JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ølgründerne

At det her til lands har eksistert en god del mennesker – i all hovedsak gutter og menn – som har drevet hjemmebrygging av øl, er ingen hemmelighet. Men for bare noen få år siden kom mange av disse bryggerne ut av skapet.

jan.erik@lomedia.no

De var lei av at de industrielle bryggerienes produkter skulle være ensbetydende med godt øl, en del av dem ville sjøl ut på markedet med all kunnskapen, lidenskapen og ølet sitt. Og vi fikk en eksplosjon av mikrobryggerier – som mange av dem kalte seg. I dag vil de mest ihuga og kvalitetsbevisste av dem helst betegne bryggeriene sine som håndverksbryggerier.

I fjor kom Kagge Forlag, det forlaget som kanskje sterkest snuser på nye norske trender, ut med boka «»Den norske ølrevolusjonen» som nettopp handler om det ovenfor nevnte. Og det har blitt en praktfull bok. Ikke bare for entusiastene og matskribentene, men også for alle oss som er interesserte i samfunns- og kulturhistorie. Og som Kanskje også er litt glad i øl. For det ølet en del av disse nye bryggeriene våre er i stand til å trylle fram er på sitt beste konkurransedyktig med mer renommerte ølsorter fra øl-land som Belgia, England, Tyskland og USA. I denne boka får vi den korte historien bak ni utvalgte bryggerier. Nøgne Ø, som var det første av dem, Haandbryggeriet, Ringnes, Hansa, Voss Bryggeri, Lervig Aktiebryggeri, Kinn Bryggeri, Agir og 7 Fjell Brygger. Noen av disse har bostedsadresse på såpass perifere steder – sett fra de store byene – som Florø og Flom. Mens de to store industrielle bryggeriene Ringnes og Hansa er med fordi det her også har skjedd en revolusjon de seineste årene. Nå lager de også pale ale og andre internasjonale ølsorter i stor skala.

Men det er først og fremst de små dette handler om – de som setter kvalitet foran kvantitet. Og øl kan de lage, det kan du forsikre deg om ved å ta deg en tur på butikken eller på vinmonopolet det mye av dette håndverksbrygget finnes.

Men du finner ikke bare historien om de suksessfulle gründerne, du finner også en mengde oppskrifter. Dette er riktig nok for spesielt interesserte, men dog. Her skjules intet.

«Den norske ølrevolusjonen» er en flott gavebok som til tross for at den er ett år gammel, slett ikke har gått ut på dato – snarere tvert imot. Boka er nesten som Kinn Bryggeris Tomasmesse – bryggeriets prisede juleøl – den blir bedre og bedre etter litt tids lagring. Bon apetit!

Annonse
Annonse