som arbeidsplass, som generalsekretær i IndustriAll. I helgen besøkte han Fellesforbundets landsmøte i Oslo.

GLOBAL: Jyrki Raina har hele verden som arbeidsplass, som generalsekretær i IndustriAll. I helgen besøkte han Fellesforbundets landsmøte i Oslo.

Håvard Sæbø

harald@lomedia.no

Denne vinn-vinn-situasjonen er drivkraften for hans og forbundets kamp for faglige rettigheter over hele verden.

– Det er to store problemer vi jobber med verden over, sier Jyrki Raina. Han er generalsekretær i IndustriALL Global Union, som representerer 50 millioner medlemmer i 140 land.

– Det ene er retten til å organisere seg. Mange steder er det forbudt, som i Saudi-Arabia, Qatar og Emiratene. I land som Guatemala og Colombia drepes fortsatt faglige aktivister, forteller han.

Les også: Fellesforbundet vil støtte flyktninger og havnearbeidere

Bangladesh-avtalen

Det andre problemet er arbeidsforholdene verden rundt, som tekstilindustrien i Sør- og Sørøst-Asia. Der er lønningene elendige, arbeidsdagene lange og sikkerheten lav. Mange fikk øynene opp for dette etter at en fabrikk i Dhaka i Bangladesh kollapset i 2013, og 1129 arbeidere omkom. Det førte til kampanjer i Europa og USA, og den såkalte «Bangladesh-avtalen» ble underskrevet mellom blant annet IndustriAll og etter hvert mer enn 200 klesfabrikanter. Den forplikter selskapene til å følge med på, og følge opp, HMS på disse fabrikkene i Bangladesh.

Les også: Egen organisasjon tente landsmøtet

Dem og oss

Nettopp de til dels groteske arbeidsforholdene i tredje verden brukes gjerne som et argument mot at fagbevegelsen i rike land kjemper for egne arbeidsvilkår. Hva har vi å klage over her, liksom, når vi ser hvordan de har det andre steder?

Men uten en sterk fagbevegelse i land som Norge, ville arbeiderne i for eksempel Bangladesh hatt det enda verre, mener Raina.

– Vi er nødt til å opprettholde rettighetene våre her for å ha innflytelse. Det var sånn vi fikk til Bangladesh-avtalen, for eksempel, sier han.

– Når de får problemer i fattige land, og ikke får svar fra bedriften, tar de kontakt med oss. Så tar vi kontakt med bedriften. Og vi får alltid svar, sier Raina.

Les også: Stor trøkk på ungdomssaken

Sirkelen sluttet

Og bare sånn for å slutte sirkelen helt: Gjennom å forbedre arbeidsvilkårene i tredje verden, hjelper også arbeidere i rike land seg selv.

– Flere millioner arbeidsplasser i Europa og Nord-Amerika er blitt borte og flyttet til land i 3. verden, siden det er så billig. Det legger også press på arbeiderrettighetene i rike land. Så hvis det blir bedre forhold der, blir det også bedre her, sier Jyrki Raina.

FLERE SAKER FRA FELLESFORBUNDETS LANDSMØTE:

Tyngt skyts i EØS-saken

Innleie i byggebransjen øker fortsatt

Landsmøteglimt fra første døgn

Dette blir de viktigste sakene

SE DIREKTE FRA LANDSMØTET

IndustriAll Global Union

• Stiftet i 2012, ved en fusjon av tre store internasjonale forbund.

• Har mer enn 50 millioner medlemmer, i mer 600 fagforbund, i 140 land.

• Hovedkontor i Geneve.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

IndustriAll Global Union

• Stiftet i 2012, ved en fusjon av tre store internasjonale forbund.

• Har mer enn 50 millioner medlemmer, i mer 600 fagforbund, i 140 land.

• Hovedkontor i Geneve.