JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2016:

Lønna skal ikke ned, krever LO-toppene

Tungvekterne Fellesforbundet, Fagforbundet og Industri Energi vil ikke høre snakk om at arbeidsfolk skal få mindre å rutte med.

Erlend Angelo/LO Media

yngvil@lomedia.no

De formelle tarifforhandlingene har ikke begynt, men allerede nå er temperaturen høy. Dårligere tider i norsk økonomi gjør at arbeidsgiverne planlegger nedgang i reallønna for folk flest.

– Tilleggene må være så små at vi må tilbake til 30-tallet for å se maken, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Han varsler at det kan bli nedgang i kjøpekrafta.

Det godtar ikke LO-toppene, som varsler kamp mot reelle lønnskutt.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Fagbevegelsen: Vi skal sikre kjøpekraften

Fellesforbundet vedtok 26. januar å fremme krav som «sikrer medlemmenes kjøpekraft». Forbundet forhandler med Norsk Industri i det viktige frontfaget som setter standarden i tarifforhandlingene i både privat og offentlig sektor.

Mette Nord som leder landets største fagforening, Fagforbundet med 350.000 medlemmer, er enig:

– Kjøpekraften skal opprettholdes, sier hun til FriFagbevegelse.

Industri Energi har de fleste av sine over 60.000 medlemmer i olje- og gassindustrien som er hardt rammet av nedleggelser og oppsigelser. Heller ikke de vil gå med på redusert kjøpekraft.

– Det blir ikke noe 0-oppgjør, sier Leif Sande, leder i Industri Energi, til FriFagbevegelse.

Formelt sett starter forhandlingene i lønnsoppgjøret 7. mars.

Prisstigningen blir høyere enn 2 prosent

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri varsler at lønnstillegget blir på maks 2 prosent.

Samtidig er det ventet at prisstigningen i år vil være 2,8 prosent, opplyser SSB-forsker Torbjørn Eika til FriFagbevegelse og viser til SSBs siste prognose, fra desember i fjor. Eika leder SSBs arbeid med konjunkturanalyser.

Prisveksten i 2015 var på 2,2 prosent.

Hvis Stein Lier-Hansen får viljen sin, vil arbeidstakerne få en lønnsvekst som er lavere enn prisveksten. Det betyr at de sitter igjen med mindre penger å kjøpe varer og tjenester for i år enn i 2015.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Beskjedne krav

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum sier at det aller viktigste hensynet ved årets oppgjør er å sikre at folk har en jobb å gå til. Dermed ligger det an til beskjedne økonomiske krav totalt.

• Les også: Må ta ansvar også i dårlige tider

– Vi jobber nå i inntektspolitisk utvalg i LO og legger til grunn at lønnsoppgjøret ikke må overstige det som er riktig ut fra norsk industris konkurranseevne. Hva krav det vil utgjøre vet vi ikke ennå, sier Industri Energi-leder Leif Sande.

Økende arbeidsløshet, svak kroner og lav oljepris får også Handel og Kontor til å moderere sine lønnskrav i år.

• Les også: LOs viktigste utvalg

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse