JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ja til ungdomsråd!

Tirsdag avgjorde Stortinget om vi skulle lovfeste ungdomsråd i kommunene eller ikke. Dette var et initiativ tatt fra fire representanter fra Arbeiderpartiet og en fra Kristelig Folkeparti.

Colourbox.com

Forslaget ble, ikke overraskende, nedstemt av Høyre og Fremskrittspartiet, men overraskende også av Venstre.

Ungorg har vært en pådriver for forslaget. Ønsket kom altså fra ungdommen sjøl. I 2013 gikk barne- og likestillingsdepartementet inn for lovfesting av lokale ungdomsråd (LUR), men ingenting er skjedd. Eldreråd og representasjonsordninger for mennesker med nedsatt funksjonsevne er lovpålagt gjennom en egen særlov, og vi ønsket derfor at kommunale ungdomsråd også ble lovfesta. Det er i samsvar med viktige demokratiske prinsipper og verdier å ha tiltak som sikrer interessene til grupper som ellers er svakt representerte. Ungdom under 18 år har ikke stemmerett og derfor ingen mulighet til ordinær deltakelse i det demokratiske systemet. At eldre, som både er valgbare og har stemmerett, skal ha en særskilt rett til medvirkning, mens ungdom ikke har, det sender feil signal.

Barnekonvensjonen slår fast at barn og unge har rett til å bli hørt i saker som angår dem. Det å ha et fungerende ungdomsråd er en effektiv måte å sikre unges medvirkning i politikken. Ungdomsrådene er gode skoler i demokrati, og deltakelse på lavere nivå ofte ringvirkninger som vil føre til engasjement på et høyere nivå seinere. Deltakelse i demokratiet gir innsyn i aktuelle samfunnsforhold, gir opplæring i demokratiske spilleregler og skolerer folket til å bli gode borgere. Det er derfor viktig å gi ungdommer tilgang, anerkjennelse og reell medvirkning, og gi ungdom troen på at det å delta i politiske prosesser nytter. Et håp er at dette på sikt vil kunne virke positivt inn på valgdeltakelsen blant unge, som er lavere enn befolkningen for øvrig. Et levende lokaldemokrati skaper ikke bare et levende lokalsamfunn, men rekrutterer også kompetente og engasjerte borgere til høyere nivå i politikken. Lokale ungdomsråd bidrar videre til økt engasjement for lokalpolitikk, samt bidrar til å gjøre lokalsamfunnene til bedre ungdomskommuner.

Å la det være opp til hver enkelt kommune slik flertallet tok til ordet for, er problematisk i et demokrati- og rettighetsperspektiv. Det kan ikke være slik at ungdoms rett og mulighet til medvirkning er avhengig av hvilken kommune de vokser opp i. Vi mener det er statens oppgave å sikre at ungdom får lik rett til medvirkning og innflytelse uavhengig av hvor i landet de bor.

Vi oppfordrer derfor de kommuner som i dag ikke har et ungdomsråd til å etablere dette nå. Det var synd at vi ikke nådde fram med lovfesting denne gang, men vi håper ungdommen holder saken varm!

Stortingsrepresentantene

Arild Grande(A) Rigmor Aasrud(A) Hege H.Liadal(A)Sonja Mandt(A)Geir Jørgen Bekkevold(Krf)

Annonse
Annonse