JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavere produktivitet - på tross av allmenngjøring

Arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa har påvirket både lønninger, priser og ikke minst produktiviteten i det norske arbeidsmarkedet siden 2004. Allmenngjøring av tariffavtaler har bare delvis motvirket disse endringene.
ALLMENNGJORT: Skips- og verftsindustrien er en av seks næringer innenfor LO som har fått allmenngjort tariffavtale siden den første avtalen så dagens lys i desember 2004. Bildet er fra Fjellstrand Verft i Omastrand, et av verftene som på tidspunktet bildet ble tatt, høsten 2012, baserte mye av virksomheten på innleie av utenlandsk arbeidskraft.

ALLMENNGJORT: Skips- og verftsindustrien er en av seks næringer innenfor LO som har fått allmenngjort tariffavtale siden den første avtalen så dagens lys i desember 2004. Bildet er fra Fjellstrand Verft i Omastrand, et av verftene som på tidspunktet bildet ble tatt, høsten 2012, baserte mye av virksomheten på innleie av utenlandsk arbeidskraft.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Dette bekrefter det vi har sett og advart mot, sier LO-sekretær Trude Tinnlund i en kommentar etter Fafo Østforums seminar om allmenngjøring tirsdag. Hun var en av dem som fulgte fremleggelsen av den nye rapporten om virkningene av allmenngjøring av tariffavtaler som Samfunnsøkonomisk Analyse, Statistisk Sentralbyrå og Fafo har laget på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet. Sentrale spørsmål i evalueringen er hvordan arbeidsinnvandringen har påvirket lønnsdannelsen og arbeidsmarkedet, og på hvilken måte allmenngjøring har bremset lavlønnskonkurransen.

Tilbudssjokk

Økningen i innvandringen etter EU-utvidelsene siden 2004 har gitt et tilbudssjokk i deler av det norske arbeidsmarkedet og endret både lønns- og prisdannelsen og arbeidsmarkedets virkemåte, skriver forskerne i innledningen til rapporten. Produktivitetsveksten har falt og allmenngjøring av tariffavtaler på enkelte områder har kun i begrenset grad motvirket endringene.

Innvandringen av arbeidstakere fra Øst-Europa har økt jevnt og trutt siden 2004. I år er det totale tallet utenlandske arbeidstakere oppe i 175.000, hvorav arbeidstakere fra Øst-Europa utgjør en stor andel, spesielt innen bygg- og anlegg, verftsindustrien og jordbruk. Men også helse- og sosial, overnatting og servering og formidling og utleie av arbeidskraft har stor innvandrerandel, konsentrert i første rekke om Oslo og Akershus og Vestlandsfylkene.

Skjult ledighet

– Det norske arbeidsmarkedet har stort sett klart å absorbere denne arbeidsinnvandringen. Men den skjulte ledigheten har økt og innvandringen har kanskje litt - men ikke mye - gått på bekostning av norske arbeidstakere, sa Roger Bjørnstad, daglig leder i Samfunnsøkonomisk Analyse, under fremleggelsen.

I perioden har det vært en stor sysselsettingsnedgang av nordmenn i enkelte yrker, blant annet innen rengjøring og jordbruk. Det er flest innvandrere innen helse og sosial, bygg og anleggsvirksomhet (24 prosent), overnatting og servering, formidling og utleie av arbeidskraft, konsentrert om Oslo og Akershus og Vestlands-fylkene.

Sterke virkninger

Rapporten tar for seg de fire første av totalt åtte overenskomster som er blitt allmenngjort, overenskomsten for jordbruks- og gartnerinæringen, verkstedoverenskomsten, byggfagsoverenskomsten og renholdoverenskomsten.

– Vi ser sterke og signifikante virkninger av innvandringen i bygg og anlegg og i vakt- og eiendomstjenester, som også inkluderer renhold, mens vi ikke har sett noen effekter i jordbruk eller innen verftsindustri, sier Bjørnstad.

Lavere produktivitet

Innen bygg og anlegg og innen renhold har imidlertid arbeidsinnvandringen ført til lavere lønnsvekst, lavere prisvekst og ikke minst et relativt stort fall i produktiviteten.

– Innvandringen har økt konkurransen innen bygg og anlegg, den har ført til reduserte marginer. Produktiviteten har gått ned og det virker som om arbeidskraften også er mindre produktiv i seg selv, sier Bjørnstad. Allmenngjøring har imidlertid dempet utslagene av innvandringen innen bygg- og anlegg. Innen renhold har ikke allmenngjøring gjort noe stort utslag på pris, lønn eller produktivitet,

Skjermet næring

Forskerne prøver seg også på en forklaring på hvorfor innvandring bremser lønnsveksten.

– Tjenestenæringene i Norge var tidligere skjermet fra internasjonal konkurranse og lønnsnivået på lavt kvalifisert arbeidskraft har vært holdt oppe, sier Bjørnstad.

Redusert forhandlingsmakt

Han mener innvandringen også har redusert arbeidstakernes forhandlingsmakt. Selv om frontfagsmodellen fortsatt er gyldig i de analyserte næringene, er den mindre relevant enn tidligere.

– Frontfagmodellens prinsipp om lik lønnsvekst i følgefag er brutt, konkluderer Bjørnstad.

Økte lønna

I kroner og øre er det EU-borgerne (EU 10) som de siste åra har økt lønna mest, men de befinner seg også nederst i lønnsspiralen. I de allmennngjorte næringene er det noen variasjoner. Verftene har fått større lønnsspredning, det samme har skjedd i byggenæringen, mens renhold har opplevd svakere lønnsvekst og mindre lønnsspredning. I 2012 var det kun én av tre innen renhold med norsk landbakgrunn og hver fjerde renholder ble avlønnet under den allmenngjorte satsen.

– Gode erfaringer

LO-sekretær Trude Tinnlund sier debatten i LO forut for innføring av allmenngjøring som virkemiddel i 2004 var bred og ulike meninger kom fram. Det var mange påstander om underbetaling, lange arbeidsdager og mye useriøsitet knyttet særlig til underleverandører på de petrokjemiske anleggene. Tinnlund mener erfaringene etter 2004 har vært gode.

– Allmenngjøring har ikke økt gratispassasjerproblemet for fagforeningene, men gjort det lettere å rekruttere utenlandske arbeidere. Tusenvis av østeuropeere er blitt fagorganisert, sier Tinnlund.

I tillegg til at den nye rapporten bekrefter en del bekymringer, viser den, ifølge Tinnlund, at allmenngjøring har bidratt til å bremse endringene i lønnsdannelsen, i prisdannelsen, i produktiviteten og i etterspørselen etter arbeidskraft.

Tre LO-forslag

LO og forbundene sliter imidlertid med å få allmenngjort tariffavtaler og det er lange og tidkrevende prosesser. LO har spilt inn tre forslag som skal gjøre det lettere å allmenngjøre tariffavtaler:

• Dokumentasjonskravet bør lempes på

• Omvendt bevisbyrde. Hvis det først er allmenngjort innenfor et område, så gjelder vedtak til noen begjærer det opphevet og dokumenterer at det ikke er noe problem i bransjen lenger

• Øke gyldighetsvedtaket fra 2 til 4 år.

Viktige verktøy

I tillegg kommer flere andre tiltak som den forrige regjeringen gjennomførte, som informasjon og påseplikt, innsynsrett for tillitsvalgte og solidaransvar knyttet opp til allmenngjorte områder.

– Det betyr at når vi får allmenngjort får vi flere viktige verktøy med på kjøpet og ikke minst gir vi kontrolletatene flere hjemler til å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår.

– Rapporten viser at langt flere ville hatt lav lønn uten allmenngjøring, sier Trude Tinnlund.

Fakta om allmenngjøring

Lov om Allmenngjøring kom i forbindelse med EØS-avtalen i 1993.

Det første allmenngjøringsvedtaket ble gjort gjeldende gjennom forskrift i desember 2004. Da ble deler av Verkstedoverenskomsten, Byggfagsoverenskomsten og Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) gjort gjeldende, geografisk avgrenset til syv petroleumsanlegg på land.

I dag er seks overenskomster innen LOs områder allmenngjort:

Byggeplasser i Norge, Fellesforbundet

Jordbruk og gartnerinæringene, Fellesforbundet

Renholdsbedrifter, Norsk Arbeidsmandsforbund

Fiskeindustrien, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (ny i år)

Elektrofagene, EL & IT Forbundet (ny i år)

I tillegg er YS-avtalene for godsbiltransport og turbussbransjen nylig allmenngjort.

