JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feil om Sverige

Torgny Hasås skriver en analyse av debatten om pensjon i FriFagbevegelse 27. januar. I analysen kommer han med til dels uriktige opplysninger om situasjonen i Sverige under Stefan Løfvens ledertid i IF Metall.
Atle Høie

Atle Høie

Nina Hanssen

Som internasjonal sekretær i Fellesforbundet har jeg god kjennskap til situasjonen i Sverige og derfor mener jeg at analysen fortjener en liten, men viktig avklaring. I Stefan Løfvens forbundsledertid i IF Metall var det fortsatt samordning i lønnsoppgjørene i Sverige. I 2006 og 2010 aksepterte IF Metall flertallet i LO ledelsen som gikk på kvinnepottene, til tross for at deres medlemmer tapte på det og det ikke gjorde noe for de lavtlønte i industrien. To andre industriforbund stemte med IF Metall, men aksepterte samordning på flertallets premisser. I 2012 sa IF Metall nei, da de mente at de ikke kunne leve med å forhandle bort sine egne medlemmers lavlønnstillegg en tredje gang. Til tross for dette forhandlet IF Metall fram et resultat som mange andre forbund trakk veksler på. Dette gjaldt en ett-årig avtale. I 2013 fikk man samme konfrontasjon og IF Metall aksepterte for tredje gang samordning mot egne medlemmers interesse. I årets oppgjør blir det ingen samordning. Igjen er det kvinnepottene som er utfordringen. Men IF Metall har en avtale med Kommunal om oppgjøret som bland annet skal gi hjelpepleierne et reelt lønnsløft. LO-samordningen er altså brutt, men å legge skylde på IF Metall er å skyte langt over mål. Å legge skylden på Stefan Løfven er å skyte enda lengre over mål. Et samarbeid er avhengig av at alle parter lytter til hverandre, og det kan ikke sies å ha skjedd i de svenske oppgjørene. IF Metall er til for sine medlemmer men også til for fellesskapet. Når det blir en enveisgate er det kanskje på tide å lete etter andre løsninger. Det er IF Metall tvunget til å gjøre, men ingen skal være i tvil om at IF Metall fortsatt ønsker seg en sterk samordning og løsninger i fellesskapets interesse. Det må to til for å danse tango.

Atle Høie

Internasjonal sekretær i Fellesforbundet

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse