JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektromontørenes Forening påstår Nokas motarbeider fagforeningen:

Aksjonerer til støtte for oppsagt tillitsvalgt

Elektromontørenes Forening raser etter at Nokas har gitt klubbleder sparken. Nokas selv bedyrer at oppsigelsen ikke har sammenheng med vervet.
FJERNT OG NÆR: Faner fra Distrikt Oslo- og Akershus, Distrikt Trøndelag, Elektrikernes Fagforening Trøndelag, Heismontøreens Fagforening, Telemontørens Fagforening, Elektromontørenes Forening Oslo- og Akershus, Tømrer og Byggfagoforeningen, EL & IT Fobundet sentralt. Og et EL & IT-flagg.

FJERNT OG NÆR: Faner fra Distrikt Oslo- og Akershus, Distrikt Trøndelag, Elektrikernes Fagforening Trøndelag, Heismontøreens Fagforening, Telemontørens Fagforening, Elektromontørenes Forening Oslo- og Akershus, Tømrer og Byggfagoforeningen, EL & IT Fobundet sentralt. Og et EL & IT-flagg.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Det er elleve og en halv minusgrad utenfor lokalene til Nokas på Alnabru i Oslo. Det stopper ikke mellom 20-30 EL & IT-medlemmer i å stå på fortauet utenfor parkeringsplassen. I armene er de utrustet med faner og plakater. Rogaland og Trøndelag er blant annet representert. Heis, IKT-folk og telemontører er også med.

Det er Elektromontørenes Forening (EMF) som er initiativtaker til markeringen.

På plakatene står det ting som «Vis respekt for tariffavtalen» og «Nei til usaklige oppsigelser». Bakgrunnen for markeringen er oppsigelsen av Steffen Arning, klubbleder i teknikk-avdelingen til Nokas. Det er dem som monterer alarm og sikkerhetsutstyr på selskapets vegne.

• Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Uenigheter om tillegg

I 2015 var Arning i et prosjekt som varte fra sommeren og utover høsten. Arning fant da ut at en kollega av ham ikke fikk fagarbeidertillegg slik Arning selv får, til tross for at begge har fagbrev. Det var også andre tillegg som manglet hos kollegaen, ifølge Arning.

De ble enige om å kjøre et lønnskrav for kollegaen. Totalt var kravet, datert 28. oktober, på nærmere 50.000 kroner. Etter en epostutveksling erkjente kollegaens sjef at han hadde rett på å få etterbetalt noe av det som står i særavtalen Nokas har signert med LO og NHO. Men BAS- og fagarbeidetillegg kom ikke på tale. Partene klarte ikke komme til enighet rundt etterbetalingen.

Kollegaen fikk et brev om drøftelsesmøte før oppsigelse og avskjed, slik loven krever at bedrifter må gjøre før de sier opp noen, datert 30. oktober. Møte var satt til 6. november. Arning varslet at han aktet bli med på møtet som rådgiver. Kollegaen har rett til, om ønskelig, å ta med sin tillitsvalgte i et drøftelsesmøte før oppsigelse på denne type møteinnkallelser.

De to stilte i møtet, men ledelsen avlyste fordi de ikke ønsket Arning der. Det ble vagt påstått at Arning var delaktig i enkelte av beskyldningene mot den ansatte, forklarer Arning.

Ble sparket selv

Arning mottok så selv brev med innkalling til drøftelsesmøte før oppsigelse 6. november, og var i møtet 13. november. Det ble der lagt frem en rekke beskyldninger mot Arning, som han mener han svarte godt for.

Etter en pause i møtet ledelsen sa de brukte til å sjekke fakta, ga de Arning rett i et av punktene, men opprettholdt resten av beskyldningene med påstand om at Arning pratet usant, ifølge Arning. Så mottok Arning oppsigelse, forteller han.

Kollegaen han skulle hjelpe fikk sin oppsigelse noen uker senere.

Begge oppsigelsene har blitt bestridt av Arning og kollegaen, og nå ligger de og venter på behandling fra LO juridiske.

– Tøft klima

Arning mener Nokas i lengre tid har skapt et svært vanskelig klima for tillitsvalgte. Arning ble valgt til klubbleder i oktober 2014, men selskapet har ifølge ham underkjent valget av både klubbleder og senere også forhandlingsutvalg.

Siden den tid har klubben kjempet med både egen oppbygning og oppbygging av et godt samarbeid mellom klubben og bedriften, ifølge Arning. Nå sier Arning at klubben er nede for telling. Klubbens nestleder er selv bekymret for sin stilling.

Arning hevder det er uryddigheter i det som skjedde med avtaler da Nokas kjøpte G4S i 2014. Tidligere G4S-ansatte lønnes etter sin gamle avtale, og Arning nektes innsyn i dokumentasjon om problemstillingen, påstår den nå oppsagte tillitsvalgte.

TALER: Leder i Elektromontørenes Forening, Nina Farnes-Hansen, holder en appell til de fremmøtte.

TALER: Leder i Elektromontørenes Forening, Nina Farnes-Hansen, holder en appell til de fremmøtte.

Leif Martin Kirknes

– Alvorlig

Det er derfor foreningen og andre sympatisører innad i EL & IT har stilt seg opp utenfor Nokas denne torsdagen. De ønsker å vise sin støtte til Steffen Arning, selv om neglespretten biter og enkelte tenner hakker. EMF-leder Nina Farnes-Hansen byr på både kaffe og boller til de oppmøtte.

– Takk for at dere har møtt frem for å hjelpe oss mot det vi mener er useriøse arbeidsgivere, som driver fagforeningsknusing på høyt plan, sier Farnes-Hansen under et innlegg til de oppmøtte.

– Sånn vi oppfatter det bruker bedriften mer tid på å trakassere, trene og omgå avtaleverket, enn de har vist vilje til å forholde seg til det avtaleverket partene faktisk er enige om å følge. Det bedrives en bevisst splitt og hersk-politikk, og ansatte forskjellsbehandles, hevder hun.

Til Nettverk understreker hun at denne saken kan ende i retten.

– Hvis bedriften ikke besinner seg, kommer dette i retten. Det er ganske alvorlig at bedriften sier opp en tillitsvalgt for å bryte en avtale man ikke vil forhandle på eller være enige om hvordan man skal forholde seg til, sier Farnes-Hansen.

På vei inn til advokat

– Det har blitt noen innsigelser fra fagforeninger mot alarmbransjen i det siste? Sist mot Sector i Trøndelag?

– Jeg synes i alle fall det har blitt mer nå enn det har vært tidligere. Det er et mer aggressivt arbeidsliv, og jeg synes man jobber i ytterkant av avtaleverket veldig ofte, sier Farnes-Hansen.

Det mener hun er synd.

– Vi ønsker ikke konflikter. Vi strever etter at bedriftene våre skal forholde seg til avtaleverket de faktisk har og at de tjener penger. Da har våre ansatte trygge jobber.

PÅ JOBB: Steffen Arning har krevd å få stå i full jobb. Fredag formiddag, da Nettverk var innom, var han på Røa og monterte sikkerhetsutstyr i en butikk.

PÅ JOBB: Steffen Arning har krevd å få stå i full jobb. Fredag formiddag, da Nettverk var innom, var han på Røa og monterte sikkerhetsutstyr i en butikk.

Leif Martin Kirknes

Da Nettverk får tak i Steffen Arning på telefon på ettermiddagen torsdag, har han akkurat skrevet seg inn hos LO juridiske. Han skal i møte med advokat for å forklare situasjonen. Deretter skal de drøfte stevning av Nokas.

Blir trolig sak

Det møtet skal vise seg å ta tre timer. Vi ringer opp igjen fredag morgen.

– Det gikk bra hos advokaten, sier Arning.

– Tilbakemeldingen tyder på at det er håp for meg. Han var ikke i tvil. Det blir tatt ut stevning.

Arning har krevd å stå i stilling, og er på jobb på Røa når vi ringer. Han monterer opp en alarmknapp i en butikk.

– Jeg har krevd å stå i stilling, så da må jeg gjøre jobben. Men jeg må innrømme at jeg blir litt tung i hodet noen ganger. Jeg prøver så godt jeg kan, sier han.

Han har brukt mye tid i det siste på å sanke dokumentasjon. Oppsigelsesgrunnlaget har 7-9 punkter han må motdokumentere, så det blir litt arbeid. Men de fleste på jobben støtter Arning. Andre igjen er redde, ifølge Arning.

Han synes det var flott at EMF viste ham støtte torsdag formiddag.

– Det synes jeg var veldig oppløftende. Det er supertrivelig å få den støtten, det hjelper meg veldig med å holde motet oppe.

Kjenner seg ikke igjen

HR-direktør i Nokas, Stuart Taylor, mener de følger spillereglene i arbeidslivet.

NOKAS: På Alnabru i Oslo.

NOKAS: På Alnabru i Oslo.

Leif Martin Kirknes

Nokas kjenner seg ikke igjen i kritikken som avstedkommer fra Elektromontørenes Forening og Steffen Arning.

– Som Nordens ledende sikkerhetskonsern har vi et særskilt ansvar for å følge spillereglene i arbeidslivet og aktivt legge til rette for at alle våre medarbeidere, inkludert fagforeninger, tillitsvalgte og verneombud oppfatter oss som en troverdig, trygg og attraktiv arbeidsgiver. Dette gjenspeiles også gjennom vår rolle i NHO hvor vi kjennetegnes som en aktiv bidragsyter til å skape gode arbeidsvilkår for våre medarbeidere og næringen forøvrig, sier HR-direktør Stuart Taylor i Nokas.

– Vi mener Nokas gjennom mange år har lagt til rette for et godt samarbeid med alle våre fagforeninger både lokalt og nasjonalt.

– Ikke tillitsvalgt-relatert oppsigelse

Utover dette kan ikke HR-direktøren kommentere enkeltpåstander da de er del av en pågående personalsak. Men han ønsker å understreke at personalsaken ikke omhandler oppsigelse av tillitsvalgte med tanke på tillitsvalgtes utøvelse av sitt verv.

– Sett i lys av de faktiske forhold i saken beklager vi at Elektromontørenes Forening velger å reagere slik de gjør.

Velkommen til samtaler

Nettverk kontaktet selskapet onsdag ettermiddag for å gi dem rikelig anledning til å komme kritiske påstander i møte med tanke på samtidig imøtegåelse. Akkurat da var det ikke kjent for Taylor hvilken form for aksjon EMF hadde planlagt. I den anledning la han også til:

– Foreløpig kjenner vi ikke til hvilke eventuelle aksjonsformer fagforeningen har planlagt, men vi forventer at også de er opptatt av å følge spillereglene som gjelder i arbeidslivet. Da er det dialog som teller og forhandlingsutvalget deres er hjertelig velkommen til samtaler som kan bidra til et konstruktivt samarbeid.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse