JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Servitører på Scandic-hoteller nekter å godta lønnskutt

Servitørene ble de store taperne da Scandic kjøpte opp Rica-hotellene. Lønna ble satt ned med minst 60.000 i året. Nå skal LO og NHO i forhandlinger om dette er tariffbrudd.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Servitørene i tre tidligere Rica-hoteller reagerer kraftig på at de har blitt satt ned i lønn. Lønnskuttet skjedde etter at Scandic kjøpte Rica-hotellene i fjor.

Da Rica eide hotellene hadde servitørene på enkelte hoteller en andel av 12,5 prosent av omsetninga i restaurantene og barene på hotellene. Men plutselig ble potten som skulle deles mellom dem gjort mindre. Resultatet: De går ned minst 60.000 kroner i lønn i året.

Les også: Hvem skal bo på alle de nye hotellene i Stavanger?

Vil ikke ned i lønn

Torsdag denne uka møtes LO og NHO til forhandlingsmøte om denne lønnsnedsettelsen, som servitørene oppfatter som blodig urettferdig.

– Da det kom nye eiere satte de ned «pensjonsprisen» på kurs- og konferansepakker. Matandelen av totalprisen ble kraftig redusert. Det ble drøfta, men vi vant ikke fram med vårt syn. Så nå ligger det en uenighetsprotokoll der.

Det sier tillitsvalgt for servitørene på kurs- og konferansehotellet Scandic Helsfyr, Arve Letnes. Reaksjonene blant servitørene har ikke latt vente på seg.

– Ingen synes noe om å gå ned i lønn, samtidig som andre i samfunnet rundt går opp, sier Letnes.

Les også: Ingen lokale lønnsforhandlinger i hotell og restaurant

Tre hoteller

De tre hotellene der det er tvister rundt prosentlønnsavtalene er nå Scandic Helsfyr, Scandic Holmenkollen og Scandic Park Drammen. Mønsteret er det samme overalt: Utgangspunktet prosentlønna beregnes ut fra blir mindre, og dermed står de ansatte igjen med mindre. Det betyr ikke at kundene får rimeligere kurs og konferanser, bare at hotellene selv tar en større del av potten.

Magasinet besøkte Rica Helsfyr ved lønnsoppgjøret i 2014. Hva var de opptatt av da?

Bak Scandic-kjeden står et fond som eies av den mektige svenske Wallenberg-familien.

Allerede første året tjente svenskene gode penger på oppkjøpet. Omsetningen økte med rundt tre milliarder kroner.

Bestill nyhetsbrevet vårt her:

Ensidig satt ned

Fellesforbundet hevder at de ansatte ikke ensidig kan bli satt ned i lønn.

– Slike spørsmål bør dessuten avgjøres i den enkelte bedrift og ikke på konsernnivå. Da blir det langt unna dem det gjelder, og avstanden til beslutningen blir så stor. Det sier Frank Schistad i tariffavdelingen i Fellesforbundet.

Han skal være med på forhandlingsmøtet med NHO, og er derfor sparsom med kommentarene. Men han peker på at Scandic har strømlinjeformet sin prispolitikk:

– Prisen er nå den samme på konferansehotellene kjedene har over hele landet. Vi mener at på enkelte av hotellene er prisen for maten satt ureelt lavt i forhold til det kundene tilbys – dette kan bare den lokale tillitsvalgte og direktøren vurdere på den enkelte bedrift, sier Schistad til Magasinet.

Les også: Oppdaget lovbrudd ved 26 av Stordalens hoteller

Forhandler ikke i media

Arbeidsgiversiden er heller ikke ivrig etter å kommentere de kommende forhandlingene om servitørlønna. Direktøren på Scandic Helsfyr viser til NHO Reiseliv. Advokat Magne Kristensen i NHO Reiseliv skal delta i forhandlingsmøtet, men nøyer seg med følgende kommentar:

– Vi vil forhandle med LO på vanlig måte, ikke gjennom media.

Les også: NHO vil ikke ha regionale verneombud ved hoteller

Arbeidsretten neste?

Generelt er det slik at dersom det ikke blir enighet i forhandlingsmøter mellom LO/NHO, så vurderes Arbeidsretten. Fellesforbundet og arbeidstakersida har hatt delte erfaringer med Arbeidsretten de siste åra, med en rekke dommer som har gått i arbeidsgivers favør.

LO-Aktuelt har gått gjennom fasit for LOs saker i Arbeidsretten i denne artikkelen.

Også Fellesforbundet har tapt viktige saker i Arbeidsretten:

Les også om hvordan ansatte i SAS Spirit lovlig ble satt ned i lønn.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse