JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unite: Venter på Corbyn

Britisk fagbevegelse har de samme problemene som den norske. Nå setter den sin lit til at Jeremy Corbyn får gjenreist Labour-partiet.
OPTIMIST: Tony Murphy og Unite har mange utfordringer, men har store forhåpninger til at den nyvalgte Labour-lederen Jeremy Corbyn skal hjelpe til med å løse dem.

OPTIMIST: Tony Murphy og Unite har mange utfordringer, men har store forhåpninger til at den nyvalgte Labour-lederen Jeremy Corbyn skal hjelpe til med å løse dem.

Erlend Angelo

harald@lomedia.no

Tony Murphy fra det britiske fagforbundet Unite har bare hørt en times tid på debatten på Fellesforbundets landsmøte når Magasinet drar ham ut av salen for et intervju.

Men han har hørt nok til å kjenne seg igjen.

– Forholdet til Europa, midlertidige ansettelser, kampen for organisering ... Det er som å være på et landsmøte hos oss, sier han.

Ny lov

Senere i høst legger den konservative britiske regjeringen fram forslag til en ny lov, som i praksis vil stramme inn på streikeretten og blokkere fagforbundenes pengestøtte til Labour.

Britisk fagbevegelse har vært i nedgang helt siden Thatcher-regjeringen tok knekken på gruvearbeiderstreiken på 1980-tallet. Ifølge en del kommentatorer kan den skylde seg selv, og den skal ha gjort seg så politisk uspiselig at det var forbundenes støtte til Ed Miliband som partileder som gjorde at Labour tapte nok et parlamentsvalg i vår. Partiet måtte tilbake til sentrum, tilbake til Tony Blairs markedsvennlighet, var teorien.

Men så valgte Labour Jeremy Corbyn til ny partileder, med et overveldende flertall.

Støtte i skjul

Corbyn har sittet 32 år i parlamentet, der han har markert seg som en stemme til venstre for Labour-ledelsen, i den grad han har markert seg i det hele tatt. 66-åringen må være være et av de underligste sentrene for en politisk personlighetskult noen sinne. Men en personlighetskult er det blitt, etter at han hev seg med i partilederkampen som en outsider så langt ute på siden at han knapt ble sett.

– Det var helt vilt, forteller Murphy.

– Vi støttet ikke Corbyn så uttalt som vi støttet Miliband før ham, men vi arrangerte en del av møtene hans. Og det kom så mye folk. Det kom tusenvis! Møtene vi hadde med den andre kandidaten vi støttet, Andy Burnham, trakk kanskje 30-40.

I tiden før ledervalget fikk Labour mer enn 100.000 nye midlertidige medlemmer, som betalte tre pund for å kunne stemme. 12. september fikk Corbyn 59,5 prosent av stemmene. I løpet av det neste døgnet hadde Labour 15.000 nye medlemmer.

Samler familien

– Jeg tror forklaringen er så enkel som at folk stoler på ham, sier Murphy om den nye Labour-lederen.

– Folk er lei av sleske politikere. Det samme er folk i fagbevegelsen. Tony Blair var full av løfter, men sviktet oss stygt. Hva Miliband ville fått til, vet vi ikke. Men vi har stor tro på at Corbyn kan få folk til å stole på Labour igjen, og ja: Jeg tror han kan bli statsminister ved neste valg, sier Murphy, som bruker egen familie som bevis på Corbyns appell:

– Kona mi er konservativ. Vi har vært gift i 40 år, og det går greit siden vi tidlig ble enige om aldri å snakke om politikk. Men forleden sa hun at hun godt kunne tenke seg å stemme på Corbyn. "Han er ærlig", sa hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse