JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar for storinnrykk på Norsk Folkehjelps mottak i Bergen

Hun vet ikke hvem som kommer eller hvor de kommer fra, hvor mange de er, eller hvor lenge de blir. Men når de kommer, står frivillighetskoordinator Linda V. Nilsen og ønsker dem velkommen inn på Landås akuttmottak.
JOBBER MED FRIVILLIGE: Linda Nilsen er, som den første i Norge, ansatt som frivillighetskoordinator på full tid på et mottak. Hun er også fungerende mottaksleder når det trengs.

JOBBER MED FRIVILLIGE: Linda Nilsen er, som den første i Norge, ansatt som frivillighetskoordinator på full tid på et mottak. Hun er også fungerende mottaksleder når det trengs.

Tri Nguyen Dinh

line.scheistroen@lomedia.no

I klasserommet er bord og stoler byttet ut med enkle senger og skap. Veggene er nakne. På tavla er notater fra siste forelesning for lengst vasket bort. Men noen har funnet gjenglemt kritt og brukt det til å skrive: Velkommen!

VELKOMMEN: Beboerne ønskes velkommen på ulike måter, blant annet med tegninger og hilsninger på tavlene i klasserommene.

VELKOMMEN: Beboerne ønskes velkommen på ulike måter, blant annet med tegninger og hilsninger på tavlene i klasserommene.

Tri Nguyen Dinh

— Det virker litt tomt, ja. Jeg trodde det allerede nå skulle være fullt opp med beboere, men det er kanskje bra at det ikke er kommet flere. Vi trenger litt tid på å komme i gang. Det hadde nok vært mer kaos hvis vi hadde flere hundre beboere allerede fra dag én.

Linda V. Nilsen jobber som frivillighetskoordinator på Norsk Folkehjelps første akuttmottak i Bergen. Når LO-Aktuelt er på besøk rett før jul, har hun vært i jobben i knapt to uker. Hun fungerer også som mottaksleder når det trengs.

Mange barn

Det er den gamle lærerhøyskolen på Landås som har blitt akuttmottak, med plass til inntil 635 beboere. Bergen kommune skal samarbeide med UDI om mottaket. Norsk Folkehjelp står for driften. I løpet av de to første ukene kom det 44 beboere, nær halvparten av dem barn som kom sammen med sine familier. Beboerne kommer fra Syria, Afghanistan, Irak, Iran og Eritrea.

Noen barn og mødre hilser og smiler sjenert idet de går forbi i gangen. Andre er mer skeptiske. De har ikke lyst til å snakke med pressefolk.

Ingen vet

På Landås får de tre-fire måltider om dagen, egen seng og skap, dusj, vaskeri og helsetilbud. De skal i utgangspunktet bo på akuttmottaket i fem dager, men Nilsen og kollegaene har tatt høyde for at de fleste blir boende lengre. Akuttmottaket er i stor grad organisert etter Folkehjelpas retningslinjer for ordinære mottak. Folkehjelpa jobber også for å etablere et ordinært mottak i Bergen.

— Ingen vet hvor lenge de blir. To uker? To måneder? Et år? Vår oppgave er å tilby dem et sted de føler seg trygge, uavhengig av hvor lenge de blir her. Jeg tror de kjeder seg, så det er viktig å få i gang aktiviteter. De har jo ikke penger til å gjøre noe. De har ikke en gang penger til bussen til byen. De trenger noe å gjøre. Noen har allerede spurt om de kan få male vegger. Andre vil lære norsk fortest mulig. Da jeg kom inn i kantina her om dagen, var det noen som faktisk snakket til meg med noen ord norsk, forteller Nilsen.

Åpne armer

Mange ønsker å hjelpe. 200 frivillige har meldt seg til tjeneste, i tillegg til store deler av det etablerte organisasjonslivet i lokalmiljøet.

— Det har vært en fantastisk oppslutning og mottakelse i lokalmiljøet. Responsen har vært overveldende positiv. Jeg får så mange henvendelser at jeg nesten kunne trengt en sekretær, sier Nilsen med et smil.

Hun jobber med å organisere all frivilligheten. Nilsen skal være den første i landet som er ansatt på fulltid på et mottak for å være frivillighetskoordinator.

— Vi har ikke hørt noen som har vært negative til mottaket, men det finnes sikkert folk som ikke syns det er så bra, sier Nilsen.

600 dugnadstimer

Det er takket være stor dugnadsinnsats at en nedlagt skole i løpet av noen intense uker er omgjort til et mottak.

— Det har vært mye bæring, kan du si, sier Nilsen som berømmer den frivillige dugnadsinnsatsen fra Folkehjelpas egne, fagbevegelsens folk og engasjerte beboere på Landås spesielt og i Bergen generelt.

I løpet av noen få dager ble det skrudd sammen over 600 senger og like mange skap og madrasser ble båret på plass. Sengene var et puslespill å skru sammen, men etter hvert fikk dugnadsgjengene så god trening at det gikk sport i å konkurrere om hvem som gjorde det raskest.

— Da klokka var 22-23 en lørdag kveld måtte jeg nesten jage folk hjem. Jeg var så sliten at jeg ikke orket å spise, men folkene ville helst jobbe mer dugnad. Det har vært helt fantastisk. Jeg trodde aldri i verden at jeg skulle oppleve noe sånt, sier Nilsen.

Hun har det siste året vært medlem i styret i Norsk Folkehjelp Bergen der hun også har vært frivillighetskoordinator.

Attraktiv arbeidsplass

Nilsen er førskolelærer. Utdanningen har hun nettopp fra den gang det var lærerhøgskole i bygget på Landås.

— Jeg har blitt mer kjent i bygget på to uker enn da jeg var student i tre år.

Etter flere år som førskolelærer var hun lei, og da stillingene på mottaket ble utlyst søkte hun jobben som frivillighetskoordinator på fulltid. Over 600 personer søkte på 50 årsverk da stillingene på mottaket ble utlyst. Mottaket er døgnbemannet. Noen er ansatt med helt spesifikke arbeidsoppgaver, som å ta ansvar for kantina, logistikk, lede informasjonsarbeidet eller barneaktiviteter, mens andre har flere og mer fleksible arbeidsoppgaver. De ansatte er stort sett flerspråklige og har høyere utdanning. For mange var det avgjørende at det er Norsk Folkehjelp som driver mottaket, og at det ikke er en mer eller mindre tilfeldig aktører i markedet som er mer opptatt av å tjene penger enn å hjelpe flyktninger.

— Jeg ville nok ikke søkt jobb på mottaket hvis det ikke var Norsk Folkehjelp som skulle drive det. Det handler om at Folkehjelpa står for verdier som jeg tror på, sier Nilsen.

Det har vært en fantastisk oppslutning og mottakelse i lokalmiljøet.

Linda V. Nilsen

Sikkerhet høyt prioritert

Securitas-vakter og adgangskort er blant tiltakene som skal få beboerne til å føle seg trygge mens de bor på akuttmottaket på Landås.

Det er viktig å ta imot dem som kommer på en god måte, sier områdeansvarlig Stian Taule.

– Sammen med de ansatte på mottaket, politiet og brannvesenet gjør vi vårt for at alle skal føle seg trygge, sier han videre.

– Det har vært rolig her. Vi har ikke hatt noen spesielle hendelser, forteller Kenneth og Bervian, to Securitas-vakter på jobb. (De ønsker ikke etternavnet på trykk.)

ATTRAKTIVT: Vaktselskapet Securitas, her representert ved Berivan og Kenneth, har ansvar for vaktholdet på Landås mottak. Over 100 personer søkte på jobbene som ble utlyst. Også ansatte som allerede jobbet i Securitas har ønsket seg hit.

ATTRAKTIVT: Vaktselskapet Securitas, her representert ved Berivan og Kenneth, har ansvar for vaktholdet på Landås mottak. Over 100 personer søkte på jobbene som ble utlyst. Også ansatte som allerede jobbet i Securitas har ønsket seg hit.

Tri Nguyen Dinh

Securitas har erfaring fra sikkerhetsarbeid på mottak andre steder i landet. Det kom godt med da selskapet fikk oppdraget på Landås. I forkant av åpningen av mottaket er det gjort flere tiltak med tanke på sikkerhet. Det blir også gjort forløpende sikkerhetsanalyser.

Securitas har døgnbemanning på mottaket. Da stillingene, i første omgang rundt 15, ble utlyst, søkte over 100 personer på jobbene.

– Det er litt annerledes å jobbe på et mottak enn for eksempel å jobbe på et kjøpesenter. Vi må være oppmerksom på litt andre ting, sier Kenneth.

Sammen med han på vakt vil det ideelt sett alltid være en kvinne.

– Vi har tatt flere hensyn enn vanlig i rekrutteringsfasen. Her er det for eksempel viktig at vi har kvinner og menn på samme vakt og at de helst kan flere språk. Ansatte kurses spesielt for oppdraget. De har blant annet kurs i konflikthåndtering og hjertestarter, forteller Taule.

Det kan bli aktuelt å bemanne opp hvis antall beboere øker markant.

– Vi vet ikke hvordan det blir hvis det blir mange flere beboere her, men jobben blir uansett annerledes om det er 100 eller 600 personer som bor her, sier Kenneth.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse