JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha bedre AFP og høyere pensjon for lavtlønte

Ny aksjon vil slåss i tariffoppgjøret for bedre pensjon

En ny hybridordning innen tjenestepensjon må tariffestes, med forhandlings- og streikerett. Det skal være en bred ordning styrt av partene, krever ny aksjon.

Martin Guttormsen Slørdal

stig@lomedia.no

Dette er et hovedkrav fra en rekke klubber og foreninger, som nå har organisert en landsomfattende aksjon, nemlig «Rettferdig pensjon – gjenreis AFP». Hovedkravene om tariffesting, brede ordninger og hybrid på linje med de ledelsen i LO står for, og svært mange av kravene fra aksjonen finner vi igjen i LOs handlingsprogram for pensjon vedtatt på kongressen i 2013.

Hensikten er å utøve et størst mulig press på arbeidsgiverorganisasjonene, samtidig som de ønsker å mobilisere mest mulig kraft og styrke for pensjonssaken i LO.

Svein Åge Samuelsen, nestleder i LO i Trondheim er leder av aksjonen. Blant de som støtter opp er LO i Oslo, LO i Stavanger og avdelinger innen Fellesforbundet, EL & IT Forbundet, Fagforbundet, Handel & Kontor og andre forbund.

Følg oss på Facebook og Twitter

Økende interesse

Interessen for pensjon nedover i LOs rekker er økende.

– Også unge medlemmer viser nå en synlig interesse. Mange er sjokkert over hvor lav pensjon de vil få etter å ha sett på NAVs pensjonskalkulator, sier Svein Åge Samuelsen.

Nestleder Svein-Åge Samuelsen i LO i Trondheim.

Nestleder Svein-Åge Samuelsen i LO i Trondheim.

Siri Hardeland

Han mener administrasjonskostnadene går betydelig ned i brede ordninger. Det heter da også at en bred ordning styrt av partene vil gi 30 prosent mer i tjenestepensjon uten at bedriftens kostnader øker. Andre krav fra aksjonen er at innskudd fra bedriften må være på minst 4 prosent i en hybridordning. Det må være innskudd fra første krone og ikke som mange har det i dag, at innskudd betales inn etter at 1 G, ca 90 000 kroner, er trukket fra. Man vil ha innskudd fra første dag, samtidig som pensjon automatisk skal overføres til ny avtale ved jobbskifte.

Aksjonen ønsker ikke arv til etterlatte, men at pengene etter folk som dør tidlig skal gå inn i ordningen, og dermed overføres til alle som fortsatt er i ordningen. Nullgaranti gjelder for hybrid, noe aksjonen understreker som et krav. Det innebærer en garanti mot negativ avkastning. Mens innskuddspensjon gjerne varer til 77 år, vil foreningene at utbetalingene skal vare til minst 82 år. Hovedregelen innen hybrid er at den er livsvarig.

Her bestiller du nyhetsbrevet vårt:

Også AFP

Det heter også at aksjonen vil gjenreise AFP. De vil at 62 åringer skal kunne gå av med akseptabel AFP, men mener at det nå er en rekke svakheter ved ordningen.

– Vi må ha fokus på AFP også, den skal evalueres i 2017, sier Samuelsen.

Han vil endre AFP-ordningen på vesentlige punkter:

• Det må gis et tillegg til de som må gi seg tidlig, fra 62 til 65 år, som kompenserer for det tapet de lider i livsvarig pensjon.

• De som mister jobben før fylte 62 år i en AFP-bedrift, må få beholde opptjent AFP.

• Delvis uføretrygd skal kunne kombineres med delvis AFP.

Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Dårlig lønn, dårlig pensjon

Innen varehandelen ligger tjenestepensjonsordningene stort sett på lovens minstenivå.

– Det betyr at medlemmene kun får fra 1 G (ca 90 000 kr) og at opptjeningen er 2 prosent av lønn, sa HKs nestleder Bjørn Mietinen på en pensjonskonferanse 16. november. Fratrekket på 1 G kan gjøre at 30 prosent av fastlønna holdes utenfor.

– Også andre huller i loven om offentlig tjenestepensjon rammer arbeidere i varehandelen hardt. Det gis ikke opptjening for deltidsarbeid under 20 prosent eller for personer under 20 år. Dermed mister mange unge opptjening til tjenestepensjon. Dette har mye å si i innskuddspensjoner, der hvert år teller. Mest oppsiktsvekkende er at det ikke gis opptjening til ansatte som jobber under ett år, mener Mietinen.

Fellesforbundet: AFP-vedtaket er klar marsjordre

Vil jobbe for de lavtlønte

Han mener arbeidstakere med lav lønn også blir tapere på pensjonsområdet. Innen offshore, finans, konsulentvirksomhet og jus er det langt vanligere å spare med høyere sats og fra første krone. Frisører, rengjørere, hotellarbeidere og servitører ligger på gulvet. Forskjellene i samfunnet øker, mener HK-nestlederen. Han foretrekker hybrid framfor innskuddspensjon, og påpeker at AFP er viktig, men at den har mange svakheter.

– Vi har alle hørt historiene om hjelpepleiere som går fra offentlig til privat sektor og dermed mister retten til offentlig AFP. Siden de er over 55 år, har de heller ikke mulighet til å oppfylle vilkårene til privat AFP. Der kreves det at arbeidstaker skal ha jobbet i en bedrift med AFP i minst 7 av de 9 siste år før 62 års alder. Sykdom og andre ytelser fra NAV med varighet på over 52 uker tåles ikke i de tre siste år før avgang. Og dersom bedriften nedbemanner, må du få jobb i en annen tilsluttet bedrift innen uttakstidspunktet.

Les også: AFP-en forduftet da jobben ble borte

Vil tariffeste pensjonene

Mietinen mener disse hullene må tettes, at det må spares fra første krone, og at all lønn må telle med, også uregemessige tillegg. HK vil at forbundene og LO skal jobbe aktivt for at retten til AFP beholdes ved virksomhetsoverdragelser og outsourcing.

– Skal vi få til dette, må tjenestepensjonene tariffestes, er hans klare melding.

Eystein Garberg fra EL & IT Forbundet var inne på noe av det samme, nemlig at du lett kan miste AFP hvis helsa svikter.

– Det samme skjer dersom bedriften din legges ned eller tariffavtalen sies opp.

Eystein Garberg, EL & IT Forbundet

Eystein Garberg, EL & IT Forbundet

Leif Martin Kirknes

LO-kongressen i 2013

Stein Aamdal, tidligere klubbleder ved Aker Verdal, minnet i sin innledning om en del av det LO-kongressen vedtok om pensjon i 2013. For det første var det å jobbe for at samlet pensjon ved 67 års alder skal være 66 prosent av tidligere lønn. Dernest å arbeide for at AFP på en enda bedre måte kan gi flere muligheten til å gå av med folketrygd fra 62 år.

Stein Aamdal, tidligere klubbleder ved Kværner Verdal.

Stein Aamdal, tidligere klubbleder ved Kværner Verdal.

Håvard Sæbø

«LO vil derfor kreve et overgangstillegg i AFP-ordningen for å sikre dette». I dag kan man risikere å falle utenfor ordningen på slutten av yrkeslivet uten å få noen AFP-ytelse. Derfor ville man utrede muligheten for bedre ytelser for de som uforskyldt faller utenfor ordningen, spesielt ved sykdom/uførhet, arbeidsledighet og virksomhetsoverdragelse sent i karrieren. I 2013-vedtaket ligger også at LO vil tariffeste tjenestepensjonsordninger, og at OTP-ordningen må forbedres med opptjening fra første krone.

Solidarisk forsikringsordning

Rådgiver i De Facto, Stein Stugu, mener at hybridpensjon viderefører pensjon som en solidarisk forsikringsordning. I en artikkel på Manifest sine nettsider skriver han at overtidsbetaling og tillegg etter hans mening må inn i pensjonsgrunnalget. Høytlønte har som regel det, mens de med lavere lønn får utbetalt overtidstillegg og ulempetillegg. Både med innskuddspensjon og hybrid "vil en enkelt kunne endre dette". Stugu skriver: "Forskjellen i utbetalt pensjon vil bli enorm mellom de som får pensjonsinnskudd beregnet ut fra 7 prosent av lønn og de som bare har offentlig tjenestepensjon (OTP) med 2 prosent innskudd, og ikke engang innskudd basert på all inntekt. Med en inntekt på rundt 400 000 i året får de med best pensjon fire ganger så mye i tjenestepensjon som de som bare har OTP". Stein Stugu mener derfor at OTP bør gjelde fra første krone og økes til minimum 5 prosent av lønn. Han skriver videre at hovedregelen i hybridpensjon er at utbetalingene skal vare livet ut, mens innskuddspensjonen normalt varer til fylte 77 år.

Les alt om AFP i vårt tariffleksikon

Les også: Slik kan du unngå AFP-smellen

Hovedoppgjøret 2016

• Det foregår nå en diskusjon i forbundene om krav til hovedoppgjøret i 2016 og oppgjørsform.

• Pensjon står sentralt. Det gjelder særlig tjenestepensjonen, men også spørsmålet om forbedringer i AFP-ordningen opptar mange.

• Mange forbund vil konkludere i januar. 23. februar vil LOs representantskap avgjøre krav og oppgjørsform.

De svake arbeidstakerne blir taperne, mens lønnsvinnerne også får den beste pensjonen.

HK-nestleder Bjørn Mietinen om tjenestepensjon

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Hovedoppgjøret 2016

• Det foregår nå en diskusjon i forbundene om krav til hovedoppgjøret i 2016 og oppgjørsform.

• Pensjon står sentralt. Det gjelder særlig tjenestepensjonen, men også spørsmålet om forbedringer i AFP-ordningen opptar mange.

• Mange forbund vil konkludere i januar. 23. februar vil LOs representantskap avgjøre krav og oppgjørsform.