Undersøkelser blant LOs tillitsvalgtpanel viser overveldende støtte til allmenngjøring av tariffavtaler. 51 prosent sier tiltaket er svært godt, 34 prosent ganske godt.

Frontfagmodellens prinsipp om lik lønnsvekst i følgefag er brutt

Roger Bjørnstad, daglig leder i Samfunnsøkonomisk Analyse

– Bekymringsfull utvikling

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), har merket seg hovedtrekkene i rapporten om redusert lønns- og prisutvikling og at dette har påvirket produktiviteten.

– Vi skal ha en takknemlighet overfor de som har bidratt til den enorme økonomisk veksten vi har sett i Norge de siste to tiårene. Det som er underkommunisert er at antallet sysselsatte har beveget seg sakte, men sikkert, nedover. Det er en bekymringsfull utvikling og det er de som befinner seg i grenselandet i norsk arbeidsliv som kommer svakest ut, sier Sættem.

Han mener det er viktig at det norske arbeidslivet har en produktivitet som rettferdiggjør vårt høye lønnsnivå. Han ser også rapporten i sammenheng med arbeidskriminalitet, selv om det ikke er et tema som er behandlet i rapporten.

Statssekretæren imøteser den videre debatten om funnene i rapporten, som blant annet vil skje mellom partene i Teknisk Beregningsutvalg og i Tariffnemda.

– Vi ser at det kan være behov for forenklinger av allmenngjøringsinstituttet og det er jeg spent på å høre tanker om fra begge parter, sier Sættem.

– Rapporten, en analyse

Fagdirektør i NHO, Torill Lødemel, mener rapporten må sees på som en analyse, og ingen bred evaluering av allmenngjøringsinstituttet.

– Jeg merker meg noen interessante koblinger av ulike dataregistrerte. Når det gjelder renhold, som ble allmenngjort i 2012, er det gjort én observasjon, sier Lødemel.

Hun understreker at det ikke har vært reallønnsnedgang i perioden og mener andre årsaker enn arbeidsinnvandring kan ha ført til lavere lønnsvekst i de aktuelle bransjene.

– Koordineringen ser ikke util å være svekket i LO/NHO-området. Strukturendringene har vært store, men lønnsveksten har vært tilnærmet lik for verksted og byggfag i LO/NHO-området, sier Lødemel.

– Vi har kun ett virkemiddel

Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse mener vi har tre muligheter for å bekjempe sosial dumping i det norske arbeidslivet.

To av dem, å si opp EØS-avtalen og innføre en lovfestet minstelønn, synes imidlertid å mangle politisk støtte.

– I prinsippet har vi kun dette siste virkemiddelet, allmenngjøring. Så er det riktig som flere sier, at det har vært en formidabel lønnsvekst i Norge de siste ti årene. Tildels har det vært gode tider for bedriftene. Vi har sett på de isolerte effektene innvandringen har bidratt til. Vi ser at det tariffestede arbeidslivet durer og går som før. Men vi ser tendenser til en todeling av arbeidsmarkedet og at de tariffestede områdene krymper i enkelte bransjer, sier Roger Bjørnstad, daglig leder i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Fakta om allmenngjøring

Lov om Allmenngjøring kom i forbindelse med EØS-avtalen i 1993.

Det første allmenngjøringsvedtaket ble gjort gjeldende gjennom forskrift i desember 2004. Da ble deler av Verkstedoverenskomsten, Byggfagsoverenskomsten og Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) gjort gjeldende, geografisk avgrenset til syv petroleumsanlegg på land.

I dag er seks overenskomster innen LOs områder allmenngjort:

Byggeplasser i Norge, Fellesforbundet

Jordbruk og gartnerinæringene, Fellesforbundet

Renholdsbedrifter, Norsk Arbeidsmandsforbund

Fiskeindustrien, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (ny i år)

Elektrofagene, EL & IT Forbundet (ny i år)

I tillegg er YS-avtalene for godsbiltransport og turbussbransjen nylig allmenngjort.

Undersøkelser blant LOs tillitsvalgtpanel viser overveldende støtte til allmenngjøring av tariffavtaler. 51 prosent sier tiltaket er svært godt, 34 prosent ganske godt.